Test of the Day for State Bank of India PO 2018: 1st August 2018

Dear Aspirants,
Test of the Day for State Bank of India PO 2018: 1st August 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like SBI PO Mains, SBI Clerk 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. SBI PO Mains and SBI Clerk Mains is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. Every year, on which of the following day, the World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD)?
16 May
19 May
31 May
27 May
24 May
Solution:
Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD). The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."

Q2. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held recently in ______________.
Bengaluru
New Delhi
Chandigarh
Guwahati
Pune
Solution:
The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held in New Delhi. The Government of India Delegation was led by Mr Rajiv Gauba, Union Home Secretary and the Delegation from Home Office of the U.K. was led by its Second Permanent Secretary, Ms. Patsy Wilkinson.

Q3. As many as 26 countries, including India, has participated in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
RAMPAGE
PACIRIM
RIMPACIF
RIMPAC
None of the given options is true
Solution:
As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise.

Q4. The joint military exercise SURYA KIRAN between India and Nepal has begun at Pithoragarh in Uttarakhand. This is the __________ edition of this exercise.
9th
10th
11th
12th
13th
Solution:
The joint military exercise SURYA KIRAN-13 between India and Nepal began at Pithoragarh in Uttarakhand. The military exercise is a biannual event which is conducted alternatively in Nepal and India every six months.

Q5. NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. What is the meaning of "B" in NIBM?
Base
Bank
Branch
Banking
Brand
Solution:
National Institute of Bank Management or NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. It is located in Pune.

Directions (6-10): Study the set of numbers given below and answer the questions which follow: 
427  581  839  275  589 

Q6. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the greatest number is subtracted from the second digit of the lowest number?
1
2
3
4
5
Solution:
Diff= 7-4=3

Q7. If in each number, first and the last digits are interchanged, which of the following will be the highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
427 581 839 275 589
724 185 938 572 985

Q8. If in each number the second and the third digits are interchanged, then which will be the second lowest number?
427
581
839
275
589
Solution:
427 581 839 275 589
472 518 893 257 598

Q9. If one is subtracted from the last digit of each of the numbers and then the first and the third digits are interchanged, which of the following will be the lowest?
427
581
839
275
589
Solution:
427 581 839 275 589
426 580 838 274 588
624 085 838 472 885

Q10. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, then which of the following will be the highest number?
427
581
839
275
589
Solution:
427 581 839 275 589
247 158 389 257 589

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

 Q11. Inequality occurs in many (11) ……………………., only some of which are economic. And when we speak of economic inequality, again the reference is to a very large canvas, which must be (12) ……………………. very severely in the interests of tractability. Accordingly, by “economic inequality”, we shall mainly mean interpersonal inequality in the distribution of incomes. This is as good a place as any to observe that the enterprise of measurement—including that of socio-economic (13) …………………. such as poverty and inequality—has tended to trigger two types of reaction among practitioners. On the one hand, we have the “measurement fetishists”—those who seldom see poverty or inequality as felt, experienced, human conditions beyond the boundaries of equations and formulas. At the other extreme, we have the “measurement nihilists”—those who regard measurement as a cold, calculating, soulless exercise (14) ………………….. by “experts” who trade in (15) ……………………. symbols and unreliable data to construct misleading pictures of reality.
area
sites
dimensions
phases
types
Solution:
Dimensions- aspects of a given thing.

Q12. Inequality occurs in many (11) ……………………., only some of which are economic. And when we speak of economic inequality, again the reference is to a very large canvas, which must be (12) ……………………. very severely in the interests of tractability. Accordingly, by “economic inequality”, we shall mainly mean interpersonal inequality in the distribution of incomes. This is as good a place as any to observe that the enterprise of measurement—including that of socio-economic (13) …………………. such as poverty and inequality—has tended to trigger two types of reaction among practitioners. On the one hand, we have the “measurement fetishists”—those who seldom see poverty or inequality as felt, experienced, human conditions beyond the boundaries of equations and formulas. At the other extreme, we have the “measurement nihilists”—those who regard measurement as a cold, calculating, soulless exercise (14) ………………….. by “experts” who trade in (15) ……………………. symbols and unreliable data to construct misleading pictures of reality.
refrain
allowed
available
unbounded
restricted
Solution:
Restricted- limited within bounds.

Q13. Inequality occurs in many (11) ……………………., only some of which are economic. And when we speak of economic inequality, again the reference is to a very large canvas, which must be (12) ……………………. very severely in the interests of tractability. Accordingly, by “economic inequality”, we shall mainly mean interpersonal inequality in the distribution of incomes. This is as good a place as any to observe that the enterprise of measurement—including that of socio-economic (13) …………………. such as poverty and inequality—has tended to trigger two types of reaction among practitioners. On the one hand, we have the “measurement fetishists”—those who seldom see poverty or inequality as felt, experienced, human conditions beyond the boundaries of equations and formulas. At the other extreme, we have the “measurement nihilists”—those who regard measurement as a cold, calculating, soulless exercise (14) ………………….. by “experts” who trade in (15) ……………………. symbols and unreliable data to construct misleading pictures of reality.
faulty
phenomena
elementary
content
schedule
Solution:
Phenomena- a thing or being, event or process, perceptible through senses.

Q14. Inequality occurs in many (11) ……………………., only some of which are economic. And when we speak of economic inequality, again the reference is to a very large canvas, which must be (12) ……………………. very severely in the interests of tractability. Accordingly, by “economic inequality”, we shall mainly mean interpersonal inequality in the distribution of incomes. This is as good a place as any to observe that the enterprise of measurement—including that of socio-economic (13) …………………. such as poverty and inequality—has tended to trigger two types of reaction among practitioners. On the one hand, we have the “measurement fetishists”—those who seldom see poverty or inequality as felt, experienced, human conditions beyond the boundaries of equations and formulas. At the other extreme, we have the “measurement nihilists”—those who regard measurement as a cold, calculating, soulless exercise (14) ………………….. by “experts” who trade in (15) ……………………. symbols and unreliable data to construct misleading pictures of reality.
training
regulating
guiding
conducted
exercising
Solution:
Conducted- the act or method of direct or controlling.

Q15. Inequality occurs in many (11) ……………………., only some of which are economic. And when we speak of economic inequality, again the reference is to a very large canvas, which must be (12) ……………………. very severely in the interests of tractability. Accordingly, by “economic inequality”, we shall mainly mean interpersonal inequality in the distribution of incomes. This is as good a place as any to observe that the enterprise of measurement—including that of socio-economic (13) …………………. such as poverty and inequality—has tended to trigger two types of reaction among practitioners. On the one hand, we have the “measurement fetishists”—those who seldom see poverty or inequality as felt, experienced, human conditions beyond the boundaries of equations and formulas. At the other extreme, we have the “measurement nihilists”—those who regard measurement as a cold, calculating, soulless exercise (14) ………………….. by “experts” who trade in (15) ……………………. symbols and unreliable data to construct misleading pictures of reality.
gloomy
fainted
mazing
mundane
arcane
Solution:
Arcane- understood by only few; obscure.

Directions (16-20): Study the following graph carefully to answer the questions that follow: Number of students (In thousands) enrolled in three different districts in six different years 


Q16. What was percentage increase in enrollment in the number of students in District-Z in year 2012 as compared to that of the previous year?
115.5
112.5
15.5
12.5
17.5
Solution:


Q17. What was the difference between the number of students enrolled in all the three districts in the year 2013 together and the number of students enrolled in District-Y over all the years together?
12000
11000
1100
1400
1600
Solution:

Number of students enrolled in all the three districts in the year 2013
= (8 + 6 + 7)
= 21 thousand
Number of students enrolled in District-Y over all the years together
= (5 + 4 + 7 + 6 + 4 + 7)
= 33 thousand
Required difference = (33 – 21)
= 12,000

Q18. What was the approximate average number of students enrolled in District-X over all the years together?
5999
5666
5444
53333
6999
Solution:
Average number of students enrolled in District-X over all the years together


Q19. In which year was the number of students enrolled in all the three districts together second highest?
2011
2012
2013
2014
2015
Solution:
The highest number of students may be in year 2012 or 2013 from the graph.
∴ Students enrolled in 2012
= (6 + 7 + 9) = 22 thousand and students enrolled in 2013
= (8 + 6 + 7) = 21 thousand
 ∴ second highest enrolled students are in 2013

Q20. Total number of students enrolled in the District-X and District –Y together in the year 2015 was what percentage of the total number of students enrolled in District-X in the year 2013?
150
120
250
220
240
Solution:
Total number of students enrolled in the year 2015 from district-X and Y
 = (5 + 7) = 12 thousand
Number of students enrolled in District-X in 2013 = 8 thousands

               
Print Friendly and PDF

No comments