Banking Quiz for NABARD Assistant Manager (Grade-A) | 17th April 2018

Dear Aspirants,

Banking Quiz

Banking Awareness for NABARD Assistant Manager 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Uttar Pradesh Finance Minister Rajesh Aggarwal has presented a mega budget of over __________________ with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.
(a) Rs 12.31 lakh crore 
(b) Rs 04.28 lakh crore
(c) Rs 05.72 lakh crore 
(d) Rs 10.17 lakh crore 
(e) Rs 23.54 lakh crore

S1. Ans.(b)
Sol. Yogi Adityanath government in Uttar Pradesh presented its second budget. Ahead of 2019, general elections, this is considered one of biggest budgetary allocation for the state. UP Finance Minister Rajesh Aggarwal presented a mega budget of over Rs 4.28 lakh crore with a focus on farmers, artisans, youth, infrastructure and urban development.

Q2. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to ___________ for 2017-18 from 8.65% for 2016-17.
(a) 8.35%
(b) 8.40%
(c) 8.45%
(d) 8.50%
(e) 8.55%

S2. Ans.(e)
Sol. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17.

Q3. ____________ Chief Minister Manohar Parrikar presented in the state assembly Rs. 17,123-crore budget for 2018-19, an increase of 6.84% over the ongoing fiscal.
(a) Dadra and Nagar Haveli
(b) Gujarat
(c) Goa
(d) Maharashtra
(e) Punjab

S3. Ans.(c)
Sol. Goa Chief Minister Manohar Parrikar presented in the state assembly Rs. 17,123-crore budget for 2018-19, an increase of 6.84% over the ongoing fiscal. The Budget focuses on education and job creation.

Q4. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with-
(a) IDFC Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S4. Ans.(a)
Sol. Capital First announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with IDFC Bank.

Q5. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. In which city, the offices of the NBFC ombudsmen will function?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has launched Ombudsman Scheme for non-banking financial companies (NBFCs) for redressal of complaints against them. The scheme will provide a cost-free and expeditious complaint redressal mechanism relating to deficiency in the services by NBFCs covered under the scheme. The scheme will cover all deposit-taking NBFCs, and based on the experience gained. The offices of the NBFC ombudsmen will function at four metro centres – New Delhi, Mumbai, Kolkata and Chennai.

Q6. Moody's Investors Service estimated that India will grow ___________ in the calendar year 2018 and _________ in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.
(a) 7.2% and 7.3%
(b) 7.4% and 7.5%
(c) 7.7% and 7.9%
(d) 7.6% and 7.8%
(e) 7.6% and 7.5%

S6. Ans.(e)
Sol. Moody's Investors Service estimated that India will grow 7.6% in the calendar year 2018 and 7.5% in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.

Q7. Ministry of Tourism has estimates monthly FEEs through Tourism in India. FEEs stands for-
(a) Financial Exchange Earnings
(b) Foreign Exchange Earning
(c) Foreign Exchange Energy
(d) Foreign Exchange Earnings
(e) Foreign Electronic Earnings

S7. Ans.(d)
Sol. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI).

Q8. The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was ___________ compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.
(a) 9.3%
(b) 9.7%
(c) 9.9%
(d) 9.1%
(e) 9.5%

S8. Ans.(c)
Sol. The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was 9.9%, compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.

Q9. According to CSO, the Indian economy grew at a five-quarter high of ____________ in the October-December (2017) period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services.
(a) 7.6%
(b) 7.2%
(c) 7.7%
(d) 7.9%
(e) 7.1%

S9. Ans.(b)
Sol. The Indian economy grew at a five-quarter high of 7.2% in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services. The economy is expected to grow at 6.6% in the current fiscal ending March 31, as per the second advanced estimates of the Central Statistics Office (CSO).

Q10. Name the Indian Bank, which is set for a major restructuring of its business in the United Kingdom from April 2018? 
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) United Bank of India
(d) Bank of Baroda
(e) Indian Bank

S10. Ans.(a)
Sol. State Bank of India (SBI) is set for a major restructuring of its business in the Unite Kingdom from April. SBI's UK operations will transform into a subsidiary named State Bank of India UK Limited from April 1, in compliance with wider ring-fencing of capital requirements by the Bank of England.

Q11. UPI-PIN (UPI Personal Identification Number) is a ______ digit pass code you create/set during first time registration with this App. 
(a) 6-8 digits
(b) 2-4 digits
(c) 7-9 digits
(d) 4-6 digits
(e) 3-5 digits

S11. Ans.(d)
Sol. UPI-PIN (UPI Personal Identification Number) is a 4-6 digit pass code you create/set during first time registration with this App. You have to enter this UPI-PIN to authorize all bank transactions.

Q12. ____________ is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability, and safety of transactions.
(a) BBPS
(b) NPCI
(c) AEPS
(d) NACH
(e) NFS

S12. Ans.(a)
Sol. The Bharat Bill Payment System is a Reserve Bank of India (RBI) conceptualised system driven by National Payments Corporation of India (NPCI). It is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability and safety of transactions.

Q13. In which year IMPS was launched by Smt. Shyamala Gopinath? 
(a) 2014
(b) 2006
(c) 2012
(d) 2008
(e) 2010

S13. Ans.(e)
Sol. Immediate Payment Service (IMPS) public launch happened on 22nd November 2010 by Smt. Shyamala Gopinath, DG RBI at Mumbai and this service is now available to the Indian public.

Q14. What is the meaning of "P" in BBPS?
(a) Plan
(b) Pending
(c) Payment
(d) Product
(e) Produce

S14. Ans.(c)
Sol. BBPS stands for Bharat Bill Payment System.

Q15. IMPS provides robust & real-time fund transfer which offers an instant, 24X7, interbank electronic fund transfer service that could be accessed on multiple channels. What is the full form of IMPS?
(a) Immediate Payment System 
(b) Immediate Payment Service
(c) Immediate Payment Solution
(d) Indian Payment Service 
(e) International Payment Service

S15. Ans.(b)
Sol. Immediate Payment Service (IMPS) public launch happened on 22nd November 2010 by Smt. Shyamala Gopinath, DG RBI at Mumbai and this service is now available to the Indian public.




      


Share your Success story at contact@bankersadda.com


Print Friendly and PDF