Current Affairs Quiz: 12th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in _________________.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Guwahati

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. It is the largest gathering of Ministers from energy consuming, producing and transit countries. Hosted by India and co-hosted by China and Korea, the meeting aims to focus on how global shifts, transition policies and new technologies influence market stability and future investment in the energy sector.

Q2. President Ram Nath Kovind has asked Indian Diaspora in Zambia to become the partner in India’s growth and asked them to take advantage of Overseas Citizen of India, OCI programme. How many MoUs were signed between the two countries?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six
(e) Seven

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind has asked Indian Diaspora in Zambia to become the partner in India’s growth and asked them to take advantage of Overseas Citizen of India, OCI programme. Four MOUs were signed between the two countries which include, the establishment of Entrepreneurship Development Institute in Zambia, taxation, visa exemption on diplomatic passports and judicial cooperation.

Q3. Indian shooter Om Prakash Mitharval settled for the bronze medal in the men's _______________ at the 21st Commonwealth Games at Gold Coast, Australia.
(a) 10m Pistol Event
(b) None of the Given options is true
(c) Double Trap Event
(d) 25m Rapid Fire Pistol
(e) 50m Pistol Even

S3. Ans.(e)
Sol. Indian shooter Om Prakash Mitharval settled for the bronze medal in the men's 50m pistol event at the 21st Commonwealth Games at Gold Coast, Australia. In the same event, Jitu Rai finished a disappointing 8th.

Q4. India and World Expo 2020 ______________ signed participants contract for India’s pavilion in the prestigious World Expo 2020 held once in 5 years.
(a) Riyadh
(b) Myanmar
(c) Saudi Arab
(d) Hong Kong
(e) Dubai

S4. Ans.(e)
Sol. India and World Expo 2020 Dubai signed participants contract for India’s pavilion in the prestigious World Expo 2020 held once in 5 years.

Q5. Name the Board member of Wipro Ltd. who has been recently appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19.
(a) Saurabh Taneja
(b) Rishabh Nigam
(c) Rishad Premji
(d) Pramod Sharma
(e) Neeraj Singh

S5. Ans.(c)
Sol. Rishad Premji, Board member of Wipro Ltd. has been appointed as the Chairman of the National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) for 2018-19. Premji has been a member of NASSCOM’s Executive Council and was the Vice Chairman for 2017. He succeeds Raman Roy, Chairman, and Managing Director, who served as Chairman of NASSCOM for the year 2017-18.

Q6. Ban Ki-moon, the Former UN Secretary-General has been elected chairman of 'Boao Forum for Asia' (BFA). He has replaced _____________.
(a) Junichiro Koizumi
(b) Yukio Hatoyama
(c) Naoto Kan
(d) Yoshihiko Noda
(e) Yasuo Fukuda

S6. Ans.(e)
Sol. Former UN Secretary-General Ban Ki-moon has been elected chairman of 'Boao Forum for Asia' (BFA). He has replaced former Japanese Prime Minister Yasuo Fukuda. Founded in 2001, the BFA is a non-governmental and non-profit international organisation committed to promoting regional economic integration and bringing Asian countries closer to their development goals.

Q7. Name the person who has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Secretary of the Department of Health Research.
(a) Soumya Swaminathan
(b) Balram Bhargava
(c) Neeraj Bhagwat
(d) Manoj Sharma
(e) Mehul Solanki

S7. Ans.(b)
Sol. Balram Bhargava has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR) and Secretary of the Department of Health Research.

Q8. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. The Chairman and CEO J&K Bank is _______________.
(a) Jahan Nusrat Khan
(b) Omar Khalik
(c) Sarfaraz Khan
(d) Parvez Ahmed
(e) Ahemad Akmal

S8. Ans.(d)
Sol. Jammu and Kashmir Bank has launched a special financing scheme named 'Add-on Working Capital GST' to help the state industry cope with the delay in reimbursement of GST under special tax relief. The Chairman and CEO J&K Bank is Parvez Ahmed.

Q9. In which of the following state, the tenth edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware - DefExpo India- 2018 has begun?
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(b)
Sol. The tenth edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware - DefExpo India- 2018 has begun at Kancheepuram in Tamil Nadu. The four-day long defence expo was formally inaugurated by Prime Minister Narendra Modi.

Q10. Indian shooter Shreyasi Singh won the women's gold in a shoot-off after scoring 96 points to take India's gold medal tally at the 21st Commonwealth Games 2018 to 12.
(a) 10m Pistol Event
(b) Double Trap Event
(c) 50m Rifle Event
(d) 25m Rapid Fire Pistol
(e) 50m Rifle Prone

S10. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Shreyasi Singh won the women's double trap gold in a shoot-off after scoring 96 points to take India's gold medal tally at the 21st Commonwealth Games 2018 to 12.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF