Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 21st August 2018

Dear Aspirants,


We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. In which state Polythene has been completely prohibited from 31st July 2018?
Bihar
Gujarat
Kerala
Uttarakhand
West Bengal
Solution:
In Uttarakhand, Polythene has been completely prohibited from 31st July in the state.

Q2. Which state government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline?
Odisha
Maharashtra
Uttar Pradesh
Assam
Karnataka
Solution:
Maharashtra government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline. The state government had set up tur procurement target of 44.6 lakh quintals.

Q3. Name the country, which was the global host nation for the 43rd edition of World Environment Day 2018?
Russia
Canada
Japan
China
India
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has addressed the global celebrations of World Environment Day 2018 on 05th June in New Delhi. Prime Minister also visited the exhibition set up on the occasion, themed 'Beat Plastic Pollution'. India was the global host nation for the 43rd edition of this event.

Q4. The anti-poverty agency of World Bank predicts global growth will decelerate slightly from a solid __________ percent this year to ___________ percent next year (2019) and ___________ percent in 2020.
3.1 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
3.2 percent, 3.4 percent and 2.1 percent
3.3 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
3.0 percent, 2.1 percent and 2.9 percent
2.9 percent, 3.5 percent and 2.3 percent
Solution:
The steadily expanding global economy should remain resilient, at least for a couple of years, the World Bank has stated. The anti-poverty agency predicts global growth will decelerate slightly from a solid 3.1 percent this year to 3 percent next year and 2.9 percent in 2020.

Q5. ___________ is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for faster clearing of cheques.
IMPS
CBS
NPCI
CTS
NFS
Solution:
Cheque Truncation System (CTS) is a cheque clearing system undertaken by the Reserve Bank of India (RBI) for faster clearing of cheques.

Directions (6-10): Study the following series carefully and answer the following questions. 
1 2 2 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 5 6 6 6 6 6 6 7 7 7 7 7 7 7 8 8 8 8 8 8 8 8 9 9 9 9 9 9 9 9 9 
Q6. Which of the following digit is at 9th position to the right of the one which is 12th from the left end?
4
7
5
6
None of these
Solution:
The digit at 9th position from the right of the one which is 12th from the left end is = 9+12= 21st from the left i.e. 6.

Q7. Which of the following digit is exactly between the one which is 22nd from left end and which is 10th from right end?
9
4
5
6
None of these
Solution:
22th digit from left end is ‘7’and 10th digit from right end is ‘8’
 7777778888888 So,
 digit is exactly between is ‘8’.

Q8. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an even number?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:


Q9. What is the difference between the sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the left end and from right end?
16
14
15
13
None of these
Solution:
Sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the left end is 11 and sum of the digits at 3rd, 9th, 15th from the right end is 26.
So, the difference is 15.

Q10. How many such even numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an even number and immediately followed by an odd number?
One
Four
Two
Three
More than four
Solution:
223, 445, 667, 889

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) Q11. Deposing in front of a local court (A) / in the Junaid murder case, the vendor claimed he had not sold (B) / the knife that was allegedly used in the (C) / commission of the crime to accused Naresh Kumar. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘in front of’ with ‘before’

Q12. Parliament made it clear that (A) / Delhi was an UT and there was no doubt about it (B) / and the city government was empowered to (C) / take care of daily utilities of the capital. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘an’ with ‘a’

Q13. Delhi government cannot have (A) / “exclusive” executive powers as it would be (B) / against national interests, (C) / the Centre told the Supreme Court. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Insert ‘The’ before ‘Delhi’

Q14. A gang of burglars allegedly (A) / made away with a luxury vehicle, (B) / a licensed revolver and Rs. 10 lakh from a car showroom (C) / in west Delhi’s Kirti Nagar. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q15. From a careful examination of the witness (A) / and documentary evidence, it is evident that (B) / the accident had been occurred (C) / due to rash and negligent driving of the offending vehicle. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Delete ‘been’.

Directions (16-20): The following bar graph shows the total no. of students in 5 sections of class 12 students from two schools DAV and DPS. 
 
Q16. Find the ratio of students from DAV in section C and D together to students from DPS in section B and E together.
57 : 63
67 : 53
37 : 29
56 : 49
49 : 56
Solution:

Q17. If male and female students of section B in DPS and DAV are in ratio 3 : 2 and 4 : 3 respectively, then male students of section B are how much percent more than female students of section B considering both the schools.
50%
25%
36%
60%
40%
Solution:

Q18. Find the difference of average number of students of DPS from section B, C and E together and average students of DAV from section A, B and D together.
40
32
26
48
56
Solution:

Q19. Students from DAV are how much percent more or less than students from DPS in all sections.
12 ½ %
8 ⅓%
24%
17(9/23) %
14%
Solution:

Q20. If in students from DPS in section A, B, C and D together, girl students appeared are 20% more than boy students, then find the ratio of girl students to boy student from DPS in section A, B, C and D together.
6 : 5
7 : 9
5 : 6
3 : 5
7 : 11
Solution:


              



               


Print Friendly and PDF