English Quiz for NIACL Assistant Exam: 5th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 5th September 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.




Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

The Law Commission’s consultation paper on reform of family laws is a progressive document that __(1)__ the advocacy of a uniform civil code merely for the sake of uniformity. Instead, it adopts an approach that would __(2)__ movement towards establishing a body of civil law that promotes equality within the law __(3)__ each community. In other words, it advocates the removal of discriminatory provisions in the law relating to __(4)__ such as marriage, divorce, succession and adoption in all religions — and the adoption of certain universal principles that would address gender bias and other forms of existing discrimination. A simple way of moving towards a common marriage law is to make 18 the marriageable age for all communities and genders. When the age of majority and the age of voting, among other indicators of adulthood, stand at 18, there is no reason for __(5)__ treatment on this score. 

Q1.
enabling
seek
avoids
finds
counts
Solution:
'avoids' because the context talks about The Law Commission’s consultation paper on reform of family which is referred as a progressive document that avoids the advocacy of uniform civil code for the sake of uniformity.

Q2.
run
accelerates
unables
allows
facilitate
Solution:
'facilitate' as the document which has been mentioned as a progressive in the context adopts an approach which would facilitate movement towards establishing a body of civil law that promotes equality.

Q3.
creating
allowing
forming
making
governing
Solution:
'governing' as the law governing is the one in which the promotion of the equality within each community has been talked about.

Q4.
aspects
expects
excepts
bases
forms
Solution:
'aspects' because marriage, divorce, succession and adoption in all religions are all the aspects which has been mentioned in the context.

Q5.
difficult
discrimination
demanding
differential
demoralizing
Solution:
'differential' here referred to the discrimination in terms of the age of adulthood.

Directions (6-10): Rearrange the following statements (A), (B), (C), (D) & (E) in the correct sequence and answer the following questions given below. 

(A) I was told flying into Leh (11,480 feet), accentuates the problem of breathing, and a road trip from Srinagar was preferable. 
(B) My friends and I debated endlessly about the matter as we visited paediatricians and collected prescriptions anyway. 
(C) In the end, all three families took different decisions. Each member of the first family took the medicine before landing in Leh. 
(D) I had read about children being at greater risk, as their bodies take longer to adjust to low oxygen levels, particularly as they are not able to recognise and report the symptoms easily. 
(E) At this point in my desperate hunt, I was recommended some medicine, which is said to alleviate mountain sickness. 

 Q6. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
C
D
E
B
Solution:
The correct sequence is ADEBC; E

Q7. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
B
E
C
D
A
Solution:
A

Q8. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
C
A
B
E
D
Solution:
D

Q9. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
D
A
B
E
C
Solution:
C

Q10. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
E
B
C
D
A
Solution:
B

Direction (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If there is no error in the given sentence, mark option (e) as your answer .i.e. "No error". 

Q11. There’s all kind of information(A)/ available on the Internet. But we had(B)/ to go with that time-test(C)/ method of decision-making(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'time-test' with 'time-tested' as 'tested' will be used here as an adjective as per the context.

Q12. Cycling in India can be a challenge, with unruly traffic(A)/, pot-holed roads, and no lanes for bicyclists(B)/. Yet, the community is grown, with some using it as a(C)/ fitness tool, a few to commute, and some as an adventure sport(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'grown' with 'growing' as the context talks about the fact which should be in the continuous tense.

Q13. We had no plates or tissues in our hostel rooms, so the(A)/ mathris served as plates, consumed judiciously to coincide with the finishing(B)/ of the pickle. For some reason I wasn’t too(C)/ keen on this tuck, so I wasn’t interested in eating it(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q14. The idea to pursue metal art came(A)/ to me when I found a piston-linking-rod(B)/ of a truck which reminded me of the(C)/ head of a sea horse(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q15. Most people like to buy ready-made products and this mindset need to change(A)/. Think before you discard(B)/. With a little(C)/ thought anything can be utilised differently(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'need' with 'needs' as the subject it is preceded with is singular.

               




Print Friendly and PDF