General Awareness for Bank of Baroda PO: 15th June 2018

Dear Students,

General Awareness for Bank of Baroda PO: 15th June 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1I, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1I will replace _____________ in the orbit.
(a) IRNSS-1C
(b) IRNSS-2B
(c) IRNSS-5C
(d) IRNSS-1A
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation launched the Indian Regional Navigation Satellite System-1I, the eighth such satellite to be a part of a constellation. It was launched from the first launch pad at the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. IRNSS-1I is expected to replace IRNSS-1A, the first of the seven navigation satellites that was rendered ineffective after its three rubidium atomic clocks failed.

Q2. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to ___________ this fiscal on back of GST and banking reforms.
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.3%
(d) 7.1%
(e) 7.4%

S2. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has projected that India’s economic growth is set to rise to 7.3% this fiscal and further to 7.6% in the next financial year, on back of GST and banking reforms.

Q3. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. The capital of Timor Leste is ____________.
(a) Dili
(b) Sarva
(c) Suva
(d) Manama
(e) Barka

S3. Ans.(a)
Sol. India and Timor Leste have signed an MoU in the field of public health to extend affordable healthcare to the people of the Southeast Asian nation. Krishan Pal Gurjar, the minister of state for social justice and empowerment has recently concluded a four-day visit to Timor Lest. The capital of Timor Leste is Dili.

Q4. India has inked a pact with ___________ under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.
(a) Philippines
(b) Morocco
(c) Switzerland
(d) Singapore
(e) China

S4. Ans.(b)
Sol. India has inked a pact with Morocco under which focus would be laid on the evaluation of potential mineral resources and promoting exploration and mining through the participation of both public and private sector.

Q5. _____________ is a system set up, operated and maintained by the Reserve Bank of India (hereinafter referred to as the 'Bank') to enable operations on current accounts maintained at various offices of the Bank, through standard message formats in a secure manner.
(a) SFMS
(b) CFMS
(c) SWIFT
(d) IDRBT
(e) EFT

S5. Ans.(b)
Sol. The Centralised Funds Management System (CFMS), is a system set up, operated and maintained by the Reserve Bank of India (hereinafter referred to as the 'Bank') to enable operations on current accounts maintained at various offices of the Bank, through standard message formats in a secure manner.

Q6. _______________ is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. 
(a) BCSBI
(b) SWIFT
(c) IBBI
(d) IDRBT
(e) EFT

S6. Ans.(d)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IBDRT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology.

Q7. _________ is a secure messaging standard developed to serve as a platform for intra-bank and inter-bank applications.
(a) SFMS
(b) CFMS
(c) SWIFT
(d) IDRBT
(e) EFT

S7. Ans.(a)
Sol. Structured Financial Messaging System (SFMS) is a secure messaging standard developed to serve as a platform for intra-bank and inter-bank applications.

Q8. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of ______________ of Union Territories.
(a) Chief Minister
(b) MPs
(c) Lieutenant Governors
(d) MLAs
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has recently approved the Revision of pay and allowances of Lieutenant Governors of Union Territories.

Q9. Name the country that has recently decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.
(a) Nepal
(b) China
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
(e) Bhutan

S9. Ans.(d)
Sol. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina has decided to scrap the quota system in government services after thousands of students marched across the country in protest against a controversial policy of setting aside jobs for special groups.

Q10. Name the badminton player who has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.
(a) Prannoy H. S.
(b) Kidambi Srikanth
(c) Sai Praneeth B.
(d) Sameer Verma
(e) Sourabh Verma

S10. Ans.(b)
Sol. Kidambi Srikanth has become the first Indian male badminton player to attain the world number one ranking since Prakash Padukone in the 1980s.

Q11. Name the wrestler who has bagged India's first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018 in men’s 57kg Freestyle.
(a) Sushil Singh
(b) Bajarang Singh
(c) Narsimhan Das
(d) Prafull Joshi
(e) Rahul Aware

S11. Ans.(e)
Sol. Rahul Aware bagged India's first wrestling gold medal at the Commonwealth Games 2018 after beating Canada's Steven Takahashi in the final of men's Freestyle 57 kg event.

Q12. Headquarter of National Housing Bank (NHB) is in which of the following city? 
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Bangalore
(e) Nagpur

S12. Ans.(a)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India (RBI), was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing.

Q13. What is the Currency of Hungary? 
(a) Litas
(b) Euro
(c) Dram
(d) Shekel
(e) Forint

S13. Ans.(e)
Sol. The forint is the currency of Hungary. Capital of Hungary is Budapest.

Q14. Panna National Park is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh
(e) Kerala

S14. Ans.(a)
Sol. Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India. The protected forest was declared as a tiger reserve in 1994 and is the 5th tiger reserve in the state. Apart from the tiger, the Sloth bear, chital, Chinkara and King Vulture etc. can also be spotted at the Panna National Park.

Q15. Name the Indian Airport that has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world according to the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.
(a) Chhatrapati Shivaji International Airport
(b) Bengaluru International Airport
(c) Indira Gandhi International (IGI) Airport
(d) Trivandrum International Airport
(e) Goa International Airport

S15. Ans.(c)
Sol. Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport has climbed six positions to reach on 16th Position to enter the club of the top 20 airports across the world, the Airport Council International’s preliminary report on airport traffic for 2017.






Print Friendly and PDF