Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 16th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 16th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. World Consumer Rights Day is celebrated globally on _________________.
(a) 10th March
(b) 15th March
(c) 20th March
(d) 25th March
(e) 28th March

S1. Ans.(b)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

Q2. Germany’s Parliament elected Angela Merkel as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. This is her ___________ term.
(a) 6th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 4th
(e) 2nd

S2. Ans.(d)
Sol. Germany’s Parliament elected Angela Merkel for her fourth term as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. Lawmakers voted 364-315 to re-elect Merkel, Germany’s leader since 2005, who ran unopposed.

Q3. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of _____________.
(a) Science and Technology
(b) Agriculture
(c) Defence
(d) Horticulture
(e) Higher Education

S3. Ans.(c)
Sol. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of defence. Under the agreement, both the countries will explore various ways of co-operation in the field of defence. An amended air service agreement was also signed to support efforts towards improving connectivity between the two countries.

Q4. In which of the following country, President Ram Nath Kovind has recently inaugurated World Hindi Secretariat?
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Japan
(e) Mauritius

S4. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated World Hindi Secretariat in Mauritius capital, Port Louis. The Secretariat is fully financed by India and a grant of 33 crore rupees was provided. The land was provided by the Mauritius government.

Q5. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of ______________ (approx).
(a) Rs. 1,65,000 crore
(b) Rs. 1,45,000 crore
(c) Rs. 1,25,000 crore
(d) Rs. 1,15,000 crore
(e) Rs. 1,00,000 crore

S5. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of Rs. 1,64,935 crore and for disbursement of fertilizer subsidy. This decision implies that there will be no increase in price of urea, till 2020.

Q6. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. Name the country that has topped the World Happiness Report 2018.
(a) Denmark
(b) Finland
(c) Switzerland
(d) Norway
(e) Iceland

S6. Ans.(b)
Sol. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happiest country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q7. Name the Indian city that came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS).
(a) Thiruvananthapuram
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) New Delhi

S7. Ans.(d)
Sol. Pune came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS), edging out Thiruvananthapuram which had topped the previous two editions of the survey. Bengaluru was ranked at the bottom.

Q8. Indian Health Ministry and the Worlds Health Oraganization have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes. WHO Headquarters in ___________.
(a) Philippines
(b) Geneva
(c) Manila
(d) New York
(e) Paris

S8. Ans.(b)
Sol. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of WHO met J.P. Nadda, Union Health and Family Welfare Minister in New Delhi. They have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes WHO Headquarters in Geneva, Switzerland.

Q9. IATA has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry. IATA stands for _____________.
(a) International Aero Transport Association
(b) International Air Travel Association
(c) International Aero Travel Association
(d) International Air Transport Association
(e) International Aviation and Transport Association

S9. Ans.(d)
Sol. The International Air Transport Association (IATA) has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry.

Q10. Name the Institution that was awarded the International Kochon Prize 2017 for encouraging research and development (R&D) efforts towards tuberculosis treatment. 
(a) All India Institute of Hygiene and Public Health
(b) Indian Veterinary Research Institute
(c) Indian Council of Medical Research
(d) Matha Ayurveda Eye Hospital
(e) AIIMS, New Delhi

S10. Ans.(c)
Sol. The Indian Council of Medical Research (ICMR) was awarded the International Kochon Prize 2017 for encouraging research and development (R&D) efforts towards tuberculosis treatment.

Q11. The National Crime Records Bureau (NCRB) launched a mobile app called ______________ on the occasion of its 33rd Inception Day.
(a) Samaj Seva
(b) Citizen Services
(c) National Services
(d) Human Services
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. The National Crime Records Bureau (NCRB) launched a mobile app called ‘Citizen Services’ on the occasion of its 33rd Inception Day.

Q12. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed an MoU with __________ to work in partnership for the effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 and its allied rules and regulations.
(a) SBI
(b) NABARD
(c) SIDBI
(d) SEBI
(e) RBI

S12. Ans.(e)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed an MoU with the Reserve Bank of India (RBI) to work in partnership for the effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 and its allied rules and regulations. The MoU provides for sharing of information between the RBI and the IBBI, subject to the limitations imposed by the applicable laws.

Q13. What is the ranking of India in the recently released World Happiness Report 2018?
(a) 125th
(b) 120th
(c) 133rd
(d) 112nd
(e) 114th

S13. Ans.(c)
Sol. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happienst country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q14. The capital of Madagascar is ______________.
(a) Ngazidja
(b) Moroni
(c) Antananarivo
(d) Maputo
(e) Ankara

S14. Ans.(c)
Sol. The capital of Medagascar is Antananarivo. Its currency is Malagasy ariary.

Q15. The theme for World Consumer Rights Day 2018 is ________________.
(a) Moving Towards Digital World
(b) Fair Means of Developing Market
(c) Digitalized market, Developed Market
(d) Making Digital Marketplaces Fairer
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

You may also like to Read:
           


Print Friendly and PDF