Test of the Day for SBI PO Prelims Exam 2018: 11th June 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for SBI PO Prelims Exam 2018: 11th June 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI PO Prelims 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI PO Prelims Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Directions (1-3): Read the statements carefully and answer the following questions. 

Q1. In which of the following expressions will the expression ‘H < J’ be definitely true?
G < H ≥ I = J
H > G ≥ I = J
J = I ≥ G > H
H ≥ G > I < J
None of these

Q2. Which of the following expressions will be true if the expression ‘K ≥ L > M ≥ N’ is definitely true?
N ≤ K
K = M
K < N
L ≥ N
None is true

Q3. Which of the following expressions will be true if the expression ‘M ≥ K < T = Q’ is definitely true?
Q < K
M ≥ T
M < Q
T = M
None is true

Directions (4-5): In the following questions, the symbols @, ©, # $ and % are used with the following meanings. 
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P © Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and mark your answer accordingly.

 Q4. Statements: 
 L @ W, M # W, M % J
Conclusions: 
I. M © L
II. W % J
III. L @ J
None follows
Only I follows
II and III follow
Only III follows
None of these
Solution:
I. M © L ( Not True)
II. W % J( Not True)
III. L @ J( True)

Q5. Statements: 
N © B, B $ T, T # S
Conclusions: 
I. N # S
II. S @ B
III. T % N
None follows
I and II follow
I and III follow
II and III follow
All follow
Solution:
I. N # S( True)
II. S @ B( True)
III. T % N( True)

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

An imposing installation of a human figure was the cause for much excitement. At another corner, a group of art lovers (6)…………….. with appreciation at terracotta and bronze sculptures. The walls came alive with shades and imageries of artists’ thoughts. A creative mix of ideas and experimentation of styles and mediums were (7)………………. at the recently concluded ‘Graduation Show 2018’ of the graduate and post graduate students of Fine Arts Department of Andhra University. More than 100 paintings, drawings, prints and sculptures by around 40 students were (8)……………… at the show. Some of the highlights included art installations, sculptures in various mediums and a mezzotint work. J Naresh captured the essence of the simplicity of village life through a series of acrylic on paper works. The (9)……………. of village life where he grew up left a lasting impression on him. His creations brought out the innocence of childhood and had a (10)……………….. sense of nostalgia of picturesque countrysides and simple lives.

Q6.
Censured
Ignored
Glanced
Dissuade
Condemned
Solution:
Glance: take a brief or hurried look

Q7.
Obscure
Sardined
Muffled
Portrayed
Detained
Solution:
Portray: depict (someone or something) in a work of art or literature.

Q8.
Exhibited
Concealed
Notified
Covered
Justified
Solution:
Exhibited: publicly display (a work of art or item of interest) in an art gallery or museum or at a trade fair.

Q9.
Agitation
Violence
Ruffle
Turbulence
Serenity
Solution:
Serenity: the state of being calm, peaceful, and untroubled.

Q10.
Hampered
Lingering
Reasonable
Subtle
Trivial
Solution:
Lingering: lasting for a long time or slow to end.

Q11. The batting average for 40 innings of a cricket player is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 48 runs. The highest score of the player is :
165 runs
170 runs
172 runs
174 runs
182 runs
Solution:

Q12. The average age of two boys and their father is greater than the average age of those two boys and their mother by 3 years. The average age of the four is 19 years. If the average age of two boys is 5 ½ years, then find the age of the father and mother.
37 years and 28 years
47 years and 38 years
50 years and 41 years
35 years and 32 years
None of these
Solution:

Q13. Two boats A and B start towards each other from two places, 108 km apart. Speeds of the boats A and B in still water are 12 kmph and 15 kmph respectively. If A proceeds downstream and B upstream, they will meet after.
4.5 hours
4 hours
5.4 hours
6 hours
8.4 hours
Solution:

Q14. In a river, the ratio of the speed of stream and speed of a boat A in still water is 2 : 5. Again, in the same river ratio of the speed of stream and speed of an another boat B in still water is 3 : 4. What is the ratio of the speeds of the first boat to the second boat in still water ?
10 : 7
15 : 8
4 : 3
5 : 4
7 : 11
Solution:


Q15. A principle of Rs. 10,000, after 2 years compound annually, the rate of interest being 10% per annum during the first year and 12% per annum during the second year (in rupees) will amount to :
Rs. 12,000
Rs. 12,350
Rs. 12,500
Rs. 12,320
Rs. 11,540
Solution:

               





You May Also Like to Read: 

Print Friendly and PDF