General Awareness for Bank of India SO Exam: 31st May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 29th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the Veteran director who has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards.
(a) Imtiaz Hussain
(b) Imtiaz Ali
(c) Mehboob
(d) Shekhar Kapur
(e) Vidhu Vinod Chopra

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran director Shekhar Kapur has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels.

Q2. Name the homegrown logistics start-up that has tied up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.
(a) Moto Power
(b) Rivigo
(c) Track GO
(d) Transpro
(e) We Go

S2. Ans.(b)
Sol. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.

Q3. The Kadaknath Chicken of which state has recently got the Geographical Indication Tag?
(a) Odisha
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) Gujarat

S3. Ans.(c)
Sol. Six years after it applied for the Geographical Indications (GI) tag for Kadaknath, a chicken breed whose black meat is in demand in some quarters, Madhya Pradesh has got the coveted label. The protein-rich meat of Kadaknath, chicks, and eggs are sold at a much higher rate than other varieties of chicken. 

Q4. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived in _______________. 
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Assam

S4. Ans.(a)
Sol. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived at Dabhol in Maharashtra. 

Q5. Where is the registered office of CERSAI?
(a) Hyderabad
(b) Nagpur
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. The registered office of CERSAI is in New Delhi.

Q6. Who is the present MD and CEO of CERSAI?
(a) Mahesh Kumar Jain
(b) Praveen Kumar Sharma
(c) Ajay Tyagi
(d) Naina Lal Kidwai
(e) Mohammad Mustafa

S6. Ans.(b)
Sol. Praveen Kumar Sharma is the present MD and CEO of CERSAI.

Q7. The Legal Entity Identifier (LEI) is a _____________ alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).
(a) 20 digits 
(b) 18 digits 
(c) 22 digits 
(d) 16 digits 
(e) 11 digits

S7. Ans.(a)
Sol. The Legal Entity Identifier (LEI) is a 20-digit, alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).

Q8. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan was held recently in- 
(a) Bengaluru
(b) Guwahati
(c) Jammu
(d) New Delhi
(e) Chandigarh

S8. Ans.(d)
Sol. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan began in New Delhi. Representatives from both the sides had discussed Water Treaty dispute and resolution of outstanding issues.

Q9. Name the player who was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.
(a) Virat Kohli
(b) Mithali Raj
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Rohit Sharma
(e) MC Mary Kom

S9. Ans.(b)
Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ while ace shuttlers Kidambi Srikanth and P V Sindhu bagged the best senior male and female athletes at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.

Q10. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in ISSF Junior World Cup in Australia. She won the medal in ________________.
(a) 25 metre rapid fire pistol event
(b) 10 metre air pistol event
(c) 25 metre pistol event
(d) 50 metre rifle prone event
(e) 50 metre pistol event

S10. Ans.(c)
Sol. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in women’s 25m pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia. The 16-year-old Muskan beaten China’s Qin Sihang and Thailand’s Kanyakorn Hirunphoem.

Q11. As per the data released by Government of India, National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth _______________ in the Financial Year 2017-18.
(a) Rs. 1.22 Lakh crore
(b) Rs. 1.32 Lakh crore
(c) Rs. 1.42 Lakh crore
(d) Rs. 1.52 Lakh crore
(e) Rs. 1.62 Lakh crore

S11. Ans.(a)
Sol. National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth Rs. 1,22,000 crore in the In Financial Year 2017-18. In last 5 years, the average length of road projects awarded by NHAI was 2,860 km with 4,335 Km awarded in the last financial year.

Q12. Who is the governor of Chhattisgarh? 
(a) Dr. Najma A. Heptulla
(b) Balramji Das Tandon
(c) Om Prakash Kohli
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(b)
Sol. Balram Das Tandon is an Indian politician and the present Governor of Chhattisgarh. In his adult hood for some years he was a pracharak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), and a leader of Bharatiya Janata Party from Punjab.

Q13. Sasan Gir National Park is situated in which of the following Indian state? 
(a) Assam
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S13. Ans.(d)
Sol. Sasan Gir National Park is one of the most popular national parks in Gujarat for its thriving population of the Asiatic Lion. The rare species of animals found here are Asiatic Lions, Leopards, Sloth Bears, Jungle Cats, Spectacled Cobra and several rare species of birds are also found here.

Q14. World Tourism Day is observed on which of the following date? 
(a) September 16
(b) April 27
(c) September 27
(d) October 3
(e) February 30  

S14. Ans.(c)
Sol. Since 1980, the United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted. The adoption of these Statutes is considered a milestone in global tourism.

Q15. Veteran Tamil personality, C.V. Rajendran had passed away recently aged 81. He was _____________.
(a) Actor
(b) Poet
(c) Playback Singer
(d) Film director
(e) Boxer 

S15. Ans.(d)
Sol. Tamil film director C.V. Rajendran, who was part of late C.V. Sridhar’s unit died aged 81. He directed a few memorable films like Kalatta Kalyanam, Sumathi En Sundari and Raja starring Sivaji Ganesan and Jayalalithaa and Ponoonjal.




            



Print Friendly and PDF