Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 15th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 15th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Who has re-elected as President of Nepal for a second term in office with an overwhelming majority?
(a) Arzu Rana Deuba
(b) Kumari Laxmi Rai
(c) Onsari Gharti Magar
(d) Bidya Devi Bhandari
(e) Khadga Prasad Oli

S1. Ans.(d)
Sol. Nepal’s first woman President Bidya Devi Bhandari was re-elected for a second term in office with an overwhelming majority. Incumbent President Bhandari, the Left alliance’s candidate, was elected with more than a two-thirds majority as she defeated her Nepali Congress (NC) rival Kumari Laxmi Rai in the presidential election.

Q2. Name the country, which has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants recenty. 
(a) Saudi Arabia
(b) Qatar
(c) Finland
(d) Sweden
(e) Denmark

S2. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia's Cabinet has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants. The policy insists on limiting nuclear activities to peaceful purposes and calls for enhanced safety measures as well as the use of best practices for radioactive waste management.

Q3. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's _____________________________ the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.
(a) Lecture on Lord Cross's India Bill
(b) A pamphlet on Ram Mohan Roy
(c) The King of the Dark Chamber
(d) The Songs of Bhanushingho Thakur
(e) The Pedlar from Kabul

S3. Ans.(c)
Sol. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's 'The King of the Dark Chamber'- the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.

Q4. Name the Hindi film actor, who seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack recently?
(a) Akhilendra Mishra
(b) Narendra Jha
(c) Rishi Kapoor
(d) Shrivallabh Vyas
(e) Raghubir Yadav

S4. Ans.(b)
Sol. Hindi film actor Narendra Jha, seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack. He was 55. Born and brought up in Delhi, Narendra also featured in films like Mohenjo Daro and Kaabil. He worked with iconic filmmakers like Shyam Benegal in the film Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero.

Q5. Which company has launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online?
(a) Sony
(b) Alibaba Group
(c) Yahoo
(d) Google
(e) Amazon

S5. Ans.(e)
Sol. Amazon.com Inc launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online.

Q6. Which among the following state government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla. It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S6. Ans.(c)
Sol. The Telangana government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla. It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project.

Q7. Name the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA)?
(a) Gina Haspel
(b) Christine Lagarde
(c) Michelle Bachelet
(d) Christiane Amanpour
(e) Yoani Sanchez

S7. Ans.(a)

Sol. Gina Haspel, the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA), is a career intelligence officer with more than 30 years' experience.

Q8. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in-
(a) Hyderabad
(b) Chandigarh
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S8. Ans.(e)
Sol. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in New Delhi. The theme of the conference is "Challenges to Policing in 2020 - How is Cyber Space shaping our approach to Cybercrime and Terrorism, how do we perform within it and take advantage of it".

Q9. The World Bank has projected India's GDP growth at __________ for 2018-19 and accelerates further to _____________ in 2019-20. 
(a) 7.5% and 7.7%
(b) 7.3% and 7.5%
(c) 7.7% and 7.9%
(d) 7.1% and 7.3%
(e) 7.2% and 7.4%

S9. Ans.(b)
Sol. The World Bank has projected India's GDP growth at 7.3% for 2018-19 and accelerates further to 7.5% in 2019-20. The World Bank's biannual publication, India Development Update - India's Growth Story, expects the economy to clock a growth rate of 6.7% in the current fiscal ending March 31.

Q10. The Central Intelligence Agency (CIA) is a civilian foreign intelligence service of-
(a) UK
(b) China
(c) Japan
(d) USA
(e) Canada

S10. Ans.(d)
Sol. The Central Intelligence Agency was created in 1947 with the signing of the National Security Act by President Harry S. Truman. The act also created a Director of Central Intelligence (DCI) to serve as head of the United States intelligence community; act as the principal adviser to the President for intelligence matters related to the national security; and serve as head of the Central Intelligence Agency. The Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act of 2004 amended the National Security Act to provide for a Director of National Intelligence who would assume some of the roles formerly fulfilled by the DCI, with a separate Director of the Central Intelligence Agency. The Central Intelligence Agency or CIA is a civilian foreign intelligence service of the United States federal government.





You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF