General Awareness for Dena Bank PO Exam: 17th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 17th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the Organization that has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress in Imphal.
(a) BHEL
(b) HAL
(c) ISRO
(d) DRDO
(e) BEL

S1. Ans.(d)
Sol. Defence Research & Development Organisation (DRDO) has received the ‘Most Informative Pavilion’ Award in Pride of India Expo organized as part of the 105th Indian Science Congress at Manipur University, Imphal.

Q2. Name the Indian shooter who has shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia.
(a) Arjun Babuta
(b) Elavenil Valarivan
(c) Shreya Agrawal
(d) Zeena Khitta
(e) Anjuma Verma

S2. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Elavenil Valarivan shattered the qualification world record in 10-meter women’s air rifle event of the season’s first junior ISSF World Cup in Sydney, Australia. Besides her individual podium finish, Elavenil also combined with Shreya Agrawal and Zeena Khitta to claim the team gold medal.

Q3. The Minister of State for Home Affairs _______________ has inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi.
(a) Rajen Gohain
(b) S.S. Ahluwalia
(c) Hansraj Gangaram Ahir
(d) Vishnu Deo Sai
(e) Parshottam Rupala

S3. Ans.(c)
Sol. The Minister of State for Home Affairs, Hansraj Gangaram Ahir inaugurated the two-day first National Conference on Drug Law Enforcement in Delhi. The conference is being organised by the Narcotics Control Bureau (NCB), Ministry of Home Affairs.

Q4. Name the city that has become the first in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.
(a) Amritsar
(b) Jaipur
(c) Varanasi
(d) Ajmer
(e) Chandigarh

S4. Ans.(e)
Sol. Chandigarh has become the 1st city in North India to install Automatic Speed Gun Cameras with digital displays for traffic management.

Q5. The Financial Stability Board (FSB) is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. In which among the following year FSB was established?
(a) 2001
(b) 2009
(c) 2003
(d) 2015
(e) 1997

S5. Ans.(b)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q6. Part of company’s earning or profit which is paid out to share holders is known as _______
(a) Premium
(b) Dividend
(c) Bonus
(d) Sum Assured
(e) Return

S6. Ans.(b)
Sol. A dividend is a payment made by a corporation to its shareholders, usually as a distribution of profits. When a corporation earns a profit or surplus, it can re-invest it in the business (called retained earnings) and pay a fraction of the profit as a dividend to shareholders.

Q7. Which of the following economic concepts is categorized on the basis of Current Account or Capital Account or both?
(a) Balance of Payments
(b) Value of the food grain stock of a country
(c) Gross National Product
(d) Gross National Income(GNI)
(e) Total collection of Direct Taxes in a year

S7. Ans.(a)
Sol. A Balance of payments statements is a summary of a nation’s total economic transactions undertaken on international account. It is usually composed of two sections:-
1. Current Account
2. Capital Account

Q8. Name the Indian state that has recently become the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago.
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Meghalaya
(d) Madhya Pradesh
(e) Maharashtra

S8. Ans.(c)
Sol. The North-eastern state Meghalaya of India, is home to the longest sandstone cave in the world at 24,583m, with dinosaur fossils from 66-76 million years ago. The sandstone cave named Krem Puri, near the village of Laitsohum in the Mawsynram, was first discovered in 2016, but during the recent 25-day expedition by the Meghalaya Adventurers’ Association (MAA), the actual length of the cave was uncovered.

Q9. A Research Council BIRAC, has recently celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer. What does 'B' stands for in BIRAC?
(a) Biological
(b) Botanical
(c) Botany
(d) Biotechnology
(e) BIMSTEC

S9. Ans.(d)
Sol. The Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) under the Department of Biotechnology celebrated its sixth foundation day in New Delhi with the launching of a partnership with PerkinElmer, the US-based multinational corporation that focused on the business areas of human and environmental health.

Q10. Name the lender that has recently got the approval by the Ministry of Corporate Affairs for theamalgamation of its wholly own subsidiary - All Bank Finance Ltd (ABFL).
(a) Allahabad Bank
(b) HDFC Bank
(c) Canara Bank
(d) Syndicate Bank
(e) SBI

S10. Ans.(a)
Sol. According to the officials of Allahabad Bank, the Ministry of Corporate Affairs has allowed the amalgamation of its wholly own subsidiary - All Bank Finance Ltd (ABFL)-with the lender.

Q11. Name the State-run power company that has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.
(a) IOCL
(b) BHEL
(c) BEL
(d) BEML
(e) NTPC

S11. Ans.(b)
Sol. State-run power equipment maker BHEL has entered into a technology collaboration agreement (TCA) with HLB Power, Republic of Korea.

Q12. Which Indian city is also known as Orange City?
(a) Panipat
(b) Purulia
(c) Nagpur
(d) Mundi
(e) Kolkata

S12. Ans.(c)
Sol. Nagpur is the winter capital and the third largest city of the Indian state of Maharashtra and largest city of central India. It has one of the highest literacy rate of 91.92% among all the urban agglomerations in India. It is famous for the Nagpur Orange and is known as the "Orange City" for being a major trade centre of oranges cultivated in the region.

Q13. Who is present Prime Minister of UK?
(a) Malcolm Turnbull
(b) John Howard 
(c) Theresa May
(d) Justin Trudeau
(e) David Cameron

S13. Ans.(c)
Sol. Theresa Mary May is the Prime Minister of the United Kingdom and the Leader of the Conservative Party, in office since July 2016. She has also been the Member of Parliament for Maidenhead since 1997.  May identifies as a one-nation conservative and is characterized as a liberal conservative. She is the second woman to hold the post of UK Prime Minister.

Q14. Jayakwadi Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S14. Ans.(d)
Sol. The Jayakwadi project is one of the largest irrigation projects in the Indian state of Maharashtra. It is a multipurpose project. The water is mainly used to irrigate agricultural land in the drought-prone Marathwada region of the state.

Q15. The First Indian Sign Language Dictionary was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment. It has how many words?
(a) 4500 words
(b) 4000 words
(c) 3500 words
(d) 3000 words
(e) 2500 words

S15. Ans.(d)
Sol. The First Indian Sign Language Dictionary of 3000 words was launched by Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice and Empowerment at a function. The dictionary has been developed by Indian Sign Language Research & Training Centre (ISLR&TC) under Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD).




        



Print Friendly and PDF