Vocabulary Questions Asked in SBI PO/Clerk Mains: 8th August 2018

Dear Aspirants, 

Vocabulary Questions Asked in SBI PO/Clerk Mains: 8th August 2018

As we all know, SBI is the trendsetter, so it did the same this time too. Many aspirants who have appeared in the Mains level of SBI, they witnessed that this year too they had to come across with many questions based on the new pattern. Thus, here we are, with a quiz based on the questions of the latest pattern which will pace up your preparation for upcoming bank exams. 



Directions Q (1-15): In each of the question below, there is a word given in bold which is followed by the five options. In each of the option, a pair of words is given which is either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. 

 Q1. BESMIRCH
smear : loss
commemorate : smatter
slander : praise
lamentable : grandiose
temperament : transient

Solution:
BESMIRCH - to dishonor someone; to damage; make dirty or discolored 
'slander : praise' is the only pair of synonym and antonym of the given word.

Q2. STIGMATIZE
inject : reject
inaugurate : inculcate
repulsive : attractive
condemn: denounce
chide : charlatan

Solution:
STIGMATIZE - describe or regard as worthy of disgrace or great disapproval 
‘condemn: denounce’ is the pair of synonyms of the given word.

Q3. SCANDALIZE
repel : attract
nauseate : impress
indignant : merry-making
awe-inspiring : freeze
countable : limitless

Solution:
SCANDALIZE - shock or horrify (someone) by a real or imagined violation of propriety or morality. ‘nauseate : impress’ is the pair of synonym and antonym of the given word.

Q4. AVERSION
odium : inclination
inversion : reversion
insulting : concocting
commendable : contumacy
rationalization : reasoning
Solution:
AVERSION - a strong dislike or disinclination 
‘odium : inclination’ is the pair of synonym and antonym of the given word.

Q5. ASPERSION
slandering : reimbursing
radiating : shimmering
aversion : conversion
analyzing : overlooking
vituperation : derogation

Solution:
ASPERSION - an attack on the reputation on integrity of someone or something 
‘vituperation : derogation’ is the pair of synonyms of the given word

Q6. ABERRATION
abhorrence : affection
quirk : oddity
insanity : cognitive
stingy : stinky
bogus : authentic

Solution:
ABERRATION - a departure from what is normal, usual, or expected, typically an unwelcome one ‘quirk :oddity’ is the pair of synonyms of the given word

Q7. CALUMNY
defamation : exaltation
referendum : agenda
conciliatory : chaotic
camaraderie : animosity
concocted : false

Solution:
CALUMNY - a false and slanderous statement. 
‘defamation : exaltation’ is the pair of synonym and antonym of the given word.

Q8. DEFUNCT
depreciated : malfunctioning
abandoned : abundant
obsolete : extant
dallying : abeyance
dull : gloomy

Solution:
DEFUNCT - no longer existing or functioning 
‘obsolete : extant’ is the pair of synonym and antonym of the given word.

Q9. EGREGIOUS
shocking: heinous
postponing : hurrying
fastening : loosening
insidious : assiduous
scintillating : combustible

Solution:
EGREGIOUS - outstandingly bad 
‘shocking: heinous’ is the pair of synonyms of the given word.

Q10. HEGEMONY
bigamy : polygamy
captivating : liberating
intimating : parting
impotency : powerlessness
bafflement : strenuous

Solution:
HEGEMONY - leadership or dominance, especially by one state or social group over others. ‘impotency : powerlessness’ is the pair of antonyms of the given word.

Q11. IMPETUOUS
potential : feeble
impetus : obstacle
torrential : sluggish
melting : freezing
lazy : energetic

Solution:
IMPETUOUS - acting or done quickly and without thought or care. 
‘torrential : sluggish’ is the pair synonym and antonym of the given word.

Q12. INCHOATE
choking : relieving
refined : evolved
extinguishing : sparking
extermination : liberation
feudal : royal

Solution:
INCHOATE - just begun and so not fully formed or developed 
‘refined : evolved’ is the pair of antonyms of the given word.

Q13. INVECTIVE
tirade : myriad
juggling : struggling
appalling : shocking
indomitable : subservient
epithet : applause

Solution:
INVECTIVE - insulting, abusive, or highly critical language 
‘epithet : applause’ is the pair synonym and antonym of the given word.

Q14. LEGERDEMAIN
candor : artlessness
powerful : powerlessness
initiating : finishing
cancellation : confirmation
lenient : robust

Solution:
LEGERDEMAIN - skillful use of one's hands when performing conjuring tricks 
‘candor : artlessness’ is the pair of antonyms of the given word.

               

You May also like to Read:

Print Friendly and PDF