Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam: 16th November 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS PO Mains Exam 16th November 2018

Current Affairs Quiz for IBPS PO Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Ashok Chawla has resigned with immediate effect from the lender’s board. He was the chairman of _________.
HDFC Bank
ICICI Bank
DENA Bank
Exim Bank
Yes Bank
Solution:
Ashok Chawla, chairman of Yes Bank Ltd, resigned with immediate effect from the lender’s board after being named in a corruption charge sheet by the Central Bureau of Investigation (CBI).

Q2. The cyclonic storm _______has recently hit Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
Titli
Gaja
Ashwa
Meghna
Paja
Solution:
The cyclonic storm ‘Gaja’ over the Bay of Bengal lay at about 470 km southeast from Chennai and is set to make landfall between Cuddalore and Pamban bringing heavy rainfall to Tamil Nadu. It will also cover some parts of Puducherry. Earlier it has hit the South Coastal part of Andhra Pradesh.

Q3. Which state will host National team camps while also becoming the home of the I-League side Indian Arrows, as per the recently signed MoU with All India Football Federation (AIFF)?
Madhya Pradesh
Chhattisgarh
Assam
Odisha
Meghalaya
Solution:
The All India Football Federation (AIFF) and the State government of Odisha signed the Memorandum of Understanding (MoU) at the Kalinga Stadium complex in the presence of Chief Minister Naveen Patnaik. Odisha will host National team camps while also becoming the home of the I-League side Indian Arrows, according to the MoU.

Q4. Former footballer Joe Cole has retired at the age of 37. He played for_______.
England
France
Germany
Portugal
Jamaica
Solution:
Former England and Chelsea midfielder Joe Cole has retired at the age of 37. He played at 2002, 2006 and 2010 World Cups, making his final England appearance at the latter tournament in South Africa.

Q5. Recently who has won La Liga Player of the Year award?
Neymar
Kaka
Lionel Messi
Cristiano Ronaldo
Luka Modric
Solution:
Barcelona star Lionel Messi was named FIFA World Player of the Year, adding one more title to his abundant collection of soccer’s great honours. Messi lifted the prestigious award at FIFA’s gala ceremony in Zurich,

Q6. Prime Minister Narendra Modi recently attended the 13th East Asia Summit, which was held in __________.
Switzerland
Malaysia
France
Russia
Singapore
Solution:
Prime Minister Narendra Modi attended the 13th East Asia Summit in Singapore.

Q7. A report ‘World Energy Outlook’ stated that India will overtake the U.S. to become the world’s second-biggest emitter of carbon dioxide from the power sector before 2030. Which of the following organization publishes this report?
World Economic Forum
International Energy Agency
International Renewable Energy Agency
World Bank
International Atomic Energy Agency
Solution:
The International Energy Agency in its latest report ‘World Energy Outlook’ stated that India will overtake the U.S. to become the world’s second-biggest emitter of carbon dioxide from the power sector before 2030.

Q8. The government has recently announced to release a Rs __________ coin to commemorate the anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose hoisting the Tricolour for the first time at Port Blair.
50
75
100
125
25
Solution:
The government will release a Rs 75 coin to commemorate the 75th anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose hoisting the Tricolour for the first time at Port Blair.

Q9. India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with _____ to research on affordable approaches to cancer.
The USA
The UAE
The EU
The UK
Nigeria
Solution:
A Memorandum of Understanding (MoU) for the partnership between Department of Biotechnology and Cancer Research UK (CRUK) for the India-UK Cancer Research Initiative has been signed in New Delhi.

Q10. ‘Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme’ of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) was recently launched by which ministry?
Railways Ministry
Agriculture Ministry
Statistics and Programme Implementation Ministry
HRD Ministry
Skill Development and Entrepreneurship Ministry
Solution:
Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Radha Mohan Singh launched the ‘Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme’ of the National Cooperative Development Corporation (NCDC). The schemes aim for attracting youth to cooperative business ventures.

Q11. The United Nations Security Council (UNSC) has unanimously agreed to lift sanctions against Eritrea after nine years. What is the capital of Eritrea?
Suva
Sarajevo
Asmara
Sofia
Moroni
Solution:
Asmara is the capital of Eritrea.

Q12. Minister of State for Human Resource Development recently launched a scheme ARPIT. What does 'R' stands for in ARPIT?
Refinery
Resource
Recommended
Refresher
Rise
Solution:
Satya Pal Singh, Minister of State for Human Resource Development, launched two new initiatives, namely, the Leadership for Academicians Programme (LEAP) and the Annual Refresher Programme In Teaching (ARPIT) for higher education faculty.

Q13. Leadership for Academicians Programme (LEAP) was recently launched by which of the following ministry?
Steel Ministry
Railways Ministry
Defence Ministry
Textile Ministry
HRD Ministry
Solution:
Satya Pal Singh, Minister of State for Human Resource Development, launched two new initiatives, namely, the Leadership for Academicians Programme (LEAP) and the Annual Refresher Programme In Teaching (ARPIT) for higher education faculty.

Q14. As per the report 'World Energy Outlook' which is the biggest emitter carbon dioxide from the power sector?
The USA
India
France
China
Canada
Solution:
China is the biggest emitter carbon dioxide from the power sector.

Q15. What is the currency of Eritrea?
nakfa
ngultrum
rwanda
peso
krone
Solution:
Eritrean nakfa is the currency of Eritrea.

               





You may also like to Read:

        

Print Friendly and PDF

No comments