Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 3rd September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 3rd September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.




Q1. In an examination it is required to get 65% of the aggregate marks to pass. A student gets 684 marks and is declared failed by 8% marks. What are the maximum aggregate marks that a student can get? 
950
1200
1050
1100
Cannot be determined
Solution: B

Q2. A and B are two pipes which can fill a tank individually in 15 minutes and 25 minutes respectively, however there is a leakage at the bottom of tank which can empty the filled tank in 30 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there)? 
148/11 minutes
150/11 minutes
145/11 minutes
139/11 minutes
None of these
Solution: B

Q3. A solid metallic cylinder having 6cm radius and 24cm height is melted and recast into small spherical balls having 6cm diameter. Find the number of balls made after casting? 
12
27
18
24
9
Solution: D

Q4. In how many different ways can the letters of the word ‘VIRTUAL’ be arranged such that vowels always come together? 
720
840
5040
1680
120
Solution: A

Q5. Simple interest on Rs. 500 for 4 years at 6.25% per annum is equal to the simple interest on Rs. 400 at 5% per annum for a certain period of time. The period of time is: 
4 years
5 years
25/4 years
26/3 years
None of these
Solution: C

Directions (6-10): What will come in the place of the question mark (?) in the following number series? 
Q6. 1, 257, 385, 449, 481, ?
493
495
501
491
497
Solution: E

Q7. 10.8, 12.5, 9.1, 14.2, 7.4, ? 
16.2
15.9
15.6
16.4
15.2
Solution: B

Q8. ?, 8, 29, 152, 1073, 9668
2
3
4
5
6
Solution: D

Q9. 12, 20, 30, 43, 60, ? 
82
80
78
84
86
Solution: A

Q10. 5, 9, 16, 29, 54, ? 
94
97
103
108
112
Solution: C

Q11. A vendor bought 8 onions in Rs. 3. To get a profit of 60%, at what rate he will sell these onions? 
2 in Rs. 1
3 in Rs. 2
5 in Rs. 3
12 in Rs. 5
3 in Rs. 5
Solution: C

Q12. In a basket there are 3 red, 4 green and 5 white bolls respectively. 3 bolls are selected randomly. Find the probability that these bolls are green. 
7/53
5/36
2/55
1/55
None of these
Solution: D

Q13. A, B and C start a business together by investing a total amount of 50,000. Sum of A is Rs. 4,000 more than that of B and sum of B is Rs. 5,000 more than that of C. If total profit at the end of a year was found to be Rs. 35,000, what is the share of A in the profit? 
Rs. 11,900
Rs. 14,700
Rs. 13,600
Rs. 8,470
Rs. 12,700
Solution: B

Q14. A and B can complete a work in 12 days together, B and C can complete the same work in 15 days together and A and C can complete that work in 20 days together. In how many days A can complete the same work alone? 
30 days
40 days
25 days
50 days
45 days
Solution: A

Q15. One year before, the age of a person was 4 times of his son’s age. 6 years hence, his age will be 9 years more than twice age of his son. What is the ratio of their current ages? 
9 : 2
11 : 3
12 : 5
13 : 4
4: 1
Solution: B

               



Print Friendly and PDF