Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 21st June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the 19-year-old student who has been crowned Femina Miss India 2018 in a grand ceremony in Mumbai.
(a) Shreya Rao Kamavarapu
(b) Anukreethy Vas
(c) Meenakshi Chaudhary
(d) Manokrity Rao
(e) Sapna Singh

S1. Ans.(b)
Sol. Anukreethy Vas, a 19-year-old Tamil Nadu college student, has been crowned Femina Miss India 2018 in a grand ceremony in Mumbai hosted by filmmaker Karan Johar and actor Ayushmann Kurrana. Anukreethy Vas had beaten 30 contestants to bag the top honour in front of a judges panel that included Miss World 2017 Manushi Chhillar, who awarded Anukreethy Vas her crown.

Q2. Human Resources Development Minister Prakash Javadekar launched the National Digital Library of India (NDLI). The library can be accessed at _______________.
(a) ndli.iitkgp.nic.in
(b) ndl.iitk.nic.in
(c) ndli.iitk.ac.in
(d) ndl.iitkgp.ac.in
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Human Resources Development Minister Prakash Javadekar launched the National Digital Library of India (NDLI). The library will become a single window platform for all educational needs. Users can register for free on the National Digital Library from Google Play store. The library can be accessed at ndl.iitkgp.ac.in.

Q3. The 15th annual Asia and Oceania Region Inter-Governmental Ministerial meeting on anti-doping was held in ______________.
(a) Colombo
(b) Cambodia
(c) Columbia
(d) Carolina
(e) Cairo

S3. Ans.(a)
Sol. The 15th annual Asia and Oceania Region Inter-Governmental Ministerial meeting on anti-doping was held in Colombo with representatives from 29 countries including India. The 15th such annual gathering is also being attended by the World Anti-Doping Agency (WADA) to discuss important anti-doping issues that will help in the fight for clean sport.

Q4. The 5th National Standards Conclave- Implementing the Indian National Strategy for Standardization was held in _____________.
(a) New York
(b) New Delhi
(c) Madrid
(d) Montreal
(e) Manhattan

S4. Ans.(b)
Sol. The 5th National Standards Conclave- Implementing the Indian National Strategy for Standardization was held in New Delhi. It was organized by Department of Commerce and Confederation of Indian Industry (CII).

Q5. Name the US Permanent Representative to the United Nations who had announced the withdrawal of the United States from the United Nations Human Rights Council (UNHRC).
(a) Michele J. Sison
(b) Samantha Power
(c) Rosemary DiCarlo
(d) Nikki Haley
(e) Susan Rice

S5. Ans.(d)
Sol. Nikki Haley, the US Permanent Representative to the United Nations announced the withdrawal of the United States from the United Nations Human Rights Council (UNHRC), accusing the council of bias against US ally Israel. Ms. Haley also accused the council of maintaining a “disproportionate focus and unending hostility towards Israel" that shows it is "motivated by political bias, not by human rights".

Q6. On World Refugee Day is held every year on _____________ to commemorate the strength, courage and perseverance of millions of refugees.
(a) 13 June
(b) 10June
(c) 15 June
(d) 20 June
(e) 25 June

S6. Ans.(d)
Sol. On World Refugee Day is held every year on 20th June to commemorate the strength, courage and perseverance of millions of refugees. The theme for World Refugee Day 2018 is ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’.

Q7. Which of the following state government police have launched a mobile-based messenger application named 'Cop Connect' dedicated to provide real-time information to over 60,000 police officers across the State?
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Kerala
(d) Punjab
(e) Goa

S7. Ans.(b)
Sol. The Telangana police have launched a mobile-based messenger application named 'Cop Connect' dedicated to provide real-time information to over 60,000 police officers across the State.

Q8. The Reserve Bank of India (RBI) has narrowed the definition of relatives to check the flow of funds. Hence, funds under the ‘maintenance of close relative’ category can be sent only to immediate relatives such as ______________.
(a) Parents
(b) Spouses
(c) Children
(d) Children's spouses
(e) All of the above

S8. Ans.(e)
Sol. Concerned over funds sent abroad under the ‘maintenance of close relative’ category of the Liberalised Remittance Scheme (LRS), the Reserve Bank of India (RBI) has narrowed the definition of relatives to check the flow of funds. Hence, funds under the ‘maintenance of close relative’ category can be sent only to immediate relatives such as parents, spouses, children and their spouses.

Q9. The Punjab Government has launched a mobile application named ___________ aimed at increasing the state's green cover.
(a) m-Hariyali
(b) i-Hariyali
(c) m-Green
(d) i-Nursery
(e) m-Nursery

S9. Ans.(b)
Sol. The Punjab Government has launched a mobile application named ‘i-Hariyali’ aimed at increasing the state's green cover. The mobile application would enable the users to order free plant saplings.

Q10. The World Anti-Doping Agency (WADA) headquarters in ______________.
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Montreal, Canada
(d) Madrid, Spain
(e) Rabat, Morocco

S10. Ans.(c)
Sol. Sir Craig Reedie is the President of  World Anti-Doping Agency (WADA). It Headquarters in Montreal, Canada.

Q11. US scientists have unveiled the world's most powerful and smartest scientific supercomputer named ___________ that can complete over 200,000 trillion calculations per second.
(a) Titan
(b) Sparta
(c) Triumph
(d) Summit
(e) Pinnacle

S11. Ans.(d)
Sol. US scientists have unveiled the world's most powerful and smartest scientific supercomputer named 'Summit' that can complete over 200,000 trillion calculations per second - providing unprecedented computing power for research in energy, advanced materials and artificial intelligence (AI).

Q12. Name the capital city that has been selected as 100th Smart City after evaluating the proposal submitted by it.
(a) Dispur
(b) Shillong
(c) Imphal
(d) Itanagar
(e) Guwahati

S12. Ans.(b)
Sol. Shillong, the capital city of Meghalaya has been selected as 100th Smart City after evaluating the proposal submitted by it. Till now, 99 smart cities had been selected in four rounds of competition and with this announcement, selection of 100 cities has been completed under the Smart Cities Mission.

Q13. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu has received the book "Vedvigyan Alok" (Maharishi Aitareya Mahidas Praneet - Aitareya Brahmina ki Vaigyanik Vyakhya) authored by ______________.
(a) Acharya Bhaskaracharya
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Acharya Agnivarat Naishthik
(d) Acharya Mangal Mahavrat
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu has received the book "Vedvigyan Alok" (Maharishi Aitareya Mahidas Praneet - Aitareya Brahmina ki Vaigyanik Vyakhya) authored by Acharya Agnivarat Naishthik.

Q14. Union Health Minister JP Nadda launched the NHRR, the country's first-ever national healthcare registry of authentic, standardized and updated geo-spatial data of all public and private healthcare establishments. NHRR stands for _____________.
(a) National Health Resource Repository
(b) National Hereditary Resource Repository
(c) National Hereditary Resource Remittance
(d) National Health Reposed Remittance
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. Union Health Minister JP Nadda launched the National Health Resource Repository (NHRR) -- the country's first-ever national healthcare registry of authentic, standardized and updated geo-spatial data of all public and private healthcare establishments.

Q15. What is the theme for World Refugee Day 2018 _______________?
(a) Becoming Neighbors
(b) Ensure every refugee child gets an education
(c) Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees
(d) Together with World Refugees
(e) None of the given theme is true

S15. Ans.(c)
Sol. On World Refugee Day is held every year on 20th June to commemorate the strength, courage and perseverance of millions of refugees. The theme for World Refugee Day 2018 is ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments