Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 19th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj has left for a 4-nation tour to which among the following 4 countries?
(a) Italy, Germany, Poland and Belgium
(b) Germany, France, Luxembourg and Iceland
(c) Italy, France, Luxembourg and Belgium
(d) Denmark, Poland, Switzerland and Denmark
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has left for a 4-nation tour to Italy, France, Luxembourg and Belgium. On her first leg of the tour, she will visit Italy. It will be the first major political exchange between India and Italy following the swearing- in of Mr Giuseppe Conte as Italy’s new Prime Minister.

Q2. Name the minister who has inaugurated the European Union Film Festival recently at Siri Fort Auditorium in New Delhi.
(a) Minister of State (IC) of the Ministry of Culture, Dr. Mahesh Sharma
(b) Prime Minister, Narendra Modi
(c) President of India, Ram Nath Kovind
(d) Information and Broadcasting Minister Col Rajyavardhan Rathore
(e) Information and Minister Smt Smriti Irani

S2. Ans.(d)
Sol. Information and Broadcasting Minister Col Rajyavardhan Rathore inaugurated the European Union Film Festival at Siri Fort Auditorium in New Delhi. The festival will improve cultural ties between India and European countries.

Q3. Roger Federer claimed his 98th ATP title and re-established his unrivalled superiority on grass. He had defeated ______________.
(a) Rafael Nadal
(b) Milos Raonic
(c) Andy Murray
(d) Pete Sampras
(e) Andre Agassi

S3. Ans.(b)
Sol. Roger Federer claimed his 98th ATP title and re-established his unrivalled superiority on grass with a victory over Milos Raonic in the Stuttgart Cup final. Top-seeded Swiss beat his Canadian opponent for the 11th time in 14 meetings while winning a first Stuttgart title.

Q4. The U.S. has surpassed which of the following country to become the top destination for greenfield foreign direct investment in 2017, according to the FDI Report 2018, compiled by FDI Intelligence?
(a) China
(b) Japan
(c) Russia
(d) India
(e) France

S4. Ans.(d)
Sol. The U.S. has surpassed India to become the top destination for greenfield foreign direct investment in 2017, according to the FDI Report 2018, compiled by FDI Intelligence, a division of The Financial Times Ltd. The number of greenfield FDI projects in India during the year fell sharply by 21% to 637.

Q5. Muthoot Fincorp Limited announced its partnership with which of the following organization to train over 10,000 youth over the next three years under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY.2) programme?
(a) Insurance Regulatory and Development Authority
(b) National Skill Development Corporation
(c) Small Industries Development Bank of India
(d) National Payments Corporation of India
(e) Centre for Railway Information Systems

S5. Ans.(b)
Sol. Muthoot Fincorp Limited announced its partnership with National Skill Development Corporation to train over 10,000 youth over the next three years and make them job ready. With the partnership, Muthoot Fincorp claims to have become the first major private sector player to partner with National Skill Development Corporation (NSDC) to launch the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY.2) programme.

Q6. The fourth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the PM Narendra Modi in ____________.
(a) Jaipur
(b) New Delhi
(c) Chandigarh
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S6. Ans.(b)
Sol. The fourth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the PM Narendra Modi at Rashtrapati Bhavan in New Delhi. It was attended by 23 Chief Ministers and the Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Islands, apart from Union Ministers, who are ex-officio members and special invitees.

Q7. Name the Golfer who has recently made history and became the first player in 29 years to win back-to-back US Open titles in New York.
(a) Brooks Koepka
(b) Tommy Fleetwood
(c) Jordan Spieth
(d) Dustin Johnson
(e) Jason Day

S7. Ans.(a)
Sol. American golfer Brooks Koepka has made history and finished strong as he became the first player in 29 years to win back-to-back US Open titles at Shinnecock Hills in New York. The 28-year-old Florida native emerged victorious by one shot over England's Tommy Fleetwood.

Q8. For which of the following country, the World Bank has approved $700 million to help achieve its education for all vision by improving the primary education sector?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Myanmar
(d) Sri Lanka
(e) India

S8. Ans.(b)
Sol. The World Bank has approved $700 million to help Bangladesh achieve its education for all vision by improving the primary education sector. The Quality Learning for All Program (QLEAP) will cover more than 18 million children studying in pre-primary level to grade 5.

Q9. Which of the following country has recently chosen Ivan Duque to be its next president after a long and divisive campaign?
(a) Cambodia
(b) Peru
(c) Ecuador
(d) Colombia
(e) Panama

S9. Ans.(d)
Sol. Colombia has chosen Ivan Duque to be its next president after a long and divisive campaign that often centred on a controversial peace process with leftist rebels the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC).

Q10. Muthoot Fincorp headquarters in ________.
(a) Bengaluru
(b) Mysore
(c) Kochi
(d) Thiruvananthapuram
(e) Chennai

S10. Ans.(c)
Sol. Thomas John Muthoot is the Group Chairman & Managing Director of Muthoot Fincorp. It Headquarters in Kochi, Kerala.





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments