Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 26th December 2018

Dear Aspirants,


Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. The government has announced ____________________ rupee award for states that would complete the household electrification early under the Saubhagaya scheme.
200 crore
50 crore
150 crore
10 crore
100 crore
Solution:
The government has announced 100 crore rupee award for states that would complete the household electrification early under the Saubhagaya scheme. Apart from discoms, employees would also collectively get 50 lakh rupees award for completing the task of electrifying households under the scheme.

Q2. The government has increased the rate of interest for General Provident Fund (GPF) and other related schemes by 0.4% points to _________________ for the October-December quarter.
7.5%
8.0%
8.4%
8.8%
7.8%
Solution:
The government has increased the rate of interest for General Provident Fund (GPF) and other related schemes by 0.4% points to 8.0% for the October-December quarter.

Q3. Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor ________ as an advisor to the company.
Viral V Acharya
Usha Thorat
HR Khan
R Gandhi
SS Mundra
Solution:
Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor (DG) SS Mundra as an advisor to the company. Mundra was a deputy governor at the RBI for three years till July 2017.

Q4. The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was recently held in_______.
Kerala
Dubai
New Delhi
Abu-Dhabi
Mumbai
Solution:
The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was held in Mumbai to review the progress being made in addressing the agreed actions of the previous meeting held in Abu Dhabi in January 2018 and to elaborate several new key issues of mutual importance.

Q5. Which of the following regulatory body has released operational guidelines to facilitate payments among prepaid instruments (PPI) such as mobile wallets?
IRDAI
SEBI
RBI
NABARD
CRICIL
Solution:
In a move aimed at promoting digital transactions, the Reserve Bank of India (RBI) has released operational guidelines to facilitate payments among prepaid instruments (PPI) such as mobile wallets.

Q6. _______________ recently displaces Accenture as the largest IT firm servicing banks in the world.
Infosys
TCS
Microsoft
Wipro
IBM
Solution:
Tata Consultancy Services (TCS) Ltd’s quarterly earnings from the financial sector have edged past that of Accenture Plc, which is nearly double its size, making company the world’s largest pure-play information technology (IT) and consulting firm servicing megabanks and insurers.

Q7. Which Indian firm is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited?
Adani Industries
Infosys
TCS
Reliance Industries
Airtel
Solution:
Mukesh Ambani’s Reliance Industries made it official that it is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited, which will be a ‘win-win’ outcome for customers, local cable operators, content producers, and the companies.

Q8. Recently Global Competitiveness Report 2018 was released. This report is released by_______.
World Bank
World Economic Forum
IMF
RBI
UNDP
Solution:
The World Economic Forum released the Global Competitiveness Report 2018.

Q9. Which of the following regulatory body has announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies?
SEBI
RBI
CIBIL
IMF
IRDAI
Solution:
The Reserve Bank of India announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies. The RBI permitted banks to use government securities equal to their incremental outstanding credit to NBFCs, over and above their outstanding credit to them as on October 19, to be used to meet liquidity coverage ratio requirements.

Q10. The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary, attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in Singapore. What does E stands for in RCEP?
Empowered
Economic
Establishment
Environmental
Equal
Solution:
RCEP stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN Summit in Cambodia.

Q11. The RBI mainly considers retail inflation data while formulating monetary policy. What was the retail inflation in September 2018?
5.13%
3.77%
3.69%
4.53%
3.20%
Solution:
Data showed retail inflation rose to 3.77 percent in September from 3.69 percent in the previous month. The Wholesale Price Index (WPI)-based inflation stood at 4.53 percent in August and 3.14 percent in September last year.

Q12. Minister of State for Textiles __________ has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
Smriti Zubin Irani
Ajay Tamta
Jagat Prakash Nadda
Harsimrat Kaur Badal
Dr. Mahesh Sharma
Solution:
Minister of State for Textiles, Ajay Tamta has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.

Q13. India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of ______ Srilankan rupees.
200 crore
150 crore
90 crore
10 crore
60 crore
Solution:
India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of 60 crore Srilankan rupees.

Q14. Which country has launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects?
Kenya
Botswana
Seychelles
Sri Lanka
India
Solution:
The Republic of Seychelles launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects. The bond raised USD 15 million from international investors. The bond demonstrates the potential for countries to harness capital markets for financing the sustainable use of marine resources.

Q15. What is the cost of India's first engine-less train?
125 crore
50 crore
100 crore
200 crore
500 crore
Solution:
The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

               




You may also like to read:

          

Print Friendly and PDF

No comments