Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 17th August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS RRB Clerk Prelims Exam: 17th August 2018
















Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Q1. In how many different ways the letters of word ‘COMBINATION’ can be arranged in order to keep the consonants always together? 
58500
48000
64800
64400
32400
Solution: C


Q2. An amount of money is to be divided among A, B and C in the ratio of 3 : 5 : 7 respectively. If the amount received by C is Rs. 4,000 more than the amount received by B, what will be the total amount received by A and B together? 
Rs. 8000
Rs. 12,000
Rs. 16,000
Can’t be determined
None of these
Solution: C

Q3. In a mixture of milk and water, the proportion of water by weight was 75%. If in 60 gm of mixture 15 gm water was added, what would be the percentage of water? (weight in gm) 
75%
88%
90%
100%
80%
Solution: E

Q4. The SI accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the CI accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years? 
Rs. 16,908
Rs. 5,724
Rs. 28,224
Rs. 8,586
Rs. 7,524
Solution: B

Q5. A train leaves Calcutta at 7.30 am and travels 40 km an hour, another train leaves Calcutta at noon and travels 64 km an hour, when and where will the second train overtake the first?  

 480 km, 7.30 pm
480 km, 2.30 pm
840 km, 7.30 pm
480 km, 6.30 pm
None of these
Solution: A

Directions (6-10): What should come in place of the question mark (?) in the following questions? 

Q6. [(165) ^2÷75×12] ÷36 =(?)^2 
13
169
21
11
15
Solution: D

Q7. 0.8% of 450 × 3.2% of ? = 432 
4240
3250
3700
3750
3570
Solution: D

Q8. (4444÷40)+ (645÷25)+ (3991÷26)= ? 
280.4
290.4
295.4
285.4
190.4
Solution: B

Q9. ? % of 250 – 48% of 250 =? 
70
75
85
72
80
Solution: E

Q10. 
39/48
5/4
169/144
37/12
99/104
Solution: E

Directions (11-15): Read the following line graph and answer the following questions given below it – There are two motorbike manufacturing companies A and B. The sale of motorbikes by these two different companies in different years is given in the graph below. 
 
Q11. What is the ratio of total sales of company B in 2012 and that of company A in 2014 to the total sales of company A in 2011 and that of company B in 2015? 
13:12
11:9
12:7
13:10
12: 13
Solution: A

Q12. What is the difference between the sales of company A in 2016 and that of company B in 2016 if the sales of company A and B increase by 20% and 10% respectively in 2016 as compared to 2015? 
1700
1600
1800
2100
1400
Solution: B

Q13. The total sales of both companies in 2015 is what percent more than the total sales of both the companies in 2011? 
280%
180%
200%
250%
220%
Solution:

Q14. Find the difference between the total sales of company A from 2012 to 2014 and that of company B from 2013 to 2015? 
750
500
600
400
550
Solution:

Q15. If the sales of company A increased by 33.33% in 2011 over its sales in 2010, then find the percent increase in the sales of company A in 2015 with respect to the sales in 2010? (up to two decimal places) 
700/3%
631/3%
1000/3%
1091/4%
None of these
Solution: A