Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 19th March 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI Clerk Exam 2018 : 6th March 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. A house and a shop were sold for Rs. 1 lakh each, In this transaction, the house sale resulted into 20% loss whereas the shop sale into 20% profit. The entire transaction resulted in:
no loss no gain
gain of Rs. 1/24 lakh
loss of Rs. 1/12 lakh
loss of Rs. 1/18 lakh
None of these
Solution:

Q2. A manufacturer sells an article to a wholesale dealer at a profit of 10%. The wholesale dealer sells it to a shopkeeper at 20% profit. The shopkeeper sells it to a customer for Rs. 56,100 at a loss of 15%. Then the cost price of the article to the manufacturer is
Rs. 25,000
Rs. 10,000
Rs. 50,000
Rs. 55,000
Rs. 60,000
Solution:

Q3. If BC passes through centre of the circle, then the area of the shaded region in the given figure is: 

None of these
Solution:

Q4. A reduction of 10% in the price of wheat enables a man to buy 50 g of wheat more for a rupee. How much wheat could originally be had (in grams) for a rupee?
400
500
450
350
550
Solution:

Q5. In an examination 70% of the candidates passed in English. 80% passed in Mathematics. 10% failed in both the subjects. If 144 candidates passed in both, the total number of candidates was
125
200
240
375
425
Solution:

Directions (6-8): Read the following passage carefully and answer the questions given below.
The government's version of the Lokpal Bill says that sitting prime ministers will not come under the ombudsman's lens. Now, the Lokpal will have jurisdiction over ministries, but not the prime minister. It's a mistake. He is the head of the Cabinet and the first among equals; as liable to scrutiny as his peers. Ministries and various departments are the functioning arms of the government, which enforce rules. The root of corruption lies in how these rules and policies are administered.

Q6. Which of the following is the conclusion of the above discussion?
The government has no will to fight corruption.
In case the prime minister is brought under the purview of the Lokpal, his office may face frequent frivolous allegations.
Keeping the prime minister out of the purview of the Lokpal will render the institution impotent to check corruption in the country.
Ministries and departments are not under the effective control of the government.
None of these
Solution:
This statements clearly shows the conclusion of the passage that PM can’t be out of the purview of the Lokpal.

Q7. Which of the following is the assumption of the above discussion?
The incumbent government wants to protect the prime minister from facing corruption charges.
The prime minister wants to maintain his supremacy over the ministers.
The prime minister is a constitutional position and it can't be brought under the Lokpal.
Bringing ministers under the Lokpal is enough to check corruption in high places.
None of these
Solution:
This statements shows the hidden assumption being taken in this passage.

Q8. Which of the following is an inference of the above passage?
There are fundamental flaws in how policies and rules are administered any ministries and departments.
Ministries and departments are incapable of enforcing rules and policies properly in lack of support from ministers.
Scrutiny of ombudsman is not a necessary factor for controlling corruption.
Only sitting prime ministers are accused of corruption charges.
None of these
Solution:
This statement gives the inference which comes from this passage.

Q9. Read the following passage carefully and answer the question given below. 
Though focused on inflation, the RBI’s monetary policy can never ignore economic growth. The RBI has recognized the signs of slowdown but says that it is essentially confined to sectors that are sensitive to interest rates. There is no evidence yet of a broad-based slowdown.
Which of the following weakens the above discussion?
Hike in short-term lending and borrowing rates contain inflation and control price rise.
Measures to control inflation hurt investment across all sectors.
The costly auto, home and corporate loans do not have overall impact on the economy.
The stock markets, bankers and corporate leaders do not represent overall economy of the country.
None of these
Solution:
Measures to control inflation hurt investment clearly oppose the passage. So it weakens the above discussion.

Q10. Read the following passage carefully and answer the question given below. 
It is a major contradiction in India’s healthcare service: even as there has been a mushrooming of huge, well equipped, multi-discipline hospitals in big cities serving the rich, thousands of rural India’s poor patients have to go without a semblance of medical care.
Which of the following in an assumption of the above passage?
Rural India lacks sufficient trained medical personnel to take care of poor patients.
Rural poor bear the brunt of government apathy towards their health even as rich among them avail superior healthcare facilities in nearby cities.
The government wants the rural people to opt for city-based specialty hospitals in case of serious illness.
The rural poor are themselves to blame for poor medical facilities as they go for indigenous medical systems.
None of these

Directions (11-15): Choose the word which is closest in meaning to the word Bold as has been used in the sentence. 

Q11. Person suffering from leukemia is really unfortunate because it is a chronic disease.
deadly
deep-rooted
infectious
incurable
contagious
Solution:
Chronic means (of an illness) persisting for a long time or constantly recurring. Deep-rooted means firmly embedded in thought, behaviour, or culture, and so having a persistent influence. Hence, they both are similar in meaning.

Q12. Due to the long lapse of time, I could not recognise my old friend.
delay
duration
passage
hours
task
Solution:
Lapse means an interval or passage of time, while; passage means the action or process of moving through or past somewhere on the way from one place to another. Hence, they are synonyms of each other.

Q13. We must define our rights and duties to avoid any sort of collision with our colleagues.
limit
authorise
demarcate
device
extent
Solution:
Define means mark out the boundary or limits of. Demarcate means set the boundaries or limits of. Hence, they both are similar in meaning.

Q14. Often a coalition government finds itself in a bind while taking any harsh decision.
conflict
problem
indecision
compulsion
freedom
Solution:
Bind means impose a legal or contractual obligation on. Compulsion means the action or state of forcing or being forced to do something; constraint. Therefore, they are similar in meaning with each other.

Q15. An MBA degree is compulsory before submitting the application for the job of an executive.
necessary
obligatory
important
indispensable
prognostic
Solution:
Compulsory means required by law or a rule; obligatory. Obligation means the condition of being morally or legally bound to do something. Therefore, they are similar in meaning to each other.

               


You May Also Like to Read: