Banking Awareness Questions for Dena Bank PO Exam 2018 | 16th May

Dear Aspirants,

Banking Quiz
Banking Awareness for Dena Bank PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. The Deutsche Bank Headquarters in _______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) New York, the USA
(c) Frankfurt, Germany
(d) Berlin, Germany
(e) Washington DC, the USA

S1. Ans.(c)
Sol. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. Deutsche Bank Headquarters in Frankfurt, Germany.

Q2. Name the lender that has recently launched its Interactive Robotic Assistant (IRA) 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Axis Bank
(e) IDFC Bank

S2. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank launched IRA 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru. The interactive humanoid in its advance version is aimed to enhance user experience for customers visiting in the branch.

Q3. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. The Bank headquarters in ______________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Kolkata
(e) Jaipur

S3. Ans.(b)
Sol. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. Kotak Mahindra Bank headquarters in Mumbai.

Q4. The Union Cabinet has recently approved to increase the Investment Limit for Senior Citizens from Rs. 7.5 lakh to ______________ under Pradhan Mantri Vaya VandanYojana (PMVVY).
(a) Rs.15 lakh
(b) Rs.13 lakh
(c) Rs.12 lakh
(d) Rs.10 lakh
(e) Rs.14 lakh

S4. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved Doubling of Investment Limit for Senior Citizens from Rs. 7.5 lakh to Rs.15 lakh under Pradhan Mantri Vaya VandanYojana (PMVVY) - Enables upto Rs. 10000 Pension/month for Senior Citizens.

Q5. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of FPIs. FPI stands for ______________.
(a) Foreign Personnel Investors
(b) Foreign Portability Investment
(c) Foreign Personified Investment
(d) Foreign Portfolio Investors
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Client (KYC) documentation of foreign portfolio investors (FPIs).

Q6. Name the lender that has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years. 
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) IDFC Bank
(e) SBI

S6. Ans.(c)
Sol. ICICI Bank's board has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years. 

Q7. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, what is the ranking of India in that Index?
(a) 6th
(b) 8th
(c) 10th
(d) 15th
(e) 11th

S7. Ans.(e)
Sol. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, an annual survey which tracks the impact of political, economic and regulatory changes on the FDI preferences of Chief Executive Officers (CEOs) and Chief Financial Officers (CFOs) of the country. The United States (US) topped the index, followed by Canada at 2nd and Germany at the 3rd place. The index ranked India at the 11th spot, three places down from the previous year. In the year 2017, India was ranked 8th.

Q8. State-run Power Grid Corporation of India (PGCIL) has inked a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of ____________ for the current fiscal.
(a) Rs20,000 crore
(b) Rs25,000 crore
(c) Rs30,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs28,000 crore

S8. Ans.(b)
Sol. State-run Power Grid Corporation of India (PGCIL) has inked a pact with the Ministry of Power to incur capital expenditure of Rs.25,000 crore for the current fiscal. The MoU includes various targets to be achieved by Powergrid during 2018-19.

Q9. Name the country that has topped the list of the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, released recently by the Global consultant AT Kearney.
(a) The USA
(b) Germany
(c) Japan
(d) China
(e) Russia

S9. Ans.(a)
Sol. Global consultant AT Kearney released the Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index 2018, an annual survey which tracks the impact of political, economic and regulatory changes on the FDI preferences of Chief Executive Officers (CEOs) and Chief Financial Officers (CFOs) of the country. The United States (US) topped the index, followed by Canada at 2nd and Germany at the 3rd place.

Q10. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in ______________ on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB).
(a) Jakarta, Indonesia
(b) Geneva, Switzerland
(c) Manila, Philippines
(d) Kathmandu, Nepal
(e) Paris, France

S10. Ans.(c)
Sol. The 12th informal meeting of SAARC Finance Ministers was held in Manila, Philippines, on the sidelines of the 51st Annual Meeting of Asian Development Bank (ADB). The meeting was attended by the Finance Ministers/Heads of Delegations from the SAARC member states. Finance Minister of Nepal Yuba Raj Khatiwada chaired the meeting.

Q11. Name the President of Beijing-headquartered Asian Infrastructure Investment Bank.
(a) Li Keqiang
(b) Takehiko Nakao
(c) Liqun Jin
(d) Ban Ki-moon
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(c)
Sol. Liqun Jin is the President of the Asian Infrastructure Investment Bank. It Headquarters in Beijing, China.

Q12. Asian Development Bank Chief Economist Yasuyuki Sawada has stated India's projected GDP growth of over 7% for the current fiscal (2018-19) is amazingly fast. Who is the Present President of the Asian Development Bank?
(a) Ban Ki moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Li Liquin
(d) Robin Li
(e) Yang Yuanqing

S12. Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank Chief Economist Yasuyuki Sawada has stated India's projected GDP growth of over 7 percent for the current fiscal (2018-19) is amazingly fast and if this momentum is maintained the size of the economy can double within a decade. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Q13. The Reserve Bank of India (RBI) has recently announced that it would buy ______________ of government bonds via open market operation (OMO), after failing to sell all the debt it had offered to bidders.
(a) Rs5,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs12,000 crore
(d) Rs15,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S13. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) announced that it would buy Rs. 10,000 crore ($1.50 billion) of government bonds via open market operation (OMO), after failing to sell all the debt it had offered to bidders.

Q14. India has signed a loan deal worth $200 million with the World Bank for a National Mission. Name that mission.
(a) Mid-Day Meal Scheme
(b) Khana Khajana Abjiyan
(c) GOBAR Dhan Scheme
(d) POSHAN Abhiyaan
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. India has signed a loan deal worth $ 200 million with the World Bank for the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan). The loan would help India in achieving its goal of reducing stunting in children 0-6 years of age from 38.4% to 25% by the year 2022.

Q15. According to the Joint Plant Committee report, India’s total export of finished steel increased by how much percent in 2017-18?
(a) 12.5%
(b) 14.6%
(c) 16.7%
(d) 18.9%
(e) 20.0%

S15. Ans.(c)
Sol. India’s total export of finished steel increased by 16.7% to 9.6 million tonnes, in 2017-18. The country exported 8.2 million tonnes finished steel during 2016-17 fiscal, according to the Joint Plant Committee report.




         



Print Friendly and PDF

No comments