General Awareness for Dena Bank PO Exam: 21st May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 21st May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the formula one driver who set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.
(a) Sebastian Vettel
(b) Lewis Hamilton
(c) Valtteri Bottas
(d) Nico Hulkenberg
(e) Sergio Perez

S1. Ans.(b)
Sol. Mercedes driver Lewis Hamilton set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.

Q2. Name the Indian player who was chosen by the Indian Olympic Association (IOA) as the flag-bearer of the Indian contingent for the opening ceremony of the Gold Coast Commonwealth Games.
(a) Saina Nehwal
(b) Sakshi Malik
(c) Deepa Karmakar
(d) PV Sindhu
(e) Abhinav Bindra

S2. Ans.(d)
Sol. Indian Olympic Association (IOA) chooses PV Sindhu as the flag-bearer of the Indian contingent for the opening ceremony of the Gold Coast Commonwealth Games. 

Q3. At the function in New Delhi, the Health Secretary Preeti Sudan, released the TB INDIA 2018 Report and National Drug Resistance Survey Report. She also launched a TB portal named as _______________.
(a) Sarva Niwaran Portal
(b) Cure TB Portal
(c) Nikshay Aushadi Portal
(d) Sarva Shakti Portal
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. At the function in New Delhi, the Health Secretary Smt. Preeti Sudan, released the TB INDIA 2018 Report and National Drug Resistance Survey Report. She also launched the 'NikshayAushadi Portal' and shorter regimen for Drug Resistant TB.

Q4. Shooter Manu Bhaker secured India's second individual gold after prevailing over Thailand's Kanyakorn Hirunphoem in a thrilling final of the women's 10m air pistol event at the ISSF Junior World Cup. The tournament was held in ________.
(a) New York
(b) Paris
(c) London
(d) Jakarta
(e) Sydney

S4. Ans.(e)
Sol. Shooter Manu Bhaker secured India's second individual gold after prevailing over Thailand's Kanyakorn Hirunphoem in a thrilling final of the women's 10m air pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia.

Q5. RBI has raised the exposure limit under ETCD trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee. What is the meaning of "D" in ETCD?
(a) District
(b) Distance
(c) Development
(d) Derivatives
(e) Department

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q6. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. Catholic Syrian Bank is based in-
(a) Ahmedabad
(b) Coimbatore
(c) Amravati
(d) Thrissur
(e) Chandigarh

S6. Ans.(d)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/AMC fees on the demat account. Catholic Syrian Bank is based in Thrissur, Kerala.

Q7. Which among the following bank has announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India?
(a) State Bank of India
(b) IndusInd Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) South Indian Bank
(e) ICICI Bank

S7. Ans.(b)
Sol. IndusInd Bank announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India. With this affiliation, RippleNet can now provide instant access in emerging markets such as India, Brazil, and China.

Q8. Name the lender that has signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) SBI
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S8. Ans.(a)
Sol. Private Sector lender HDFC Bank signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.

Q9. Name the person who has been sworn in as the Peru's new president.
(a) Mercedes Araoz
(b) Pedro Pablo Kuczynski
(c) Fernando Zavala
(d) Martin Vizcarra
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. Martin Vizcarra has been sworn in as the country's new president of Peru. Before the appointment, he was Peru's first vice president and ambassador to Canada. He has replaced Pedro Pablo Kuczynski who has resigned from the post recently.

Q10. Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter _______________.
(a) Raveesh Kumar
(b) Sandeep Jain
(c) Karan Thapar
(d) Deepak Shah
(e) Karun Mishra

S10. Ans.(c)
Sol. Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter Karan Thapar.

Q11. Which of the following city hosted the country’s first-ever International Print Biennale 2018 with a record number of 17 countries taking part in it.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chandigarh
(d) Pune
(e) Mumbai

S11. Ans.(b)
Sol. The country’s National Academy of Art, the Lalit Kala Akademi hosted the first-ever International Print Biennale in the country with a record number of 17 countries taking part in it. The first-ever International Exhibition of Graphic Prints ‘Print Biennale India 2018’ opened, at the Rabindra Bhavan Galleries of the Lalit Kala Akademi in New Delhi.

Q12. In which Indian state is the Sultanpur National Park located?
(a) Uttarakhand
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
(e) Uttar Pradesh 

S12. Ans.(b)
Sol. Sultanpur Bird Sanctuary is very popular national park located in Gurgaon District in Haryana State.

Q13. What is the capital of the Indian union territory of Dadra and Nagar Haveli? 
(a) Kavaratti
(b) Silvassa
(c) Puducherry
(d) Port Blair
(e) Panaji

S13. Ans.(b)
Sol. The most important towns of the union territory are Dadra and Silvassa, which is also the capital city. To the east of Dadra and Nagar Haveli lies the Western Ghats, and to its north and east lie the districts of Gujarat, whereas the districts of Maharashtra border it in the south.

Q14. In which state is the Kakrapar Nuclear Power Station located?
(a) Rajasthan
(b) Karnataka
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) West Bengal

S14. Ans.(c)
Sol. The Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) is located near Surat in the state of Gujarat. KAPS currently operates two PHWRs, the first of which (Unit-1) began commercial operations on 6 May 1993. Unit-2 followed two years later in September 1995.

Q15. What is the name of the Central Bank of Germany?
(a) Deutsche Bundesbank 
(b) The bank of Germany
(c) Banque de Germany
(d) Reserve Bank of Germany
(e) The Central Bank of the German Federation

S15. Ans.(a)
Sol. Deutsche Bundesbank is called as the central bank of Germany.




            



Print Friendly and PDF

No comments