Current Affairs Quiz: 4th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 4th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Defence Minister Nirmala Sitharaman is in which of the following country to attend the 7th Moscow Conference on International Security?
(a) Netherlands
(b) South Africa
(c) Indonesia
(d) Russia
(e) France

S1. Ans.(d)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman is in Russia to attend the 7th Moscow Conference on International Security. This is her first visit to Russia in her capacity as the Defence Minister.

Q2. Name the state government that has introduced a new scheme called ‘Rupashree’ in order to provide marriage assistance to girls coming from economically weaker families with a budgetary allocation of Rs 1500 crore.
(a) Telangana
(b) West Bengal
(c) Karnataka
(d) Odisha
(e) Bihar

S2. Ans.(b)
Sol. The state government of West Bengal introduced a new scheme called ‘Rupashree’ in order to provide marriage assistance to girls coming from economically weaker families with a budgetary allocation of Rs 1500 crore.

Q3. Reliance Industries Chairman and Managing Director Mukesh Ambani has been ranked ___________ on Bloomberg Billionaires Top 100 Index.
(a) 21st
(b) 25th
(c) 19th
(d) 14th
(e) 10th

S3. Ans.(c)
Sol. Reliance Industries Chairman and Managing Director Mukesh Ambani has been ranked on Bloomberg Billionaires Top 100 Index as he becomes the third richest Asian on the list. With a net worth of approximately $38.3 billion, Ambani’s wealth is pegged at about over 1.5 percent of India’s GDP.

Q4. Utkal Diwas is the foundation day of which of the following Indian state?
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Odisha
(e) Gujarat

S4. Ans.(d)
Sol. Utkal Diwas is the foundation day of Odisha (1 April 1936).

Q5. Name the bank that has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India.
(a) AIIB
(b) ADB
(c) World Bank
(d) SBI
(e) SoftBank

S5. Ans.(e)
Sol. SoftBank has signed a $930-million deal with China's energy conglomerate Golden Concord (GCL) to produce and sell solar equipment in India. GCL will invest for a 40% stake in the joint venture, with SoftBank taking the rest. 

Q6. Name the cab aggregator that has recently acquired Mumbai-based Ridlr, an end-to-end public transport ticketing, and commuting app.
(a) Uber
(b) Ola
(c) Meru Cab
(d) Cab 4 U
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Ride-hailer Ola has acquired Mumbai-based Ridlr, an end-to-end public transport ticketing and commuting app. The acquisition will complement Ola’s efforts to integrate its mobility platform with public transportation infrastructure.

Q7. With the beginning of the financial year 2018-19, the e-way Bill System for Inter-State movement of goods comes into force. An E-way Bill will be required for moving goods worth over ____________ from one state to another.
(a) 50,000 rupees
(b) 40,000 rupees 
(c) 25,000 rupees
(d) 60,000 rupees
(e) 55,000 rupees

S7. Ans.(a)
Sol. With the beginning of the financial year 2018-19, the e-way Bill System for Inter-State movement of goods comes into force. An E-way Bill will be required for moving goods worth over 50,000 rupees from one state to another.

Q8. According to report released by global startup ecosystem map Startup link, India was ranked ____________ out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017.
(a) 27th
(b) 30th
(c) 35th
(d) 37th
(e) 45th

S8. Ans.(d)
Sol. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, India was ranked 37th out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017. Startupblink is a global startup ecosystem map with tens of thousands of registered startups, coworking spaces, and accelerators.

Q9. According to report released by global startup ecosystem map Startup link, which of the following country has topped out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017.
(a) Russia
(b) United Kingdom
(c) United States
(d) China
(e) Japan

S9. Ans.(c)
Sol. According to report released by global startup ecosystem map Startupblink, India was ranked 37th out of 125 countries in global startup ecosystem in 2017. Startupblink is a global startup ecosystem map with tens of thousands of registered startups, coworking spaces, and accelerators. The list, measuring startup ecosystem strength and activity, was topped by the United States followed by the United Kingdom.

Q10. In the recently released Bloomberg Billionaires Top 100 Index, name the billionaire who was declared as the richest in Asia with a net worth of $47.2 billion.
(a) Pony Ma
(b) Mukesh Ambani
(c) Ion Musk
(d) Tsun Jang
(e) Jack Ma

S10. Ans.(e)
Sol. In the recently released Bloomberg Billionaires Top 100 Index, from Asia, Alibaba co-founder Jack Ma (ranked 13th) is the richest with a net worth of $47.2 billion and is followed by Tencent co-founder and CEO Pony Ma (17) with a $41.1 billion net worth.





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF