Current Affairs Questions: 17th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use a particular action package. Name that action plan.
(a) ELIMINATE
(b) REPLACE
(c) REMOVE
(d) REDUCE
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use the 'REPLACE' action package to eliminate industrially-produced trans-fatty acids from the food supply.

Q2. The states of Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Haryana, Uttarakhand and the Union Territory of Chandigarh inked MoUs with the Union Health Ministry for the implementation of ___________.
(a) Rashtriya Swasthya Bima Yojana india
(b) The Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana
(c) Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Rashtriya Swasthya Suraksha Mission
(d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(e) Swabhiman Scheme

S2. Ans.(c)
Sol. The states of Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Haryana and Uttarakhand agreed to implement the ambitious national health protection mission, which aims to provide an annual coverage of Rs 5 lakh per family. The four states and the Union Territory of Chandigarh inked MoUs with the Union Health Ministry for the implementation of Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Rashtriya Swasthya Suraksha Mission.

Q3. Name the actor who was best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, who passed away recently.
(a) Glenn Close
(b) Helen Mirren
(c) Dianne Wiest
(d) Glenda Jackson
(e) Margot Kidder

S3. Ans.(e)
Sol. The actor Margot Kidder, best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, has died at the age of 69, a funeral home in Montana, US.

Q4. The government has approved the merger of the local unit of which countries’ Telenor with Bharti Airtel?
(a) Norway’s
(b) Sweden's
(c) Australia's
(d) Finland's
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. The government has approved the merger of the local unit of Norway’s Telenor with Bharti Airtel, clearing the last hurdle for the deal to go through. The Department of Telecom (DoT) had transferred all licences and liabilities of Telenor India to Bharti Airtel.

Q5. The International Day of Families is observed on ____________ every year.
(a) 10 May
(b) 15 May
(c) 12 May
(d) 17 May
(e) 19 May

S5. Ans.(b)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

Q6. President Ram Nath Kovind has inaugurated the 4th edition of Global Exhibition on services in _____________.
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Guwahati
(e) Mangalore

S6. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind has inaugurated the 4th edition of Global Exhibition on services in Mumbai. He has also released the logo for Services and launched the portal.

Q7. What is the theme for International Day of Families 2018?
(a) Ensure healthy lives and promote well-being for all
(b) Families, education and well-being
(c) Families, healthy lives and sustainable future
(d) Families and inclusive societies
(e) Families and Persons with Disabilities

S7. Ans.(d)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

Q8. Centre for Innovation, Incubation and Entrepreneurship (CIIE) of which of the following Indian Institutes has launched a Bharat Inclusion Initiative to build knowledge and foster innovation and entrepreneurial activity across areas such as financial inclusion, livelihood, education and health?
(a) IIT- Bombay
(b) IIM- Ahmedabad
(c) IIT- Delhi
(d) IIT- Kharagpur
(e) IISc Bangalore

S8. Ans.(b)
Sol. IIM-Ahmedabad’s Centre for Innovation, Incubation and Entrepreneurship (CIIE) has launched a Bharat Inclusion Initiative to build knowledge and foster innovation and entrepreneurial activity across areas such as financial inclusion, livelihood, education and health. CIIE at IIM Ahmedabad helps entrepreneurs turn ideas into viable businesses.

Q9. FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on online marketplace Snapdeal. Snapdeal is based in ___________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Gurugram
(d) Noida
(e) Pune

S9. Ans.(c)
Sol. FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on Gurgaon-based online marketplace Snapdeal.

Q10.  A statement issued by the Ministry of Statistics and Programme Implementation revealed that an increase in fruit and vegetable prices, coupled with egg prices, has pushed CPI to ____________ in April 2018.
(a) 7.65%
(b) 5.38%
(c) 4.58%
(d) 6.76%
(e) 6.85%

S10. Ans.(c)
Sol. The first month of the current financial year has brought some bad news on the inflation front with both retail (Consumer Price Index or CPI) and producer (Wholesale Price Index or WPI) inflation showing a surge raising the possibility of a policy rate hike by the Reserve Bank in the near future. A statement issued by the Ministry of Statistics and Programme Implementation revealed that an increase in fruit and vegetable prices, coupled with egg prices, has pushed CPI to 4.58 percent in April, from 4.28 percent in March.

Q11. Former BCCI President Shashank Manohar will serve a second term of how many years as the independent chairman of the International Cricket Council after he was elected unopposed by the governing body's Board?
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
(e) 1

S11. Ans.(d)
Sol. Former BCCI President Shashank Manohar will serve a second two-year term as the independent chairman of the International Cricket Council after he was elected unopposed by the governing body's Board.

Q12. India has released grant of ______________ for river training and construction of embankments along Lalbakeya, Bagmati and Kamla rivers in Nepal.
(a) NRs 15.00 crore
(b) NRs 16.67 crore
(c) NRs 18.07 crore
(d) NRs 19.08 crore
(e) NRs 22.00 crore

S12. Ans.(c)
Sol. India has released grant of Nepalese Rupees (NRs) 18.07 crore for river training and construction of embankments along Lalbakeya, Bagmati and Kamla rivers in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of the grant to Dr Sanjay Sharma, Secretary Ministry of Energy, Irrigation & Water Resources, Nepal in Kathmandu.

Q13. Prime Minister Narendra Modi will visit Russia on for an informal Summit with President Vladimir Putin in Sochi city. Putin was recently re-elected as the President of Russia for the ________ term.
(a) 2nd
(b) 5th
(c) 6th
(d) 3rd
(e) 4th

S13. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi will visit Russia on for an informal Summit with President Vladimir Putin in Sochi city. As per the External Affairs Ministry, this informal Summit is in keeping with the tradition of regular consultations between India and Russia at the highest level. Putin was recently re-elected as the President of Russia for the 4th term.

Q14. The Cell for IPR Promotion and Management had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in ___________.
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Jamshedpur
(d) Kolkata
(e) Bhatinda

S14. Ans.(b)
Sol. The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), a professional body under the aegis of the Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in New Delhi.

Q15. Name the Organization/Forum that has recently published its first 'essential diagnostics list', a catalogue of tests needed to diagnose the most common conditions as well as a number of global priority diseases.
(a) World Bank
(b) World Health Organization
(c) UNICEF
(d) United States Agency for International Development organizations
(e) WEF

S15. Ans.(b)
Sol. The World Health Organisation (WHO) has published its first 'essential diagnostics list', a catalogue of tests needed to diagnose the most common conditions as well as a number of global priority diseases.

Q16. The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM) is a professional body under the aegis of the  ___________________.
(a) Department of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
(b) Department of Communications and Information Technology
(c) Department of Industrial Policy & Promotion
(d) Department of Corporate Affairs
(e) Department of Culture

S16. Ans.(c)
Sol. The Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), a professional body under the aegis of the Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, had organized a conference on successful completion of two years of the National Intellectual Property Rights (IPR) Policy adopted by the Government of India in May 2016 in New Delhi.

Q17. Indian shooter Heena Sidhu clinched the gold medal while compatriot P Shri Nivetha settled for bronze in the women's 10m air pistol at the International Shooting Competitions. The championship was held in ____________.
(a) France
(b) Germany
(c) Finland
(d) Russia
(e) China

S17. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Heena Sidhu clinched the gold medal while compatriot P Shri Nivetha settled for bronze in the women's 10m air pistol at the International Shooting Competitions of Hannover (ISCH), in Germany.

Q18. Name the country that has emerged as the third largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, according to the report of Mercom Communications.
(a) France
(b) Russia
(c) India
(d) Japan
(e) Sri Lanka

S18. Ans.(c)
Sol. India emerged as the third largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, according to the report of Mercom Communications India. India has grown at a CAGR of approximately 170% since 2010. As per the report, India set a new record with 9.6 GW of solar installations in 2017, which was more than double the 4.3 GW installed in 2016. The robust growth boosted the country's total solar installed capacity to 19.6 GW as of December 2017.

Q19. Indian Under-16 National Team was crowned champions of the Four-Nation Tournament held in Serbia after the Indian Colts defeated ____________.
(a) Tajikistan
(b) Afghanistan
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) China

S19. Ans.(a)
Sol. Indian Under-16 National Team was crowned champions of the Four-Nation Tournament held in Serbia after the Indian Colts defeated Tajikistan. In what was a stellar start for the Indian U-16s against Tajikistan, the young colts took the lead as early as the 5th minute when Gibson lobbed the ball over the opposing custodian.

Q20. The Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) unveiled a National Wind-solar Hybrid Policy which seeks to promote new projects as well as hybridization of the existing ones. Who is the ___________ Minister of State (I/C) of the Ministry of New and Renewable Energy?
(a) Harsimrat Kaur Badal
(b) Ravi Shankar Prasad
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Raj Kumar Singh
(e) Narendra Singh Tomar

S20. Ans.(d)
Sol. In yet another effort to boost clean energy generation, the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) unveiled a National Wind-solar Hybrid Policy which seeks to promote new projects as well as hybridisation of the existing ones. The MNRE is also in the process of launching a scheme for new hybrid projects under this policy, which are 10 to 15% cheaper than 100% solar or wind projects. Raj Kumar Singh is the Minister of State (I/C) of the Ministry of New and Renewable Energy.

Q21. A meeting of stakeholders on which of the following Scheme was held in Delhi for Capacity Building in Textile Sector under the Skill India Mission?
(a) Safalta
(b) Sajagta
(c) Swawalamban
(d) None of the given options is true
(e) Samarth

S21. Ans.(e)
Sol. A meeting of stakeholders on 'Samarth' – Scheme for Capacity Building in Textile Sector under the Skill India Mission was held in New Delhi to familiarize the stakeholders about the scheme and its guidelines. The meeting was chaired by Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani.

Q22. Name the Aluminium major which has signed MoU with the Ministry of Mines, Govt. of India, setting highest ever target of Rs 9350 crore revenue from operations for FY 2018-19 which is 15% higher than 2017.
(a) HINDALCO
(b) NALCO
(c) Sterlite Copper
(d) Bharat Aluminium Company
(e) Hindustan Zinc

S22. Ans.(b)
Sol. Aluminium major & Navratna CPSE National Aluminium Company Limited (NALCO) has signed MoU with the Ministry of Mines, Govt. of India, setting highest ever target of Rs 9350 crore revenue from operations for FY 2018-19 which is 15% higher than 2017.

Q23. NTPC inked a pact with which among the following states and its power utilities to acquire their entire stake in two joint ventures at Nabinagar and Kanti and to buy Barauni thermal plant?
(a) Jharkhand
(b) Chhattisgarh
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
(e) Punjab

S23. Ans.(d)
Sol. NTPC inked a pact with Bihar and its power utilities to acquire their entire stake in two joint ventures at Nabinagar and Kanti and to buy Barauni thermal plant.

Q24. In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in ____________.
(a) Hissar, Haryana
(b) Phagwara, Punjab
(c) Chennai, Tamil Nadu
(d) Bengaluru, Karnataka
(e) None of the given options is true

S24. Ans.(b)
Sol. In a first, a Post Office Passport Seva Kendra (POPSK) run by an all-woman team has started operations in Phagwara, Punjab. The seva kendra was inaugurated by Union Minister Vijay Sampla in the local head Post Office.

Q25. The Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi inaugurated the two-day Seminar being organized by the Ministry of Finance on the theme of “Physical and Social Infrastructure for Regional Development” in ___________.
(a) Guwahati
(b) Dispur
(c) Itanagar
(d) Chandigarh
(e) Pune

S25. Ans.(a)
Sol. The Governor of Assam, Prof. Jagdish Mukhi inaugurated the two-day Seminar being organized by the Ministry of Finance on the theme of “Physical and Social Infrastructure for Regional Development” in Guwahati, Assam.

Q26. Name the lender that launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India.
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) YES Bank
(e) Karnataka Bank

S26. Ans.(d)
Sol. YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India. The effort would ensure that by 2025 at least 25% of all entrepreneurs in India are women.

Q27. Raksha Mantri Nirmala Sitharaman gave away the DRDO Awards- 2016 & 2017 to various DRDO scientists for their outstanding contributions. Name the Former Secretary Department of Defence R&D, Scientific Advisor to Raksha Mantri and Director General, DRDO who was given DRDO Lifetime Achievement Award 2017.
(a) Dr Vasudev Kalkunte Aatre
(b) Dr S Christopher
(c) Dr G Satheesh Reddy
(d) Dr VK Saraswat
(e) Dr TS Venkatraman

S27. Ans.(d)
Sol. Raksha Mantri Nirmala Sitharaman gave away the DRDO Awards- 2016 & 2017 to various DRDO scientists for their outstanding contributions while commemorating the National Technology Day (11 May). Former Secretary Department of Defence R&D, Scientific Advisor to Raksha Mantri and Director General, DRDO Dr VK Saraswat was given DRDO Lifetime Achievement Award – 2017.

Q28. Name the US-based Kathak dancer who was honoured with the prestigious 'Shri Jayadev Rastriya Yuva Pratibha Puraskar 2018' for outstanding contribution to the field of art.
(a) Anjani Ambegaokar
(b) Anindita Anaam
(c) Anuradha Nag
(d) Debjani Chakraborty
(e) Charlotte Moraga

S28. Ans.(b)
Sol. US-based Kathak dancer Anindita Anaam was honoured with the prestigious 'Shri Jayadev Rastriya Yuva Pratibha Puraskar 2018' for outstanding contribution to the field of art.

Q29. Name the Senior journalist who will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the annual Red Ink Awards in Mumbai.
(a) Vinod Dua 
(b) Barkha Dutt 
(c) Mark Tully
(d) David Devadas
(e) TJS George

S29. Ans.(c)
Sol. Senior journalist Mark Tully will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the annual Red Ink Awards in Mumbai. Tully worked with the BBC for three decades and was the broadcaster’s Chief of Bureau for Delhi for 20 years.

Q30. Name the F1 driver of Mercedes who has won for the second race in succession by dominating an eventful Spanish Grand Prix 2018.
(a) Lewis Hamilton
(b) Valtteri Bottas
(c) Sebastian Vettel 
(d) Nico Roseberg
(e) Max Verstappen

S30. Ans.(a)
Sol. Lewis Hamilton (of Mercedes) won for the second race in succession by dominating an eventful Spanish Grand Prix 2018. Valtteri Bottas of  Mercedes stood second in the race. Sebastian Vettel finished fourth in the event.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF