Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 28th March 2018


Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. With which of the following state government, the Airport Authority of India (AAI) signed an MoU under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.
(a) Punjab
(b) Madhya Pradesh
(c) Sikkim
(d) Assam
(e) Himachal Pradesh

S1. Ans.(d)
Sol. The Airport Authority of India (AAI) signed an MoU with Assam government under its Corporate Social Responsibilities (CSR) initiative for the sustainable development of human settlements at villages in Kamrup district.

Q2. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement has given ISA a ________________.
(a) NATO Power
(b) Juridical Personality
(c) Power to Enquire in Internal Matters
(d) Stature of Statutory Body
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) and the Ministry of External Affairs (MEA), signed the Host Country Agreement. The Agreement will give ISA a juridical personality and gives it power to contract, to acquire and dispose off movable and immovable properties, to institute and defend legal proceedings.

Q3. In which of the following city, Asia's largest tulip garden Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened recently for visitors?
(a) Srinagar
(b) Jaipur
(c) Chandigarh
(d) Darjeeling
(e) Shimla

S3. Ans.(a)

Sol. Indira Gandhi Memorial Tulip Garden was opened for visitors in Srinagar, Jammu & Kashmir. It is recognized as Asia's largest tulip garden.

Q4. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide the government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for IRFC bonds. IRFC stands for ___________________.
(a) Indian Railway Finance Company
(b) Indian Railway Fiscal Co-operation
(c) Indian Railway Finance Corporation
(d) None of the given options is true
(e) Indian Railway Financial Co-operation

S4. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Finance has approved a proposal to provide the government guarantee of Rs5,000 crore in the current financial year for Indian Railway Finance Corporation (IRFC) bonds to be subscribed by Life Insurance Corporation (LIC).

Q5. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times. What does 'I' stands for in SWIFT?
(a) Institute
(b) Interbranch
(c) International
(d) Interbank
(e) Institutional

S5. Ans.(d)
Sol. SWIFT announces the extension of its GPI Tracker to cover all payment instructions sent across the network, enabling GPI banks to track all their SWIFT payment instructions at all times, and giving them full visibility over all their payments activity. SWIFT stands for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication Code.

Q6. Name the city that has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC).
(a) Chandigarh
(b) Surat
(c) Varanasi
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S6. Ans.(b)
Sol. Gujarat's Surat district has become the first district in the country to have 100 percent solar powered Primary Health Centers (PHC). There are a total of 52 PHCs in the district and all of them are now powered by the solar system.

Q7. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban). Name the state that has got maximum number of houses _______________.
(a) Haryana
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh
(e) Karnataka

S7. Ans.(a)
Sol. Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 3,21,567 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) with an investment of Rs18,203  crore with central assistance of Rs4,752 crore. The approval was given in the 32nd meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) held in New Delhi. Haryana gets maximum (70,671) Houses while Goa got the least (60).

Q8. The World Theatre Day has been celebrated annually on the by ITI Centres and the international theatre community.
(a) 20 March
(b) 25 March
(c) 30 March
(d) 27 March
(e) 15 March

S8. Ans.(d)
Sol. The World Theatre Day has been celebrated annually on the 27th March by ITI Centres and the international theatre community. Various national and international theatre events are organized to mark this occasion.

Q9. Name the organization that was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.
(a) International Monetary Fund
(b) International Organization of Standardization
(c) World Bank
(d) UNESCO
(e) World Trade Organization

S9. Ans.(b)
Sol. The International Organization of Standardization (IOS) was the authoritative body that approved the creation of SWIFT codes.

Q10. Name the organization that became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.
(a) International Organization of Standardization
(b) International Financial Reporting Standards
(c) International Solar Alliance
(d) ASIAN Union
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. The International Solar Alliance (ISA) became the first international intergovernmental treaty-based organization to be headquartered in India.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF