Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 27th June 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th June

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Ministry of Health and Family Welfare, signed an MoU with which of the following University to scale up the short term healthcare courses through its available robust platform?
(a) Jawaharlal Nehru University
(b) Indira Gandhi National Open University
(c) Banaras Hindu University
(d) Amity University
(e) Jamia Millia Islamia University

S1. Ans.(b)
Sol. Ministry of Health and Family Welfare, signed an MoU with Indira Gandhi National Open University (IGNOU) to scale up the short term healthcare courses through its available robust platform. The signing ceremony was presided over by Shri J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare.

Q2. The Ministry of Women and Child Development has come up with its report titled __________ which aims to build an understanding of the various entitlements of women in prisons.
(a) Help for Women in Prisons
(b) The Prisoners
(c) Women in Prisons
(d) The Helping Hands for Women in Prison
(e) The Women Prisoners

S2. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Women and Child Development has come up with its report titled ‘Women in Prisons’ which aims to build an understanding of the various entitlements of women in prisons, the various issues faced by them and possible methods for resolution of the same.

Q3. Name the Turkish leader who has won a new five-year term after securing outright victory in the first round of a presidential poll.
(a) Binali Yildirim
(b) Abdullah Gul
(c) Muharrem Ince
(d) Recep Tayyip Erdogan
(e) Ahmet Necdet Sezer

S3. Ans.(d)
Sol. Turkey's long-standing leader Recep Tayyip Erdogan has won a new five-year term after securing outright victory in the first round of a presidential poll. Mr Erdogan got nearly 53% with almost all votes counted.

Q4. Name the country which is the world's most dangerous country for women due to the high risk of sexual violence and being forced into slave labour, according the Thomson Reuters Foundation survey.
(a) India
(b) Afghanistan
(c) Syria
(d) Somalia
(e) Saudi Arabia

S4. Ans.(a)
Sol. India is the world's most dangerous country for women due to the high risk of sexual violence and being forced into slave labour, according to a poll of global experts. War-torn Afghanistan and Syria ranked second and third in the Thomson Reuters Foundation survey of about 550 experts on women's issues, followed by Somalia and Saudi Arabia.

Q5. Name the person who has inaugurated the third annual meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at Mumbai's National Centre for the Performing Arts.
(a) President Ram Nath Kovind
(b) EAM Sushma Swaraj
(c) Home Minister Rajnath Singh
(d) PM Narendra Modi
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the third annual meeting of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at Mumbai's National Centre for the Performing Arts. The theme for this year's meeting is "Mobilising finance for infrastructure: innovation and collaboration".

Q6. Name the girl from Odisha's Koraput district who was crowned as the first Tribal Queen at the Adi Rani Kalinga Tribal Queen competition held at Utkal Mandap.
(a) Panchami Majhi
(b) Pallavi Durua
(c) Chapa Mahadari
(d) Rashmirekha Hansdah
(e) Bela Samara

S6. Ans.(b)
Sol. Pallavi Durua, who belongs to Odisha's Koraput district, was crowned as the first Tribal Queen at the Adi Rani Kalinga Tribal Queen competition held at Utkal Mandap.

Q7. Name the Formula 1 racer who has reclaimed the world championship lead with a dominant victory in the French Grand Prix. 
(a) Sebastian Vettel
(b) Max Verstappen
(c) Lewis Hamilton
(d) Daniel Ricciardo
(e) Sergio Perez

S7. Ans.(c)
Sol. Lewis Hamilton (Mercedes) reclaimed the world championship lead with a dominant victory in the French Grand Prix.

Q8. Name the actor who was conferred with the French distinction of Knight of the Order of Arts and Letters (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres), for his/her contribution in enhancing Indo-French ties in cinema.
(a) Katrina Kaif
(b) Jacqueline Fernandez
(c) Nargis Fakhri
(d) Kalki Koechlin
(e) Elli Avram

S8. Ans.(d)
Sol. Kalki Koechlin was conferred with the French distinction of Knight of the Order of Arts and Letters (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres), for her contribution in enhancing Indo-French ties in cinema.

Q9. Name the country with which India has agreed to institute Coordinated Patrol (CORPAT) as an annual exercise between navies of two countries.
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) China
(e) Myanmar

S9. Ans.(c)
Sol. India and Bangladesh have agreed to institute Coordinated Patrol (CORPAT) as an annual exercise between navies of two neighbouring countries. The first edition of CORPAT between two navies was inaugurated by Indian Navy’s Chief Admiral Sunil Lanba during his visit to Bangladesh.

Q10. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) headquarters in _____________.
(a) Switzerland
(b) Japan
(c) The USA
(d) The UAE
(e) China

S10. Ans.(e)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank President- Liqun Jin. AIIB Headquarters in Beijing, China.

Q11. Power distribution company BYPL (BSES Yamuna Power Limited) has signed an MoU with Business government agency of which of the following country for collaborative activities in different areas, including energy efficiency and electric vehicles?
(a) Iceland
(b) Finland
(c) Denmark
(d) Austria
(e) Greece

S11. Ans.(b)
Sol. Power distribution company BYPL (BSES Yamuna Power Limited) has signed an MoU with Business Finland, a Finnish government agency, for collaborative activities in different areas, including energy efficiency and electric vehicles.

Q12. What is the capital and currency of Seychelles?
(a) Donber, Seychellois dinar
(b) Victoria, Seychellois rupee
(c) Nassau, Seychellois dollar
(d) Minsk, Seychellois dirham
(e) Santiago, Seychellois pound

S12. Ans.(b)
Sol. Seychelles Capital: Victoria, Currency: Seychellois rupee.

Q13. The President of India Ram Nath Kovind presented the “Fourth National Awards for outstanding services in the field of Prevention of Alcoholism and Substance (Drug) Abuse”. The Best Educational Institution for doing outstanding work in awareness generation and prevention of alcoholism and substance (drug) abuse was awarded to _______________.
(a) Punjab Institute of Medical Science, Jalandhar
(b) Drug De-addiction and Treatment Centre (DDTC), Chandigarh.
(c) State Literacy Mission Authority (SLMA), Bihar.
(d) Lariapali Gram Panchayat, District Sambalpur, Odisha.
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. The President of India Ram Nath Kovind presented the “Fourth National Awards for outstanding services in the field of Prevention of Alcoholism and Substance (Drug) Abuse”. The Best Educational Institution for doing outstanding work in awareness generation and prevention of alcoholism and substance (drug) abuse was awarded to Punjab Institute of Medical Science, Jalandhar, Punjab.

Q14. The Indian International Film Awards (IIFA) 2018 award ceremony was held in _____________.
(a) Paris
(b) Doha
(c) Dubai
(d) Bangkok
(e) Mumbai

S14. Ans.(d)
Sol. The Indian International Film Awards (IIFA) 2018 award ceremony was held in Bangkok, Thailand.

Q15. Ankara is the capital city of which of the following country?
(a) Greece
(b) Peru
(c) Bulgaria
(d) Turkey
(e) Georgia

S15. Ans.(d)
Sol. Turkey Capital- Ankara, Currency- Turkish lira.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments