Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 22nd November 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 22nd November 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Joint military exercise ‘Vajra Prahar’ recently commenced in ______.
Uttarakhand
Jodhpur
Bhopal
Jhansi
Jaipur
Solution:
The 12-day long joint military exercise between India and the United States known as ‘Vajra Prahar’ commenced in Jaipur.

Q2. Vajra Prahar, a Joint military exercise took place between India and _______.
Russia
United States
South Korea
China
Japan
Solution:
The 12-day long joint military exercise between India and the United States known as ‘Vajra Prahar’ commenced in Jaipur. A contingent of the United States Pacific Commander arrived at Mahajan Field Firing Ranges for undertaking Joint training with the Indian Special Forces.

Q3. Which of the following state has approved ‘Sashakt Mahila Yojna’?
Sikkim
Andhra Pradesh
Maharashtra
Rajasthan
Himachal Pradesh
Solution:
The Himachal Pradesh government in the cabinet meeting accorded its approval to implement Sashakt Mahila Yojna in the state with a vision to empower rural women by providing them an interface for organization and socio-economic development.

Q4. India’s first ‘Justice City’ will be set up within which of the following city?
Ahmadabad
Hyderabad
Amaravati
Jaipur
Bhopal
Solution:
Andhra Pradesh is building a world-class and India’s first ‘Justice City’ within its new capital Amaravati with the vision to provide a state-of-the-art ecosystem built on latest technology for supporting the judicial system in the state.

Q5. The 27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change was held in _______.
Mumbai
Rio de Janeiro
Shanghai
Beijing
New Delhi
Solution:
The 27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change was held in New Delhi, India. The meeting was chaired by H.E. Dr Harsh Vardhan, Minister of Environment, Forest and Climate Change of India.

Q6. Which of the following state has launched a web portal “Bhudaar’’, an 11-digit unique identification code assigned to each agriculture land holding and rural and urban properties?
Sikkim
West Bengal
Andhra Pradesh
Rajasthan
Madhya Pradesh
Solution:
Andhra Pradesh has launched a web portal which makes land records available to people with unique identification numbers. The “Bhudaar’’ is an 11-digit unique identification code assigned to each agriculture land holding and rural and urban properties in the state. Two types of Bhudaar cards are available including e-Bhudaar and M-Bhudaar.

Q7. The Kerala state government had signed an MoU with ________ to open a state-of-the-art innovation center.
Airbus BizLab
Alphabet
Facebook
Amazon
Microsoft
Solution:
The Kerala state government had signed an MoU with Airbus BizLab to open a state-of-the-art innovation center. This center will be the nodal body for planning and executing all the activities to help start-ups.

Q8. Who among the following has been named by Fortune in its 2018 Business Person of the Year list?
Sundar Pichai
Satya Nadella
Shantanu Narayen
Sabeer Bhatia
Ruchi Shanghvi
Solution:
Indian-American Shantanu Narayen, the Chief Executive Officer (CEO) of Adobe, has been named by Fortune in its 2018 Business Person of the Year list. The list ranks 20 business executives “delivering on the bottom line and beyond”. Narayen ranks 12th on the list.

Q9. The 26th meeting of the General Conference on Weights and Measures (CGPM) was held in ______.
Switzerland
France
Finland
England
The USA
Solution:
The 26th meeting of the General Conference on Weights and Measures (CGPM) was held at Versailles(Paris), France.

Q10. Who has become the first Indian to win the tour’s ‘Sir Henry Cotton Rookie of the Year’ award?
Sudhans Mukhargee
Babita Phogat
Bajrang Punia
Pankaj Adwani
Shubhankar Sharma
Solution:
Young golfer Shubhankar Sharma capped a dream season on the European Tour by becoming the first Indian to win the tour’s ‘Sir Henry Cotton Rookie of the Year’ award.

Q11. R. Chandrashekhar, has resigned from his post. He was an independent director in _______.
RBI
ICICI Bank
SBI
Yes Bank
UCO Bank
Solution:
R. Chandrashekhar, an independent director at Yes Bank Ltd resigned saying he was concerned about recent events at the company.

Q12. William Goldman, passes away recently at the age of 87. He was a well known ___________.
Author
Actor
Dancer
Activist
None of the above option is true
Solution:
The Oscar-winning screenwriter and best-selling author William Goldman, known for “Butch Cassidy and the Sundance Kid” and “All The President’s Men”, passes away. He was 87.

Q13. The UN’s environment chief, _______, has resigned following severe criticism of his global travels and internal rule-breaking.
Kristalina Georgieva
António Guterres
Erik Solheim
Christine Lagarde
Gita Gopinath
Solution:
The UN’s environment chief, Erik Solheim, has resigned following severe criticism of his global travels and internal rule-breaking which led some nations to withhold their funding.

Q14. ‘Radio Kashmir-In Times of Peace & War’ is authored by _____________.
Rajesh Bhat
Kiran Desai
Vikram Seth
Salman Rushdie
Amish Tripathi
Solution:
Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C) Dr Jitendra Singh released a book titled ‘Radio Kashmir-In Times of Peace & War’ written by Dr Rajesh Bhat.

Q15. National Stock Exchange of India (NSE) has launched a mobile application and web-based platform for retail investors to buy government securities. What is the name of this app?
WORTH to BID
NSE goCORE
NSE WORTH
NSE goBID
None of the above option is true
Solution:
National Stock Exchange of India (NSE) has launched a mobile application and web-based platform for retail investors to buy government securities. The new app – NSE goBID, was launched by Sebi chairman Ajay Tyagi.

Q16. Which of the following country has topped the list of the IMD World Talent Ranking 2018 for the fifth year in a row?
Norway
Finland
Switzerland
Singapore
The USA
Solution:
Switzerland has topped the list of the IMD World Talent Ranking 2018 for the fifth year in a row. Among the BRICS countries, South Africa remains in the middle position (50th) performing better than India (53rd) and Brazil (58th) but lagging behind China (39th) and Russia (46th).

Q17. United Nations Universal Children’s Day is celebrated on ________.
December 2nd
November 22nd
October 2nd
November 14th
November 20th
Solution:
United Nations Universal Children’s Day was established in 1954 and is celebrated on November 20th each year to promote international togetherness, awareness among children worldwide, and improving children’s welfare.

Q18. Which among the following country won the 59th edition of the junior boys Subroto Cup International Football Tournament?
Afghanistan
Bangladesh
Nepal
India
Sri Lanka
Solution:
Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP) won the 59th edition of the junior boys Subroto Cup International Football Tournament beating Amini School, Afghanistan by a solitary goal at the Ambedkar Stadium in New Delhi.

Q19. Saudi and UAE has announced USD 500 million in aid to which of the following country?
Ukraine
Syria
Yemen
Oman
Eritrea
Solution:
Saudi Arabia and the United Arab Emirates, which lead a military coalition against the Huthi rebels in Yemen, announced USD 500 million in aid to the country on the brink of famine. Saudi Arabia and the UAE will each give USD 250 million in response to the food crisis to support more than 10 million people.

Q20. The West Bengal Assembly has unanimously passed a bill to give land rights to enclave dwellers in north Bengal. Who is the present governor of West Bengal?
Keshari Nath Tripathi
Ram Naik
Kalyan Singh
N N Vohra
Buddhadeb Bhattacharjee
Solution:
Keshari Nath Tripathi is the present governor of West Bengal. The West Bengal Assembly unanimously passed a Bill to give land rights to enclave dwellers in north Bengal, ending an era of uncertain future for the people residing in those enclaves.

               




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF            

No comments