Latest Pattern English Quiz based on NIACL Assistant and IBPS RRB Mains

Dear Aspirants,

NIACL Assistant Mains and RRB Office Assistant Mains have concluded recently and some new pattern based questions were introduced in the exam. Here is a Quiz based on the new pattern questions introduced in the English Language section in IBPS RRB Clerk and NIACL Assistant Mains. Attempt the Quiz to get an idea of the latest pattern Questions for upcoming IBPS PO and Clerk Examinations.

Watch Video Solution







Directions (1-5): In each of the following sentences, a word is missing and a phrase is given in bold in the sentence. From the options given below each question, choose the most appropriate pair that makes the sentence grammatically and contextually correct and meaningful. 

Q1. Because of his tennis elbow ..............., Mohan has not been able to and possibly never will be able to picking up the bat again.
hit, been able to pick
hurt, be able to picked
injury, be able to pick
breaking, have been able to pick
scratch, be abled to pick
Solution:
As per the context of the sentence, 'Mohan will not be able to pick up the bat' clearly shows that he has hurt himself. Hence'Injury' is the correct choice. Also, 'to' will take the first form of verb with it so 'to pick' will be correct here.

Q2. Rajan was ………………… with his friends when the Manager, in accompaniment with his only social secretary, entered the garden.
gambling, accompany only by his social secretary
sit, accompany with his only social secretary
sitting, accompanied only by his social secretary
went, accompanied only by his social secretary
strolling, had accompanied only by his social secretary
Solution:
The blank will be filled by 'sitting' as it fits in the sentence correctly. Further, the manger is accompanied by his social secretary. We will use 'by' and not 'with' with accompanied. 

Q3. Anyone………………….. in flying planes can learn much if you have access to a flight simulation machine.
interesting, you have excess to
qualified, you has access to
required, you have been access to
interested, he has access to
hired, he have access to
Solution:
The correct choice for the blank is 'interested'. For the bold part, the correct choice is 'he has access to'as the correct pronoun to be used here is 'he' and 'has' will be used for singular subject 'he'.

Q4. The U.S. Senate has ……………………the nomination of conservative-leaning judge Brett Kavanaugh, by a vote of 50-48, and he was sworn in as the ninth justice of the Supreme Court (SCOTUS).
demanded, he has sworn in as the
desired, he was sworn like a
made, he is sworn in as the
admired, his was sworn in as a
confirmed, he was sworn in as the
Solution:
'Confirmed' makes the sentence contextually and grammatically correct. As the sentence is in past tense, 'he was sworn in as a' makes correct sense.

Q5. Between August 8 and 20, the ……………………….. floods in Kerala claimed nearly 500 lives, displacing over a million people, and directly affected over a sixth of the State’s total population.
destruction, having displaced over a million people
devastating, displaced over a million people
dangerous, displace over a million people
severe, displacing upon a million people
terrible, have been displaced over a million people
Solution:
'Devastating floods' is correct here as the blank requires an adjective. In other part of sentence, 'displaced over a million people' is the correct phrase as per parallelism. 'Claimed' and 'affected' will take displace word with them.

Directions (6-10): In each of the following sentences four words are given in bold. These words may or may not replace each other to form a contextually and grammatically meaningful sentence. Below each sentence four options are suggested for the replacements. You have to choose the correct replacement as your answer. If no replacement is required, choose option (e) , All Correct as your answer. 

Q6. The idea that women have secret (1) purposes which they are prone to using for evil (2) powers, including (3)revenge, is common enough to make the recent film Stree (4)successful at the box office.
(1)-(4)
(1)-(2)
(3)-(4)
(2)-(3)
All Correct
Solution:
(1)-(2) The correct sentence is "The idea that women have secret powers which they are prone to using for evil purposes, including revenge, is common enough to make the recent film Stree successful at the box office."

Q7. Each of us has a (1)place we turn to or remember in our (2)hour of despair, and just the thought of the place pulls a (3) troubles of colour and happiness, however ephemeral, over our (4) veil.
(1)-(2)
(2)-(3)
(1)-(3)
(3)-(4)
All Correct
Solution:
(3)-(4) The correct sentence is "Each of us has a place we turn to or remember in our hour of despair, and just the thought of the place pulls a veil of colour and happiness, however ephemeral, over our troubles ."

Q8. I have been (1) healing to have found and (2)acquainted myself with a few of these supernatural (3) fortunate havens that have added so much (4)bliss to my life.
(2)-(3)
(1)-(3)
(3)-(4)
(1)-(4)
All Correct
Solution:
(1)-(3) The correct sentence is "I have been fortunate to have found and acquainted myself with a few of these supernatural healing havens that have added so much bliss to my life. "

Q9. I sit (1) to the steps leading (2) on the water, which gives me a panoramic view (3)of the lake that never ceases (4)to amaze.
(1)-(4)
(1)-(2)
(2)-(3)
(3)-(4)
All Correct
Solution:
(1)-(2) The correct sentence is "I sit on the steps leading to the water, which gives me a panoramic view of the lake that never ceases to amaze. "

Q10. It has given me (1)company when I (2)craved for solitude and it has been the place where I’ve had the most (3)poignant of conversations with people (4)close to me.
(1)-(2)
(1)-(3)
(3)-(4)
(2)-(4)
All Correct
Solution:
The sentence is correct as it is.


Directions (11-15) : In each of the following Questions, a word is give in bold. Corresponding to each bold word three sentences are written using the word. The word may or may not be correctly used in the sentence. You have to choose the sentence in which the usage of the word is correct. If all sentences are correct, choose option (e), All are correct as your answer.

Q11. PRETEND 
(I) The cold weather is set to pretend throughout the week. 
(II) After the adverts, the presenter tried to pretend that everything was back to normal. 
(III) Do we return her and pretend we don't know or keep her where they can't get her?
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct.
Solution:
Pretend means to behave so as to make it appear that something is the case when in fact it is not. Statements II and III are correct. Use of pretend is incorrect in statement I. It should be 'persist' instead.

Q12. BASIC 
(I) You and your mules have a lot in basic, you know that? 
(II) While agriculture itself is a technology, it is, in its most basic form, extremely low tech. 
(III) You need an answer to a basic question: "Where should I go for Italian food?"
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct.
Solution:
Both II and III are correct. In statement I, use of basic is senseless. It should be 'common' instead.

Q13. IMMENSE 
(I) I had the immense pleasure of attending a seminar with master Joseph Bratt. 
(II) They were immensely proud of their son when he was accepted into medical school. 
(III) His gaze was calm and immense, and she flushed beneath his scrutiny.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct.
Solution:
Immense means extremely large or great, especially in scale or degree. Use of immense is correct in both statements I and II. In statement II, immense is opposite to calm, hence its use is incorrect in this sentence.

Q14. IMPEDE 
(I) Will the change impede the flow of learning in the course? 
(II) This will impede learning, essentially causing more problems than solutions. 
(III) The underbrush will impede the progress of the hunted animal.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct.
Solution:
Impede means delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder. Use of 'impede' is correct in all sentences.

Q15. CALLOUS 
(I) The store owner acted in a callous manner towards those who could not pay their bills. 
(II) Despite her wealth, the old lady was a callous woman who never gave to anyone in need. 
(III) Jade was everything he admired: brave, callous, dedicated.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct.
Solution:
'Callous' means showing or having an insensitive and cruel disregard for others. Both statements I and II are correct. In statement III, brave and dedicated are positive words whereas callous is negative, which cannot be used here.

               

Print Friendly and PDF

No comments