Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 27th July 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Exam: 27th July 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th July

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. With which of the following company, Invest India has signed an MoU to promote investment facilitation and cooperation between startups of India and France? 
(a) Hermes
(b) Bouygues
(c) Richemont France
(d) Business France
(e) Credit Agricole

S1. Ans.(d)
Sol. Invest India and Business France have signed an MoU to promote investment facilitation and cooperation between startups of India and France. The goal will be to facilitate direct foreign investment by providing practical investment information to enterprises and support the companies.

Q2. The Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik launched the mission named _____________ by planting a sapling on the bank of river Mahanadi in western Odisha. 
(a) Ganga Mahanadi Mission
(b) Green Mahanadi Mission
(c) Harith Mahanadi Mission
(d) None of the given missions is true
(e) Paschim Mahanadi Mission

S2. Ans.(b)
Sol. The Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik launched the 'Green Mahanadi Mission'. The CM launched the mission by planting a sapling on the bank of river Mahanadi during his visit to Boudh and Subarnapur districts in western Odisha.

Q3. Hirakud Dam built over which of the following river? 
(a) Tapti River
(b) Ganga River
(c) Mahanadi River
(d) Kaveri River
(e) Krishna River

S3. Ans.(c)
Sol. Hirakud Dam built over Mahanadi River is situated in Odisha.

Q4. Name the Union Minister for Social Justice & Empowerment who attended the Global Disability Summit held in London, UK to firm up the commitments of the country leaders towards the cause of persons with disabilities. 
(a) Anant Geete
(b) Jagat Prakash Nadda
(c) Ananthkumar
(d) Thaawarchand Gehlot
(e) Jual Oram

S4. Ans.(d)
Sol. Thaawarchand Gehlot, Union Minister for Social Justice & Empowerment attended the Global Disability Summit held in London, UK. The motto of the Conference was to firm up the commitments of the country leaders towards the cause of persons with disabilities.

Q5. Name the mobile tower arm of telecom major Bharti Airtel, that has received clearance from SEBI for its merger with Indus Towers. 
(a) Structuretel
(b) Towertel
(c) Infratel
(d) Bhartel
(e) Bharat Towers

S5. Ans.(c)
Sol. Mobile tower arm of telecom major Bharti Airtel Infratel announced that it has received clearance from SEBI for its merger with Indus Towers. It will now approach the National Company Law Tribunal for its approval.

Q6. Name the SFB that has signed an agreement with e-payment company Oxigen to roll out the Branchless Banking services, using Oxigen's flagship Point of Sale device called the Oxigen Micro ATM Super PoS. 
(a) Equitas Small Finance Bank
(b) Fincare Small Finance Bank
(c) AU Small Finance Bank
(d) Capital Small Finance Bank
(e) ESAF Small Finance Bank

S6. Ans.(b)
Sol. At an event, Oxigen and Fincare Small Finance Bank signed an agreement to roll out the Branchless Banking services, using Oxigen's flagship Point of Sale device called the Oxigen Micro ATM Super PoS. The event graced by Brand Ambassador Grand Master Viswanathan Anand.

Q7. Name the Renowned historian and author of several bestselling books who has penned a new book titled "Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)" on the father of the nation. 
(a) Anita Desai
(b) Kiran Desai
(c) Aravind Adiga
(d) Ramachandra Guha
(e) Rohinton Mistry

S7. Ans.(d)
Sol. Renowned historian and author of several bestselling books Ramachandra Guha has penned a new book titled "Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)" on the father of the nation.

Q8. India has recently celebrated the anniversary of Kargil Vijay Diwas to mark the success of ‘Operation Vijay’. This was the __________ edition of Kargil Vijay Diwas. 
(a) 18th
(b) 20th
(c) 19th
(d) 16th
(e) 18th

S8. Ans.(c)
Sol. India on July 26 celebrated the 19th anniversary of Kargil Vijay Diwas to mark the success of ‘Operation Vijay’ and to remember the supreme sacrifice of the Indian soldiers who lost their lives during the 1999 India-Pakistan Kargil War. The Defence Minister Nirmala Sitharaman paid homage to the martyrs on Kargil Vijay Diwas at Amar Jawan Jyoti in New Delhi.

Q9. Name the Veteran sports journalist who passed away recently due to diabetic complications. 
(a) Swapan Sarkar
(b) Mayanti Langer
(c) Kadambari Murali
(d) Boria Majumdar
(e) Ravi Chaturvedi

S9. Ans.(a)
Sol. Veteran sports journalist Swapan Sarkar passed away due to diabetic complications. He was 67 years old.

Q10. Name the Operation that was successfully launched by Indian Air Force during Kargil war. 
(a) Operation Vijay
(b) Safed Sagar
(c) Operation Parakram
(d) Operation Neela Samunder
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(b)
Sol. Operation Safed Sagar was successfully launched by Indian Air Force during Kargil war.

Q11. The Department of Telecom (DoT) has given final approval to the merger of Vodafone India and _____________. 
(a) Telenor
(b) Uninor
(c) Aircel
(d) Idea Cellular
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. The Department of Telecom (DoT) has given final approval to the merger of Vodafone India and Idea Cellular. The nod for Vodafone Idea came days after Idea Cellular and Vodafone India jointly paid Rs. 7,268.78 crore 'under protest' to the DoT. The entities will now approach Registrar of Companies (RoC) for stipulated filings for approval, completing the last leg of formalities.

Q12. Name the state Tourism Development Corporation that has recently launched the hotel named 'Hostess' which is claimed to be the first such in the country. 
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Maharashtra
(e) West Bengal

S12. Ans.(b)

Sol. The hotel named 'Hostess' was launched by Kerala Tourism minister Kadakampally Surendran. A flagship project of the Kerala Tourism Development Corporation (KTDC). The hotel will come up within six months at the KTDC complex.

Q13. Atal Innovation Mission and MyGov launched the platform named ____________ to serve as the common point for all the innovation happening across the nation. It is a citizen-centric platform of the Government of India. 
(a) LearnIndia Platform
(b) EntrepreneurIndia Platform
(c) InnovateIndia Platform
(d) 247India Platform
(e) ReadyIndia Platform

S13. Ans.(c)
Sol. R Ramanan, Mission Director, Atal Innovation Mission and Arvind Gupta CEO, MyGov launched the “#InnovateIndia Platform”, a collaboration between the Atal Innovation Mission and MyGov, a citizen-centric platform of the Government of India. The #InnovateIndia portal will serve as the common point for all the innovation happening across the nation.

Q14. What is the currency of Uganda? 
(a) Ugandan franc
(b) Ugandan shilling
(c) Ugandan dinar
(d) Ugandan krone
(e) Ugandan dollar

S14. Ans.(b)
Sol. Uganda Capital- Kampala, Currency- Ugandan shilling.

Q15. The registered office of Fincare Small Finance Bank is in ___________. 
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Ahmedabad
(e) Jaipur

S15. Ans.(d)
Sol. The registered office of Fincare Small Finance Bank is in Ahmedabad. Pramod Kabra is the Chairman of Fincare Small Finance Bank.

Check out Best Books for RBI Grade B Phase-I and Phase-II Preparation 





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF