General Awareness for Dena Bank PO Exam: 8th May 2018

Dear Students,

General Awareness for Dena Bank PO Exam: 8th May 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.
Q1. Which among the following country took a massive step forward in achieving One-day International status after their victory over Papua New Guinea?
(a) Indonesia
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Nepal
(e) Switzerland

S1. Ans.(d)
Sol. After Afghanistan’s rapid rise to prominence in limited-overs cricket, Nepal took a massive step forward after achieving One-day International status, after their victory over Papua New Guinea. Nepal defeated the Pacific nation by six wickets in a playoff game in the ICC World Cup Qualifier being held in Zimbabwe, achieving the distinction for the first time.

Q2. Which finance company has tied up with Global IME Bank to expand its money remittance services between Indo Nepal Corridor?
(a) Reliance Finance 
(b) Muthoot Finance
(c) Munich Re
(d) Prudential Financial
(e) PNB Housing Finance Ltd

S2. Ans.(b)
Sol. Muthoot Finance, the flagship company of Muthoot Group has tied up with Global IME Bank to expand its money remittance services between Indo Nepal Corridor. Muthoot Finance is the only NBFC to extend the money transfer services from India to Nepal. In FY16, Muthoot Finance had collaborated with Nepal based Prabhu Bank for money transfer business wherein the company completed 2.2 lakh transactions worth Rs 4.69 billion. 

Q3. India has been ranked at 78th, lower than its emerging market peers like Brazil and China, among 114 countries on the World Economic Forum’s (WEF) energy transition index. List is topped by which of the following country?
(a) Finland
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Norway 
(e) Switzerland 

S3. Ans.(c)
Sol. India has been ranked at 78th, lower than its emerging market peers like Brazil and China, among 114 countries on the World Economic Forum’s (WEF) energy transition index. The list was topped by Sweden. The report titled 'Fostering Effective Energy Transition' ranks countries on how well they are able to balance energy security and access to environmental sustainability and affordability.

Q4. The Ministry of Health and Family Welfare launched _________________ aimed at improving quality of maternity care in labour room and maternity Operation Theatre (OT).
(a) Care Plus program
(b) Shakti Program 
(c) Suraksha Program
(d) LaQshya program
(e) Maa Raksha program

S4. Ans.(d)
Sol. The program aims to improve quality of care for pregnant women in labour room, maternity Operation Theatre and Obstetrics Intensive Care Units (ICUs) and High Dependency Units (HDUs). ‘LaQshya’ will reduce maternal and newborn morbidity and mortality, improve quality of care during delivery. The Program aims at implementing ‘fast-track’ interventions for achieving tangible results within 18 months.

Q5. Turning to rationalization of LTCG, the Finance Minister has noted buoyancy in the equity market, as a result of reforms and incentives given so far. LTCG stands for-
(a) Long Term Capital Gains
(b) Long Term Capital General
(c) Long Term Core Gains
(d) Long Term Company Gains
(e) Long Term Capital Giants

S5. Ans.(a)
Sol. Turning to rationalization of Long Term Capital Gains (LTCG), the Finance Minister noted buoyancy in the equity market, as a result of reforms and incentives given so far.

Q6. In order to take care of the education and health care needs of Below Poverty Line (BPL) and rural families, The Budget proposes to increase the cess on personal income tax and corporation tax to __________ percent from the present 3 percent.
(a) 3.5 per cent
(b) 4.5 per cent
(c) 4.0 per cent
(d) 5.5 per cent
(e) 5.0 per cent

S6. Ans.(c)
Sol. In order to take care of the education and healthcare needs of Below Poverty Line (BPL) and rural families, The Budget proposes to increase the cess on personal income tax and corporation tax to 4 percent from the present 3 percent. The new cess will be called the “Health and Education Cess” and is expected to lead to a collection of an estimated additional amount of Rs. 11,000 crore.

Q7. According to Union Budget 2018-19, the Government is confident that loans to SHGs will increase to ___________ crore by March 2019.
(a) Rs. 75,000 crore
(b) Rs. 25,000 crore
(c) Rs. 50,000 crore
(d) Rs. 60,000 crore
(e) Rs. 90,000 crore

S7. Ans.(a)
Sol. Further, the Government substantially increased the allocation of National Rural Livelihood Mission to Rs. 5750 crore in 2018-19. Shri Jaitley said that loans to Self Help Groups (SHGs) of women increased to about Rs. 42,500 crore in 2016-17, growing 37% over previous year. The Government is confident that loans to SHGs will increase to Rs.75,000 crore by March, 2019, the Minister added.

Q8. Capital markets regulator SEBI raised the exposure limit under exchange-traded currency derivatives trading for residents and FPIs to ________________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 150 million 
(b) USD 200 million 
(c) USD 100 million
(d) USD 250 million 
(e) USD 300 million 

S8. Ans.(c)
Sol. Capital markets regulator SEBI raised the exposure limit under exchange-traded currency derivatives trading for residents and FPIs to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee. The move will help entities engaged in forex transactions to maintain their currency risks in a better manner.

Q9. The Payment of Gratuity (Amendment) Bill, 2017 aims at increasing the upper ceiling of the gratuity from the present 10 lakh rupees to _______________ for employees in the private sector and in Public Sector Undertakings at par with Central Government employees.
(a) 20 lakh rupees
(b) 25 lakh rupees
(c) 12 lakh rupees
(d) 15 lakh rupees
(e) 50 lakh rupees

S9. Ans.(a)
Sol. Lok Sabha has passed gratuity amendment bill. The Payment of Gratuity (Amendment) Bill, 2017 aims at increasing the upper ceiling of the gratuity from the present 10 lakh rupees to 20 lakh rupees for employees in the private sector and in Public Sector Undertakings at par with Central Government employees.

Q10. Sri Lanka Cricket (SLC) paid tribute to former BCCI president Jagmohan Dalmiya with a book titled __________.
(a) Jagu- The Helping Hands
(b) The Title of Cricket- Jagu
(c) Jagu- The Unsung Hero
(d) A Tribute to Jagu
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. Sri Lanka Cricket (SLC) paid tribute to former BCCI president Jagmohan Dalmiya with a book titled, 'A Tribute to Jagu'.

Q11. Xi Jinping was re-elected as President for a second five-year tenure by China's rubber-stamp parliament. Who has been elected as the new Vice President of China?
(a) Chiang Kai-shek
(b) Li Yuanhong
(c) Sun Fo
(d) Xu Shichang
(e) Wang Qishan

S11. Ans.(e)
Sol. Xi Jinping was re-elected as President for a second five-year tenure by China's rubber-stamp parliament. The Parliament has recently allowed Xi to have a life-long tenure. Wang Qishan has been elected as the new Vice President of China.

Q12. Headquarter of National Housing Bank (NHB) is in which of the following city? 
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Bangalore
(e) Nagpur

S12. Ans.(a)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing. The Head Office of NHB is at New Delhi.

Q13. What is the Currency of Hungary? 
(a) Litas
(b) Euro
(c) Dram
(d) Shekel
(e) Forint

S13. Ans.(e)
Sol. The forint is the currency of Hungary. It is divided into 100 filler, although fillér coins are no longer in circulation. Capital of Hungary is Budapest.

Q14. Panna National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
(e) Kerala

S14. Ans.(a)
Sol. Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India. The protected forest was declared as a tiger reserve in 1994 and is the 5th tiger reserve in the state. Apart from the tiger, the Sloth bear, chital, Chinkara and King Vulture etc. can also be spotted at the Panna National Park.

Q15. NITI Aayog released comprehensive roadmaps and detailed timelines for its initiative 'SATH-E’ project. What does 'H' stands for in SATH?
(a) Health
(b) Hospitality
(c) Homage
(d) Human
(e) Houseful

S15. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog released comprehensive roadmaps and detailed timelines for its initiative ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital in Education (SATH-E)’ project. Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog released the forward-looking blueprints.




        



Print Friendly and PDF