Sentence Completion Asked in SBI PO/Clerk Mains: 9th August 2018

Dear Aspirants, 

Sentence Completion Asked in SBI PO/Clerk Mains: 9th August 2018

As we all know, SBI is the trendsetter, so it did the same this time too. Many aspirants who have appeared in the Mains level of SBI, they witnessed that this year too they had to come across with many questions based on the new pattern. Thus, here we are, with a quiz based on the questions of the latest pattern which will pace up your preparation for upcoming bank exams. 



Directions Q (1-15): Complete the given passages with the appropriate options which suit the context and grammar without altering the meaning of it. If none of the options suit, mark (e) .i.e. “None of the above” as your answer. 



 Q1. Students in Dhaka, Bangladesh, have long worried about their journey to school. ________________________________— they were run over by a bus — which triggered mass rallies of students across the centre of the capital. The students wanted the government to act — finally — to protect them. This was an opportunity for the government to do something following a simple plea by the students. But it did not.

When you develop the habit of being a pedestrian, this generally happens that vehicles run over you and you might often fall to death
People should take caution while walking on the road because anyone can murder them by their act of misbehavior
Dangerous driving costs the lives of two students in the last week of July
All of the above
None of the above

Solution:
‘Dangerous driving cost the lives of two students in the last week of July’ as the passage is about the incidence happened with the two students, and the other students too are worried for their journey to school.

Q2. Indian firms are registered with SEBI and have voting policies, but advisory firms make recommendations; it is eventually the investor who votes. In a corporate democracy, investors are allowed to vote as per their mind.
So, the political behavior of the country as a whole can be easily judged for what you call the democracy
And, corporate democracy is beyond personalities
Market policies are so rigid that they often come in the way of investment
They are often manipulated to regulate their incomes in the other sectors too
None of the above

Solution:
And, corporate democracy is beyond personalities’ as the passage is about the corporate democracy covering the SEBI concept of covering the Indian firms.

Q3. Britannia, which turned 100 this year, expanded overseas in 2007 by acquiring units in Dubai and Oman. It is currently implementing a greenfield unit in Nepal at an investment of about ₹55 crore. _______________________________Earlier, Mr. Berry told investors on a conference call that BIL was looking at countries in and around India as well as in the ‘Middle East’ and Africa where the company could start operations by 2020. He said that they would be aggressive and they are aiming at having manufacturing facilities in one new geography per year.
They are keen to enter countries in the SAARC and in Africa, adding that the route could be organic, inorganic or through a joint venture.
They are looking forward for a way to invest in other economies too but that’s too impractical for now
They are not that much confident about the investment done in the various sectors
Both (a) & (c)
None of the above

Solution:
‘They are keen to enter countries in the SAARC and in Africa, adding that the route could be organic, inorganic or through a joint venture’ as the context is about the progress of the Britannia and their expansion overseas as a part of their completion of 100 years term.

Q4. My larger curatorial concept is to ruminate on the nature of photography in a poetic and philosophical way. The provisional title of the Biennale - Fauna of Mirrors - ___________________________I will argue around that myth to see the practice of photography as a mirror reflection of modern life, creating a parallel world of images - familiar yet strange, perhaps friendly and intimate, sometimes mysterious and hostile - but always magical
is not at all accepted in the society
is an old Chinese myth that talks about an alternative universe that exists behind the mirror.
is below the standards
is protested by everyone but still accepted as a fact
None of the above

Solution:
‘is an old Chinese myth that talks about an alternative universe that exists behind the mirror’ because the passage reflects the nature of photography which talks about the Chinese myth of existence of alternative universe behind the mirror.

Q5. Closer to the entrance of the same Jorbagh station is the IHC mounted “Death of Architecture” exhibition. ______________________________. Reacting to whether the abundance of text is appropriate for an exhibition situated in this space, Pande says: “You have picked only one exhibit in the last four years which has a lot of text. The exhibit merits it and there are many who are interested. It is also a thinking, insightful display. People have a choice. They can opt not to read all the text, but sometimes for a meaningful exhibition, it is our duty to provide extra information.”
Such a collection is a history in the work of art
A collection of art is what everyone commends
A potpourri of drawings, photographs and literature on the subject beckons a niche audience
The designed concepts of the society should be a piece of art too
None of the above

Solution:
‘A potpourri of drawings, photographs and literature on the subject beckons a niche audience’ is the description of the IHC mounted “death of Architecture” exhibition.

Q6. Early one morning, three young women in Mumbai formed their own tiny 2 a.m. revolt. Using the steps outside their suburban office building as ground zero, they carried out their act of rebellion – a simple chat outdoors. ______________________________. A small gesture, it was something which even their urban middle-class, working-women’s independence in the safest Indian metro, couldn’t ensure them often enough. Seeing photographer Sujatro Ghosh’s image of three women sipping colas sometime after sundown in Delhi, featured on his Instagram page, instantly reminded me of the trio from Mumbai. Except, for one vital difference — the women in Ghosh’s photograph were wearing cow masks.
Feared, and scandalized too, they were about to give up
Carefree, defying both gender bias and time of day, the trio embraced this rare freedom.
They didn’t care about the people around them and performed the dance there.
All of the above
None of the above

Solution:
‘Carefree, defying both gender biased and time of day, the trio embraced this rare freedom’ is the only alternative that goes with the context.

Q7. ________________________________. If there is a clear understanding between a reporter and source to treat any interaction as ‘off the record’, it is our duty to adhere to it. Trust in journalism is not restricted to the authenticity of reports that have been published; it extends to the methods deployed in news-gathering. There are moments when journalistic ground rules may appear to be confusing for general readers as they demand a delicate balancing act across multiple pillars: truth, independence, trust, minimising harm, accountability and transparency.
I claimed the compensation from them for the loss I had suffered through the media
I have explained them the reason of their failure but they didn’t understand it
I am about to file a suit against the social media.
I cannot answer on behalf of the online news organisations that reported the closed-door meeting with Mr. Gandhi, but in the case of The Hindu, the policy is clear.
None of the above

Solution:
‘I cannot answer on behalf of the online news organizations that reported the closed-door meeting with Mr. Gandhi, but in the case of The Hindu, the policy is clear’ as the author is keeping forward a statement of his own about the close-door meeting with Mr. Gandhi.

Q8. _________________________. A journalist is permitted to use the information gathered in these meetings but is expected to refrain from identifying the source by name. Mr. Pearlstine’s prescription for reporting ‘background briefings’ is to strive to give the reader as much information as possible about the source while maintaining anonymity of the source. Reporters must take all efforts to acknowledge the source’s possible biases or agenda so that readers get a perspective about the information given, he says.
In this world of liberalization, everyone is having the right to present his views
In the era of globalization, world has been converting into a global village
In the world of corruption and red-tapism, everything which is good is seemed to vanish now
In the world of politics and diplomacy, there are also ‘background briefings’, referred to in some countries as ‘not for attribution’.
None of the above

Solution:
‘In the world of politics and diplomacy, there are also ‘background briefings’, referred to in some countries as ‘not for attribution’ as the blank is followed by the context which talks about the particular meetings and the information gathered from it by a journalist.

Q9. "Samsung expects innovations powered by AI technology will drive the industry's transformation, while the next-generation 5G telecommunications technology will create new opportunities in autonomous driving, the Internet of Things (IoT) and robotics", the company said in a statement. Overall, the group plans to invest a total of 180 trillion won ($161 billion) over the next three years across its businesses, with more than 70 % of the funds to be spent in South Korea. __________________________
The manufacturing hubs will find a way to increase the productivity and transform the current scenario
It will expand investments in manufacturing hubs, seeking to increase production of semiconductors and display screens as well as dominate new markets by developing technology to power self-driving cars.
It will increase the supply of the commodity manufactured in the market where there is a downfall due to the product shortages
It will attract the FDI which in turn lead to the growth of the economy
None of the above

Solution:
‘It will expand investments in manufacturing hubs, seeking to increase production of semiconductors and display screens as well as dominate new markets by developing technology to power self-driving cars’ as the Samsung’s innovations powered by the AI will expand the investments in manufacturing hubs, seeking to increase production and thus leading to growth

Q10. When the story takes off it looks silly and funny when their domestic help wipes a banana and serves it on a plate; as the help keeps slicing it, the hero eats it with a fork. ____________________________. There are too many sequences of the family’s fetish for brands and a high class lifestyle, and you can actually count the number of times Murali Sharma uses the word ‘brand’.
A few such instances make you smile but as the story progresses the smile turns to a frown.
Such kind of moments will make you worry but at last you will laugh
These types of scenes will have zero effect
A few such examples will baffle the entire situation
None of the above

Solution:
‘A few such instances make you smile but as the story progresses the smile turns to a frown’ is about the plot of a story stating an instance for the type of it.

Q11. Introducing working out in his life meant that everything had to be a little more regimented. Being a new father, ___________________________ He has found a nice way to work around that: “I do squats with my daughter on my back. She counts the reps; she loves it,” he laughs.
he had to do the laundry daily
he had to prepare food for his friends and other relatives
he had to make sure he spent enough time with his daughter of four as well
he had nothing to do with as such
None of the above

Solution:
‘he had to make sure he spent enough time with his daughter of four as well’ is the only option that makes a contextual sense.

Q12. Mornings in August aren’t the same in Coimbatore. The weather is pleasant weather, with a hint of chill thanks to the recent southwest monsoon. While for some, this offers an hour of extra rest; for others,____________________________. And there’s the perfect excuse for the latter: train for the forthcoming Coimbatore Marathon, held on the first Sunday of October for the last five years. Walk down Race Course Road, Codissia Road or Saibaba Colony and one cannot miss seeing the bright red shirts of Coimbatore Marathon.
it is a challenge for how to prepare for the particular test
it is an opportunity to head out for a walk or run
it is a chaotic situation bobbling their mind a lot
it is a boring and monotonous way to express
None of the above

Solution:
‘it is an opportunity to head out for a walk or run’ as the two contradictory statements have been mentioned here.

Q13. I have always been an avid motorcycle fan. Yet, my first taste of hitting the road came thanks to my father’s first-generation Maruti 800. It was the car I learnt driving in: one of those ‘80s model vehicles, with the large glass pane on the boot, which were shipped from Japan and assembled here. My father had to finally give it up when the engine gave out, and it broke my heart. I’ve always meant to find that model again. By the time I was in college, I had developed a taste for motorcycles, and had my eye on getting one. I wanted to buy a Yamaha Fazer, but did not have the money, and my father suggested I buy a Splendor instead, which I did not agree to. I’ve named my mean machine Nancy: Kenny Sebastian on his favourite motorcycle. I did freelance work for eight months and saved up money, which impressed him to the point where he bought me the bike I wanted anyway. I still have it. I have continued my affair with fully-fared motorcycles by getting a KTM RC390, and have now graduated to the much more powerful Kawasaki Ninja 650. Even as a kid, I always wanted a Ninja. I was never as interested in the Hayabusa, but the Ninja was a dream. I love her and have named my mean machine ‘Nancy’.______________________________.
I thought the machine is desolate and not to be used by anyone
I had opinion of abandoning that
I had nothing to do with the technology
I thought it would be hilarious for such a powerful machine to have such a sweet name
None of the above

Solution:
‘I thought it would be hilarious for such a powerful machine to have such a sweet name’ as the person named his machine “Nancy”

Q14. Last Sunday, I was binge-watching war movies. Paratroops, a documentary on the training regimen of the United States paratroopers, from 1943 was on this weekend’s watch-list. It was produced by the United States Office of War Information, a division created exclusively for disseminating information pertaining to World War II and dismantled immediately after the guns fell silent. The film was essentially __________________ for the US paratroopers who were engaged in desert combat in north Africa during the War. So, it did turn out to be a bit syrupy; however, the congratulatory tone did not drown out the harsh realities of life as a paratrooper.
a blessing in disguise
a pat on the back
a fortune stroke of serendipity
a method to the madness
None of the above

Solution:
‘a pat on the back’ is an idiom which means to give praise to someone for an achievement or a job well done.

Q15. It’s long and impossibly wide, and did I mention the colour? In fact, ____________________________, it makes a Maruti Brezza look like a Humvee. And I do imagine that from up there, the average absent-minded SUV driver might not see it altogether from his ‘commanding driving position’. We’re constantly swamped by careless motorists and their phone cameras as we crawl along, the proximity sensors making my blood pressure soar with their frenetic beeping. It may be known as the Beast of the Green Hell, but today, it’s the Prey of Elphinstone Bridge.
the only reason one might miss it is that it’s so close to the ground
the only reason one might throw it that it is of an absurd color
the reason behind the hatred was the model in which it was manufactured
the only thing that was good in it was its mirror
None of the above

Solution:
‘the only reason one might miss it is that it’s so close to the ground’ is the only appropriate alternative.

               


You May also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments