March Current Affairs for NABARD Assistant Manager 2018 | 29th April 2018

Dear Aspirants,

March Current Affairs for NABARD Assistant Manager 2018 | 29th April 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.

Q1. The Lok Sabha has recently passed (without a debate) a bill that will exempt political parties from the scrutiny of funds they have received from abroad since-
Answer: 1976

Q2. The Vice-Chairman of NITI Aayog has inaugurated the First India-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction in New Delhi. Who is the Vice-Chairman of NITI Aayog? 
Answer: Rajiv Kumar

Q3. President Ram Nath Kovind has released coins in denominations of __________ and ___________ commemorating Lord Jagannath's Nabakalebara festival observed in July 2015.
Answer: Rs 10 and Rs 1,000

Q4. The Indian government is in process of formulating "KUSUM scheme" to harness solar power. KUSUM stands for-
Answer: Kisan Urja Suraksha evam Utthan Mahabhiyan

Q5. In which North-eastern states, the Women Science Congress 2018 was inaugurated in the backdrop of the ongoing 105th Indian Science Congress?
Answer: Manipur

Q6. Name the US-educated economist who has been named the next governor of China's central bank, the People's Bank of China (PBOC).
Answer: Yi Gang

Q7. Name the IFS officer who has been appointed as the next Ambassador of India to the Democratic People’s Republic of Korea.
Answer: Atul M. Gotsurve

Q8. World Sparrow Day is observed on __________ every year globally to create awareness about the protection of sparrows.
Answer: 20 March

Q9. NCAA project of the Ministry of Culture has been certified as the world’s first Trusted Digital Repository as per ISO standard, granted by Primary Trustworthy Digital Repository Authorisation Body Ltd. (PTAB), United Kingdom. NCAA stands for _______________.
Answer: National Cultural Audiovisual Archives

Q10. What is the theme for World Sparrow Day 2018?
Answer: I Love Sparrows

Q11. The Indian government is in process of formulating "KUSUM scheme" to harness solar power for-
Answer: Rural India

Q12. Name the English Cricketer, who has officially announced his retirement from the International cricket recently?
Answer: Kevin Pietersen

Q13. Which city remains the most expensive city in the world, according to The Economist Intelligence Unit’s Worldwide Cost of Living report 2018?
Answer: Singapore

Q14. The Indian Navy and the French Navy have conducted bilateral maritime exercises since May 1993. Since 2001, the exercises have been named-
Answer: VARUNA

Q15. Who is present Prime Minister of Russia?
Answer: Dmitry Medvedev




           



Print Friendly and PDF