SBI PO 20 Minutes Marathon | Reasoning Ability Sectional Test: 28th June 2018

Dear Aspirants,



Reasoning Ability Sectional Test: 28th June 2018

Bankersadda brings to you the SBI PO 20 Minutes Marathon of Reasoning Ability...its time to Chase your Success. This is a timer-based quiz of 20 minutes to help you practice for SBI PO Preliminary exam. You have already attempted the quiz of English Language and Quantitative Aptitude so keep practicing on Bankersadda. You can also take up this challenge on Adda247 App. So, start practicing for the real examination right away. This will not only ensure your success in the exam but will also help you bag maximum marks in the Reasoning Ability Section with a planned strategy.


Check Video Solutions for Reasoning (Part-1)

Check Video Solutions for Reasoning (Part-2)




Directions (1-5): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input : troop 34 gold 22 84 51 land model 67 sleep. 
Step I : gold troop 34 22 51 land model 67 sleep 84
Step II : land gold troop 34 22 51 model sleep 84 67
Step III : model land gold troop 34 22 sleep 84 67 51
Step IV : sleep model land gold troop 22 84 67 51 34
Step V : troop sleep model land gold 84 67 51 34 22
And step V is the last step of the arrangement.
As per the above rule followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the input given below;
Input: 45 kitten war 7 71 viking Broad Trail 27 alarm 94 52

Q1. How many steps would be needed to complete the arrangement?
VI
V
IV
VII
None of these
Solution:
(1-5)
Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it. When we see each step, then we can find that there is numbers and words are arranged in each step.

1) For words arrangement- All the words are arranged in alphabetical series in descending order from left to right in each step. That means the word which comes first in alphabetical series arranges first and so on till the last word arranges.
 2) For number arrangement-. The largest number arranges in first step, followed by the second largest in next step and so on till the smallest number which is arranged at the right end.

In the final step, All the number are arranged in ascending order from right to left.

Input: 45 kitten war 7 71 viking Broad Trail 27 alarm 94 52.
Step I: alarm 45 kitten war 7 71 viking Broad Trail 27 52 94.
Step II: Broad alarm 45 kitten war 7 viking Trail 27 52 94 71.
Step III: kitten Broad alarm 45 war 7 viking Trail 27 94 71 52.
Step IV: Trail kitten Broad alarm war 7 viking 27 94 71 52 45.
Step V: viking Trail kitten Broad alarm war 7 94 71 52 45 27.
Step VI: war viking Trail kitten Broad alarm 94 71 52 45 27 7.

Q2. Which Step number would be the following output? 
Trail kitten Broad alarm war 7 viking 27 94 71 52 45.
III
II
VII
IV
There will be no such step

Q3. Which of the following would be the step III?
Broad alarm 45 kitten war 7 viking Trail 27 52 94 71.
kitten Broad alarm 45 war viking 7 Trail 27 94 71 52.
52 Broad alarm 45 kitten war 7 viking Trail 27 94 71.
kitten Broad 45 alarm war 7 viking Trail 27 94 71 52.
None of these

Q4. In step V, which of the following word/number would be on the 6th position (from the right)?
Viking
7
27
war
None of these

Q5. In step V, ‘Viking ’ is related to ‘27’ and ‘Trail’ is related to ‘45’. In the same way ‘Broad’ is related to?
7
94
71
52
45

Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and * are used with the following meaning as illustrated below. 
‘A @ B’ means ‘A is not smaller than B’
‘A # B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’
‘A * B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’

Q6. Statements: 
 M % N, N $ O, O * P, K $ P
 Conclusion: 
 I. M % O
 II. O # M
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. M%O (Not True)
II. O#M (Not True)

Q7. Statements: 
 C % D, E * F, A # C, D @ E
Conclusion: 
 I. A # E
 II. D @ A
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. A # E (True)
II. D @ A (Not True)

Q8. Statements: 
 D @ E, B # C, C % D, A # B
Conclusion: 
 I. C # E
 II. C % E
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. C # E (Not True)
II. C % E (Not True)

Q9. Statements: 
 X @ Y, V $ W, U * V, W * X
Conclusion: 
 I. U $ X
 II. X % V
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. U $ X (Not True)
II. X % V (Not True)

Q10. Statements: 
 M % N, N $ O, O @ P, L * M
Conclusion: 
 I. M @ P
II. O # L
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusions I and II are true
Solution:
I. M @ P (Not True)
II. O # L (True)

Directions (11-15): Study the information and answer the given questions: 
Eight employees A, B, C, D, E, F, G and H will have to take the leave in the months of January, March, July and November but not necessarily in the same order. In each month, they all will take a leave on either 8th or 19th of the given month. Not more than two employees will take a leave on the same month. Only one employee will take a leave on each day. Only one person will take a leave before the G. More than three persons will take a leave between G and A. Only one person will take a leave between A and H. Two persons will take a leave between H and B. Only one person will take a leave between B and F. Two persons will take a leave between F and C. D will take a leave one of the days after E. Neither D nor E will take a leave on 19th of the any of the given month.

Q11. Who among the following will take a leave on 8th January?
A
C
G
F
B
Solution:
(11-15)

Q12. Who among following will take a leave on 8th November?
A
C
G
D
B

Q13. H will take a leave on which date and month?
8th March
19th March
8th July
19th July
None of these

Q14. Who among following will take a leave on March month?
A, C
F, B
G, H
H, C
B, C

Q15. How many persons will take a leave between F and E?
One
No one.
Three
Two
Four

Directions (16-20): Each of the questions below consists of a question and two statements marked I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

 Q16. How many sisters does S have? 
 I. M and T are sisters of K. 
 II. D is husband of B, who is mother of K and S is child of D.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
We cannot determine the gender of K from either statement I or II. So we cannot tell that exactly how many sisters does S have.

Q17. Among P, Q, R, S, T and V, who is the tallest? 
 I. P and S are taller than Q, T and V but none of them is the tallest. 
 II. P is taller than S but shorter than R.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
From statement I- R is tallest.
R > P/S > Q/T/V

Q18. On which date in January, Pinku celebrates his birthday? 
 I. Pinku’s sister correctly remember that Pinku’s birthday is in second week of January. 
 II. Pinku’s sister correctly remember that her birthday is on last day of second week of January month.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q19. How is ‘iron’ written in a code language? 
 I. ‘iron metal more costly’ is written as ‘ho na pa da’ in that code language. 
 II. ‘buy more iron things’ is written as ‘na ka ta da’ in that code language.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q20. What is Deepu’s position from the left end in a row of children? 
 I. There are ten children between Deepu and Rohan 
 II. Rohan is seventh from the left end of the row of children.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
From both statement I and II- Deepu is 18th from left end of the row.

Directions (21-25): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing towards the centre of the table. Each of them has wear different brand cloths viz. Zara, Levis, Adidas, Rebook, Raymond, Mufti, Woodland, Richlook, but not necessarily in the same order.
The one who wear Zara brand sits on the immediate left of the one who wear Richlook brand. The one who wear Woodland brand does not sit immediate left of U. V and T are not immediate neighbours. V, who does not wear Raymond brand, sits on the immediate right of W. P sits second to the right of the one who wear Woodland brand. S wear neither Mufti nor Woodland brand. There are two persons sitting between R and the one who wear Mufti brand. There is only one person sits between one who wear Mufti brand and the one who wear Richlook brand. T and Q are immediate neighbours. The one who wear Raymond brand sits second to the right of U. W wears neither Zara brand nor Levis brand but he is an immediate neighbor of the one who wear Raymond brand. The one who wear Zara brand does not sit adjacent to one who wear Rebook brand. P and R, who wear Adidas brand, can never sit adjacent to each other. There are two persons sit between the one who wear Woodland brand and the one who wear Raymond brand.

Q21. What is the position of W with respect to the one who wear Mufti brand?
Third to the right
Immediate left
Fourth to the left
Third to the left
Immediate right
Solution:
(21-25)

Q22. How many persons are there between R and T, when counted from left of R?
One
Two
Three
None
None of these

Q23. Who among the following sits second to the left of the one who sits opposite the one who wear Levis brand ?
T
Q
U
V
S

Q24. Who among the following sits third to the right of S?
The one who wear Raymond brand
The one who wear Mufti brand
The one who wear Woodland brand
The one who wear Zara brand
None of these

Q25. What is the position of P with respect to V?
Second to the left
Third to the right
Fifth to the right
Can’t be determined
Third to the left

Directions (26-30): Study the following information to answer the given questions: 
 In a certain code,
“its all about for” is written as ‘N6R N1T Q1L I9S ’
“among success necessary works” is written as’K23S J14Y Z19S N1G’
“who tells you the” is written as ‘U23O Q20S U20E N25U’

 Q26.What is the code for ‘light’ in the given code language?
V12V
U12V
T12V
V12T
None of these
Solution:
(26-30)
This coding decoding question is based on the new pattern. In this, question the words are coded as per following rules.

Q27.What is the code for ‘proximity' in the given code language?
U16T
Y16T
T16Y
V16T
None of these

Q28.What may be the possible code for ‘methods’ in the given code language?
V13S
U13S
W13T
T13S
None of these

Q29.What may be the possible code for ‘fifth stifled’ in the given code language?
W6H Z7S
X6H Z7S
W6H W19D
U6H Z7S
None of these

Q30.What is the code for ‘Selection' in the given code language?
Z19N
Y19N
X19N
Z19M
None of these

Directions (31-35): Study the information and answer the given questions: 
Seven people P, Q, R, S, T, U and V live on separate floors of a 7-floor building. Ground floor is numbered 1, first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each one of them belongs to different state, viz UP, Assam, Bihar, Punjab, Goa, Manipur and Nagaland but not necessarily in the same order. Only three people live above the floor on which P lives. Only one person lives between P and the one belongs to Manipur. U lives immediately below the one who belongs to Assam. The one belongs to Assam lives on an even-numbered floor. Only three people live between the ones belongs to Manipur and Bihar. T lives immediately above R. T does not belong to Bihar. Only two people live between Q and the one who belongs to Goa. The one who belongs to Goa lives below the floor on which Q lives. The one who belongs to UP does not live immediately above or immediately below Q. S does not live immediately above or immediately below P. V does not belong to Punjab.

 Q31. Which of the following is true with respect to V as per the given information?
The one who lives immediately below V is belong to Assam.
V lives on floor no. 7.
V lives immediately below T.
V lives on the lowermost floor.
V belongs to Manipur.
Solution:
(31-35)

Q32. Who among the following lives on floor no. 3?
The one who belongs to Punjab
The one who belongs to Goa
R
V
T

Q33. Who lives on the floor immediately above T?
P
Q
S
V
U

Q34. S belongs to which of the following states?
Assam
Manipur
Bihar
Goa
Punjab

Q35. How many people live between the floors on which S and the one who belongs to Assam live?
None
Two
One
More than three
Three

               


You may also like to read: