Error Detection Asked in SBI PO/Clerk Mains: 10th August 2018

Dear Aspirants, 

Sentence Completion Asked in SBI PO/Clerk Mains: 9th August 2018

As we all know, SBI is the trendsetter, so it did the same this time too. Many aspirants who have appeared in the Mains level of SBI, they witnessed that this year too they had to come across with many questions based on the new pattern. Thus, here we are, with a quiz based on the questions of the latest pattern which will pace up your preparation for upcoming bank exams.



Directions Q (1-15): In each of the following questions given below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternate among the four given options. If no correction is required against the given bold words, mark (e) .i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. The intend is to make science done in India excisable to a larger audience. All you need is an Internet connection to access the content using a smartphone and computer. It will have live content every day and a library of theme-based programmes related to science and technology. 

(2-6)
both (1-5) & (2-6)
(1-5)
(2-7)
None of the above
Solution:
both (1-5) & (2-6); Change ‘intend’ to ‘intent’ Change ‘excisable’ to ‘accessible’

Q2. We will soon have science programmes on DD National and in a ear or two we want to start a 24-hour science chennel that will have mix of news and other programmes. 

(1-5)
(3-6)
both (1-5) & (2-6)
both (2-7) & (3-6)
None of the above
Solution:
both (2-7) & (3-6); Change ‘ear’ to ‘year’ Change ‘chennel’ to ‘channel’

Q3. Eduard has a very good programme for developing coaches. He does not get evolved directly with the boys, gives full freedom to coaches trained by him to implement the tactical parts.

(2-6)
(4-5)
(2-7)
both (2-7) & (3-6)
None of the above
Solution:
(2-7); Change ‘evolved’ to ‘involved’

Q4. In a statement, China’s commerce ministry criticised the U.S. move as being ”unreasonable”, saying it had no choice but to adapt the same measure on an equal amount of American goods ranging from oil and steel products to autos and medical equipments.

both (2-6) & (4-8)
(2-7)
(3-6)
both (2-7) & (3-6)
None of the above
Solution:
both (2-6) & (4-8); Change ‘adapt’ to ‘adopt’ Change ‘equipments’ to ‘equipment’

Q5. The Reserve Bank of India’s direction to Paytm Payments Bank rastraining it from adding new customers came after the RBI found that the bank had violated licencing norms by outsourcing the decision making on whether an account should be opened or not to business correspondents.

(2-5)
(2-6)
both (2-7) & (3-6)
(4-6)
None of the above
Solution:
(2-6); Change ‘rastraining’ to ‘restraining’

Q6. Paytm Payments Bank has admitted that the banking regulator’s decision to place a restriction on opening new accounts is due to violation of ‘licencing conditions’.

(2-5)
(2-6)
both (2-7) & (3-6)
(4-6)
None of the above
Solution:
No correction required

Q7. The finding generated a lot of interact as methane can be production by living organisms or by chemical reactions between rock and water, for example.

(2-6)
(4-5)
(1-6)
both (2-5) & (3-7)
None of the above
Solution:
both (2-5) & (3-7); Change ‘interact’ to ‘interest’ Change ‘production’ to ‘produced’

Q8. Economists say China appearing to be taking a more hands-off approach to the yuan, which marked its worst 4-month fall on record between April and July and has provided some reprieve for exporters.

(2-6)
(4-5)
both (2-7) & (3-6)
(1-6)
None of the above
Solution:
(1-6); Change ‘appearing’ to ‘appears’

Q9. The rainfall patterns, with their spatial variations, have major implications for agriculture and groundwater recharge as well.

(2-6)
(4-5)
both (2-7) & (3-6)
(1-6)
None of the above
Solution:
No correction required

Q10. If the forecasted is accurate, and the trend of favourable climate conditions in the Indian Ocean continue, a further normal course of the season through September can be expected

(1-5)
both (2-7) & (3-6)
both (2-5) & (3-8)
(3-8)
None of the above
Solution:
(1-5); Change ‘forecasted’ to ‘forecast’

Q11. Scientists contends that the alluvial soil of the northern States benefit more from slow participation, while the hard-rock geography of the south needs heavy showers for groundwater recharge. 

both (2-7) & (3-6)
both (1-6) & (3-8)
(1-5)
both (2-8) & (3-5)
None of the above
Solution:
both (1-6) & (3-8); Change ‘contends’ to ‘contend’ Change ‘participation’ to ‘precipitation’

Q12. More problemetic is the fact that we are now in a situation where the world has become volatile and turbulent

both (2-7) & (3-8)
both (2-7) & (3-6)
(1-5)
(2-7)
None of the above
Solution:
(1-5); Change ‘problemetic’ to ‘problematic’

Q13. The established parties have not disappeared from the scene but god knows what is their current strength. The more it changes, the more it remains the same. 

both (2-7) & (3-8)
both (2-7) & (3-6)
(1-5)
(2-7)
None of the above
Solution:
No correction required

Q14. Neither the thinking on what we need to do nor the machinary for doing it is near up-to-date or near adequate for the extraordinarily efficiency and far-reaching policies that we need.

(3-7)
both (2-7) & (3-6)
both (1-5) & (3-7)
(4-5)
None of the above
Solution:
both (1-5) & (3-7); Change ‘machinary’ to ‘machinery’ Change ‘efficiency’ to ‘efficient’

Q15. Nothing can be done unless we change our appreciation of the world we live in and make ourselves fit to cope with it.

(3-7)
both (2-7) & (3-6)
both (1-5) & (3-7)
(4-5)
None of the above
Solution:
No correction required

               

You May also like to Read:


Print Friendly and PDF