Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 20th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 20th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1.
360
420
440
380
364
Solution: B

Q2. ∛(25×(169÷13×845) ) + √2704 = ? 
111
115
117
119
123
Solution: C

Q3. 52² + 36² + 44² = ? + 64² 
1840
1480
1640
2040
1860
Solution: A

Q4. 3434 ÷ 200 + 3256 ÷ 1100 – 3441 ÷ 300 = ? 
7.66
6.88
86.6
8.66
0.866
Solution: D

Q5.
2,508
25,080
25,800
24,080
26,080
Solution: B

Q6. An amount is distributed among A, B and C in the ratio 3 : 5 : 8. If part of B is Rs. 480 less than that of C then what is the part of A ? 
Rs. 480
Rs. 840
Rs. 680
Rs. 580
Rs. 440
Solution: A

Q7. The ratio of male and female in a village is 4 : 7. If total population of village is 6160 then what will be population of male after one year if it increases at the rate of 20% per annum ? (
2688
2868
2488
2840
2268
Solution: A

Q8. An amount of Rs. 8000 is invested in a scheme which offers S.I. at the rate of 16 ⅔% per annum for 6 years. Find the total S.I. obtained from scheme after 6 years (in Rs.) 
4000
6500
8000
6000
800
Solution: C

Q9. The difference between C.I. and S.I. on a certain sum at a rate of 8% per annum for two years is 1,280 rupees. Find the S.I. for 4 years on the same sum at same rate of interest. 
Rs. 32,000
Rs. 64,000
Rs. 6,400
Rs. 3,200
Rs. 64,400
Solution: B

Q10. In a bag there are Rs. 1, 50 paisa and 25 paisa coins in the ratio of 2 : 3 : 5 respectively. If bag contains total amount of Rs.760 in the form of these coins only then find number of coins of 50 paisa.
280
80
360
480
380
Solution: D

Directions (11-15): The following line graph shows the no. of foreigners (in thousand) from three different countries who visited India Gate over 6 different years. Study the chart carefully and answer the following questions. 

Q11. Find the average no. of foreigners who visited India gate from Thailand over all the years? 
44.16 thousand
48 thousand
37.4 thousand
32.5 thousand
33 thousand
Solution: A

Q12. The foreigners who visited India gate from USA in year 2010 are what percent more or less than the no. of foreigners who visited India gate from UK in the same year? 
25% less
20% more
20% less
25% more
None of these
Solution: C

Q13. If 10% more foreigners visited India gate from UK in year 2014 than that in 2013, then find the average no. of foreigners who visited India gate from UK in the years 2012, 2013 and 2014 together. (approximately) 
20000
25000
45000
36000
51000
Solution: D

Q14. What is the difference between total no. of foreigners who visited India gate from Thailand and total no. of foreigners who visited India gate from USA overall the years? 
50,000
60,000
55,000
65,000
None of these
Solution: C

Q15. From which country, maximum no. of foreigners visited India gate in which year? 
2008, UK
2011, UK
2009, USA
2010, Thailand
2012, USA
Solution: B