General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 14th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Punjab National Bank (PNB) and ICICI Bank hiked the MCLR rates for loan borrowers. The PNB has increased one-year MCLR to _____________ from 8.15%.
(a) 8.20%
(b) 8.25%
(c) 8.00%
(d) 8.10%
(e) 8.30%

S1. Ans.(e)
Sol. The Punjab National Bank (PNB) and ICICI Bank hiked the MCLR rates for loan borrowers. Taking a cue from SBI, country's second-largest private sector lender ICICI Bank also raised the one-year MCLR from 8.2% to 8.3%. The PNB, which is at the centre of Nirav Modi fraud also increased one-year MCLR to 8.3% from 8.15%.

Q2. The State Bank has raised its lending rates by 20 basis points to 8(point)15 per cent, with immediate effect, setting the tone for the industry to follow suit. Which of the following is not a impact it?
(a) Car loan will be costlier
(b) Car loan will be cheaper 
(c) Home loan will be cheaper 
(d) Home loan will be costlier
(e) Both (b) and (c)

S2. Ans.(e)
Sol. The State Bank raised its lending rates by 20 basis points to 8(point)15 per cent, with immediate effect, setting the tone for the industry to follow suit. This is likely to make home and car loans costlier.

Q3. India and Jordan has renewed their support to the Palestinian cause as the two sides signed 12 agreements, including one on defence cooperation, following a bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and King of Jordan. Who is present King of Jordan?
(a) Sheikh Saad Al-Salim Al-Sabah
(b) Mohammad Bin Salman Al Saud
(c) Abdullah II Ibn Al Hussein
(d) Muqrin bin Abdulaziz
(e) Jaber Al-Ahmad Al-Sabah

S3. Ans.(c)
Sol. India and Jordan has renewed their support to the Palestinian cause as the two sides signed 12 agreements, including one on defence cooperation, following a bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and King of Jordan Abdullah II Ibn Al Hussein.

Q4. The Union Cabinet has approved the continuation of PMEGP beyond 12th Plan for three years from 2017-18 to 2019-20 with a total outlay of Rs.5,500 crore. PMEGP stands for-
(a) Prime Minister's Employment Generation Percentage
(b) Prime Minister's Employment Generation Programme
(c) Prime Minister's Employment Generation Product
(d) Prime Minister's Employment Global Programme
(e) Prime Minister's Economy Generation Programme

S4. Ans.(b)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuation of Prime Minister's Employment Generation Programme (PMEGP) beyond 12th Plan for three years from 2017-18 to 2019-20 with a total outlay of Rs.5,500 crore. Scheme will create sustainable estimated employment opportunities for 15 lakh persons in three financial years.

Q5. The government has allocated _________________ crore to health and family welfare in the Union Budget 2018-19, an 11.5 per cent rise over the Rs 47,353 crore allocated last fiscal.
(a) Rs 28,800 crore
(b) Rs 37,400 crore
(c) Rs 43,600 crore
(d) Rs 52,800 crore
(e) Rs 17,100 crore

S5. Ans.(d)
Sol. The government has allocated Rs 52,800 crore to health and family welfare in the Union Budget 2018-19, an 11.5 per cent rise over the Rs 47,353 crore allocated last fiscal. According to the Budget outlay, the government made a 13 per cent increase in the funding to AYUSH ministry from Rs 1,429 crore to Rs 1,626 crore.

Q6. How much fund has been allocated as a national support by the government to all Tuberculosis Patients?
(a) 3600 Crore (Rs. 500 per patient)
(b) 3000 Crore (Rs. 500 per patient)
(c) 1800 Crore (Rs. 500 per patient)
(d) 1200 Crore (Rs. 500 per patient)
(e) 600 Crore (Rs. 500 per patient)

S6. Ans.(e)
Sol. In an attempt to eliminate tuberculosis in India, Finance Minister Arun Jaitley has allocated Rs 600 crore in the Budget for nutritional support to TB patients. Under the scheme, Rs 500 per month will be provided to a TB patient undergoing treatment in the country. All TB patients registered within a centralised data, after inspection of their required documents, will get the amount in their bank accounts.

Q7. Every block in the country with 50% tribal people will have a school under which government Scheme?
(a) Arjun scheme
(b) Bhim scheme
(c) Ram scheme
(d) Sudama scheme
(e) Eklavya scheme

S7. Ans.(e)
Sol. By 2022, every block with more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons will have an Ekalavya Model Residential School or Ekalavya scheme, Union finance minister Arun Jaitley said in his budget speech.

Q8. Name the Vietnamese President who has arrived in India recently on the 3-day visit.
(a) Nguyen Cao Ky
(b) Nguyen Van Thieu 
(c) Tran Dai Quang
(d) Creighton Abrams 
(e) Ngo Quang Truong

S8. Ans.(c)
Sol. The Vietnamese President Tran Dai Quang has arrived in India on the 3-day visit. He is scheduled to hold delegation level talks with PM Narendra Modi in New Delhi. Strengthening cooperation in the key areas of defence and trade will be high on the agenda.

Q9. Armenian lawmakers elected ____________ as the new president of Armenia.
(a) Serzh Sarkisian
(b) Vardan Sedrakyan
(c) Paruyr Hayrikyan
(d) Armen Sarkisian
(e) Hrant Bagratyan

S9. Ans.(d)
Sol. Armenian lawmakers elected Armen Sarkisian as the new president of Armenia. He will succeed Serzh Sarkisian. Armen Sarkisian was the ambassador to the United Kingdom.

Q10. The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has concluded recently in ___________.
(a) Kuala Lumpur
(b) Ipoh
(c) Jakarta
(d) Sofia
(e) New Delhi

S10. Ans.(b)
Sol. The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has concluded in the Malaysian city of Ipoh. Six nations – India, hosts Malaysia, defending champions England, Australia, Argentina and Ireland – are taking part in the tournament.

Q11. Name the wrestler who has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship 2018.
(a) Vinesh Phogat
(b) Sakshi Malik
(c) Geeta Phogat
(d) Navjot Kaur
(e) Babita Phogat

S11. Ans.(d)
Sol. Navjot Kaur has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship in Bishkek, Kyrgyzstan. She defeated Imai Miyu of Japan in the final of women’s 65 kg freestyle. With 1 gold, 2 silver and 1 bronze medal, India was at the second spot in the medals tally. China was leading the table with 4 gold and 1 bronze medal while Japan was at the third place with 1 gold, 1 silver and 2 bronze medals.

Q12. ICICI Bank is an Indian multinational banking and financial services company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India, with its registered office in Vadodara. ICICI Bank stands for?
(a) Industrial Credit and Investment Corporation of India Bank
(b) Industrial Customer and Insurance Corporation of India Bank
(c) International Credit and Investment Corporation of Industrial Bank
(d) Indian Credit and Industrial Corporation of India Bank
(e) Industrial Core and Investment Company of India Bank

S12. Ans.(a)
Sol. ICICI Bank (Industrial Credit and Investment Corporation of India) is an Indian multinational banking and financial services company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India, with its registered office in Vadodara. In 2014, it was the second largest bank in India in terms of assets and third in term of market capitalisation.

Q13. Who is current Chief Economic Adviser to the Government of India?
(a) Arvind Mayaram
(b) Arvind Subramanian
(c) Ratan P Watal
(d) Hasmukh Adhia
(e) Naina Lal Kidwai

S13. Ans.(b)
Sol. Arvind Subramanian is an Indian economist and the current Chief Economic Adviser to the Government of India, having taken charge of the position on 16 October 2014 succeeding Raghuram Rajan.

Q14. The book ‘My Experiments With Truth’ is the autobiography of-
(a) Maulana Abul Kalam Azad
(b) Govind Vallabh Pant
(c) MK Gandhi
(d) Tara Ali Beg
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. The Story of My Experiments with Truth is the autobiography of Mohandas K. Gandhi, covering his life from early childhood through to 1921. It was written in weekly instalments and published in his journal Navjivan from 1925 to 1929. Its English translation also appeared in installments in his other journal Young India.

Q15. Indian companies can now participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant, according to the Russian atomic energy agency Rosatom. This power plant is situated in-
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Russia
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S15. Ans.(b)
Sol. Indian companies can now participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant in Bangladesh, according to the Russian atomic energy agency Rosatom.