Banking Awareness Questions for Canara Bank PO and Clerk | 27th November 2018

Dear Aspirants,

banking-quiz-for-ibps-clerk

Banking Quiz for Canara Bank PO and IBPS Clerk  2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. India Post Payments Bank (IPPB) was setup under the Department of Posts, Ministry of Communication with 100% equity owned by Government of India. How many Post Offices across urban and rural India, activated as banking access points?
5700
3250
650
1200
3750
Solution:
3,250 Post Offices across urban and rural India, activated as banking access points of IPPB.

Q2. ______________________ is a simple rule for monetary policy according to which the central bank manages monetary aggregates as operating and/or intermediate target to influence the ultimate objective, price stability.
Monetary aim
Monetary targeting
Monetary ambition
Monetary rule
Monetary law
Solution:
Monetary targeting (MT) is a simple rule for monetary policy according to which the central bank manages monetary aggregates as operating and/or intermediate target to influence the ultimate objective, price stability. Under MT, the inflation target is not announced and the central bank intervention is concentrated only on the money market.

Q3. Suryoday Small Finance Bank Limited, a non-banking finance company, is engaged in providing loans to women from economically weaker sections. Where is the head office of Suryoday Small Finance Bank Limited?
Navi Mumbai
Pune
New Delhi
Bhopal
Ahmedabad
Solution:
The head office of Suryoday Small Finance Bank Limited is in Navi Mumbai, Maharashtra.

Q4. What is the Dimension (size) of New 10 rupees note?
58 mm x 143 mm
66 mm x 124 mm
42 mm x 166 mm
66 mm x 122 mm
63 mm x 123 mm
Solution:
The size of new Rs. 10 Note is 63 mm x 123 mm.

Q5. _______________ of about 30% is levied on the amount that exceeds the fair market value of shares issued by unlisted companies.
Bill Tax
House Tax
Angel Tax
Law Tax
Base Tax
Solution:
Angel tax of about 30% is levied on the amount that exceeds the fair market value of shares issued by unlisted companies.

Q6. ____________ and NITI Aayog have tied up to offer internship programme for the top performing students selected by Atal Innovation Mission (AIM).
Apple
Google
Facebook
Sony
IBM
Solution:
IBM and NITI Aayog have tied up to offer internship programme for the top performing students selected by Atal Innovation Mission (AIM). Over 40 high school students (under 18) will go through a two-week paid internship at the IBM Bangalore Campus. These students will be equipped with skills in areas like artificial intelligence, Internet-of-Things, cybersecurity, cloud computing and blockchain.

Q7. The Global Wage Report reviews the main trends in wages in developed, emerging and developing countries. It is published by-
World Bank
International Labour Organisation
World Health Organization
UNESCO
United Nations Conference on Trade and Development
Solution:
The Global Wage Report reviews the main trends in wages in developed, emerging and developing countries. It is published by International Labour Organisation (ILO).

Q8. Which company became the first Indian company to cross Rs. 8 trillion market cap?
Wipro
TCS
RIL
Bharti Airtel
SBI
Solution:
RIL is first to hit ?8 trillion market cap in India. RIL became the first company in India to have crossed ?8-trillion market capitalisation after the company's shares witnessed a record rally in 2018.

Q9. Finance Minister Arun Jaitley during his budget speech (2018-19) stated that ‘the measures have started showing results and a recent study has shown that _____________ lakh formal jobs will be created this year.
90 lakh
30 lakh
50 lakh
70 lakh
10 lakh
Solution:
India's frigid job market is finally expecting a warm up. The government believes that the policy measures taken over the last three years have started showing results. Quoting an independent study, Finance Minister Arun Jaitley during his budget speech said that ‘the measures have started showing results and a recent study has shown that 70 lakh formal jobs will be created this year’.

Q10. Though the Centre may manage to achieve the debt-to-GDP ratio target of ___________ per cent by FY 2023, the states achieving the 20 per cent target looks difficult as most of them have not budgeted so far, warned a report.
25 per cent
60 per cent
30 per cent
50 per cent
40 per cent
Solution:
Though the Centre may manage to achieve the debt-to-GDP ratio target of 40 per cent by FY23, the states achieving the 20 per cent target looks difficult as most of them have not budgeted so far, warned a report.

Q11. The World Bank is an international financial institution that provides loans to countries of the world for capital projects. Where is the Headquartered of World Bank?
New York, USA
Geneva, Switzerland
Paris, France
Washington DC, USA
Vienna, Austria
Solution:
The World Bank is an international financial institution that provides loans to countries of the world for capital projects. It comprises two institutions: the International Bank for Reconstruction and Development, and the International Development Association. The World Bank is a component of the World Bank Group. The Headquartered of World Bank is in Washington DC, USA.

Q12. The rate of interest charged by the central bank for short term on the cash borrowed by commercial banks is called-?
Repo Rate
Reverse Repo Rate
Bank Rate
Cash Reserve Ratio
Base Rate
Solution:
Repo rate is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds. Repo rate is used by monetary authorities to control inflation.

Q13. Gross Value Added by agriculture, forestry and fishing is estimated at Rs _______________ trillion in Financial Year 2018?
Rs 16.47 trillion
Rs 22.45 trillion
Rs 23.32 trillion
Rs 17.67 trillion
Rs 43.12 trillion
Solution:
Gross Value Added by agriculture, forestry and fishing is estimated at Rs 17.67 trillion (US$ 274.23 billion) in FY18.

Q14. The European Investment Bank is the European Union's nonprofit long-term lending institution established in 1958 under the Treaty of Rome. Where is the headquartered of European Investment Bank?
Warsaw
Luxembourg
Sofia
Vienna
Hungary
Solution:
The European Investment Bank is the European Union's nonprofit long-term lending institution established in 1958 under the Treaty of Rome. The headquartered of European Investment Bank is in Luxembourg.

Q15. In Basic Savings Bank Deposit Account (BSBDA) account how many times one can withdraw money?
six
two
five
three
four
Solution:
In BSBDA, banks are required to provide free of charge minimum four withdrawals, through ATMs and other mode including RTGS/NEFT/Clearing/Branch cash withdrawal/transfer/internet debits/standing instructions/EMI etc It is left to the banks to either offer free or charge for additional withdrawal/s.

               





You may also like to read:

          


Print Friendly and PDF

No comments