Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 18th April 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
(a) Loss Disk
(b) Hard Disk
(c) Permanent Disk
(d) Optical Disk
(e) Few Disk 

Show Answer
S1. Ans. (b)
Sol. A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. 

Q2. What is the new default font used in MS Word document?
(a) Times New Roman
(b) Arial
(c) Algerian
(d) Preeti
(e) Calibri

Show Answer
S2. Ans. (e)
Sol. In Microsoft Office 2007, Calibri replaced Times New Roman as the default typeface in Word and replaced Arial as the default in PowerPoint, Excel, Outlook, and WordPad.

Q3. C was developed by:
(a) Ada Byron
(b) Bill Gates
(c) Blaise Pascale
(d) Dennis Ritchie
(e) Charles Babbage

Show Answer
S3. Ans. (d)
Sol. C is a general-purpose, high-level language developed by Dennis Ritchie.

Q4. Which of the following is a programming language? 
(a) Lotus
(b) Pascal
(c) MS-Excel
(d) Netscape
(e) Paint

Show Answer
S4. Ans. (b)
Sol. Pascal is the only programming language among given options.

Q5. BIOS stands for :
(a) Basic Input Output Service
(b) Basic Inner Output System
(c) Better Input Output Service
(d) Better Input Output System
(e) Basic Input Output System 

Show Answer
S5. Ans. (e)
Sol. BIOS is the acronym for Basic Input Output. The BIOS is a type of firmware used to perform hardware initialization during the booting.


Q6. Who was the inventor of Tabulating Machine? 
(a) Charles Babbage
(b) Blaise Pascal
(c) Ada Byron
(d) Herman Hollerith
(e) None of these 

Show Answer
S6. Ans. (d)
Sol. The tabulating machine was an electromechanical machine designed to assist in summarising information and, later, accounting. Invented by Herman Hollerith, the machine was developed to help process data for the 1890 U.S. Census.

Q7. _____ is an essential program which makes it easy to use a computer for end-user.  
(a) Operating system
(b) Application
(c) Utility
(d) Network
(e) Keyboard  

Show Answer
S7. Ans. (a)
Sol. Operating System acts as an interface between the computer components and the user making it easy for the end user to operate the system. 

Q8. Which disk is used to cold boot a PC?  
(a) Setup disk
(b) System disk
(c) Diagnostic Disk
(d) Program disk
(e) None of the above 

Show Answer
S8. Ans. (b)
Sol.  System disk is used to cold boot a PC.

Q9.In second generation, which type of memory was used to store data? 
(a) Paper tapes
(b) Magnetic drum
(c) Magnetic core
(d) Magnetic tape
(e) Magnetic disk   

Show Answer
S9.Ans.(c)
Sol. In second generation, magnetic cores were used as primary memory and magnetic tape and magnetic disks as secondary storage devices. In this generation assembly language and high-level programming languages like FORTRAN, COBOL were used. 

Q10.The first electronic digital computer contained:
(a) Electronic valves
(b) Neural Networks
(c) Fuzzy Logic
(d) Multiprocessor
(e) Both (b) and (d) 

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. The first electronic digital computer contained electronic valves.  

Q11. What is the blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear? 
(a) Cursor
(b) Delete key
(c) Arrow key
(d) Return key
(e) None of these

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. In computer user interfaces, a cursor is an indicator used to show the current position for user interaction on a computer monitor or other display device that will respond to input from a text input or pointing device.

Q12. Which type of device is used by banking websites to enter the password and prevent keystroke legging?  
(a) Scanner
(b) Reader
(c) Virtual keyboard
(d) Light Pen
(e) None of these 

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. A virtual keyboard is used for entering characters in a computer like a regular keyboard. However, unlike a regular keyboard, it is a software component.

Q13. Artificial intelligence is used in which of the following generations of computers?  
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth
(e) None of these 

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Artificial intelligence is used in fifth generation computers. 

Q14. Which of the following computers exhibits the features of both analog and the digital computers?  
(a) Hybrid computer
(b) Mini computer
(c) Laptop
(d) Mainframe computer
(e) None of these

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. The Computer that exhibits the features of both digital and analog computers is known as a hybrid computer.

Q15. These printers do not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The examples of such type of printers are  
(a) line printers, drum printers
(b) drum printers and dot-matrix printers
(c) line printers and dot-matrix printers
(d) inkjet and laser printers
(e) All of these   

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Non-impact printer does not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The well-known non-impact printers are inkjet and laser printers.

You may also like to read: