Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 5th December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 05th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Who has won Ballon d’Or 2018?
Mohamed Salah
Neymar
Cristiano Ronaldo
Lionel Messi
Luka Modric
Solution:
Real Madrid and Croatia midfielder Luka Modric won Ballon d’Or 2018 in Paris.

Q2. Who has been appointed as new Finance Secretary?
Hasmukh Adhia
Girish Chandra Chaturvedi
Ajay Narayan Jha
Bhaskar Khulbe
Dr. Inderjit Singh
Solution:
Ajay Narayan Jha, the Secretary of Department of Expenditure, has been appointed as new Finance Secretary to succeed Hasmukh Adhia who retired on November 30.

Q3. In India, 4th December is celebrated as ________.
Airforce day
Coast Guard day
Army day
Navy day
BSF day
Solution:
Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q4. The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in which of the following state?
Odisha
Kerala
Rajasthan
Haryana
Goa
Solution:
The Centre and Asian Development Bank (ADB) have signed an 85 million dollar loan to improve skill development eco-system in Odisha.

Q5. _______has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 2019.
Kuwait
Congo
Qatar
Ecuador
Iran
Solution:
Qatar has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 2019 and focus more on the production of natural gas.

Q6. The European Central Bank has launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe. Name the system.
SWIFT
TIPS
NEFT
MPIJ
RTGS
Solution:
The European Central Bank launched a new system aimed at letting banks settle payments instantly across Europe, helping them to compete with PayPal and other global tech giants. The ECB’s TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) system will let people and companies in Europe transfer euros to each other within seconds.

Q7. Who among the following has become the first Indian to be elected one of seven members of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF)?
Pawan Kumar Birla
Ravinder Singh
Abhinav Bindra
Pawan Singh
Jaspal Singh Rana
Solution:
Pawan Singh has become the first Indian to be elected one of seven member’s of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF).

Q8. The web platform PAiSA has been designed and developed by which of the following banks?
Allahabad Bank
UCO Bank
ICICI
HDFC
SBI
Solution:
The PAiSA - Portal for Affordable Credit and Interest Subvention Access web platform has been designed and developed by Allahabad Bank which is the Nodal bank.

Q9. Who won Tata Motors Senior Women’s National Wrestling Championship in 62 kg category?
Vinesh Phogat
Sakshi Malik
Babita Kumari
Geeta Kumari
Kavia Kumari
Solution:
Indian star wrestlers Vinesh Phogat and Sakshi Malik successfully emerged champions in the 57 kg and 62 kg title respectively in the Tata Motors Senior Women’s National Championship. Sakshi put up a confident show to win the title in the 62 kg without losing a single point.

Q10. Mobile app ‘112 India’ and will have a special women safety feature '_______' to get immediate assistance from police and volunteers.
URGENCY
CRY
HELPME
SHOUT
NEEDY
Solution:
Home Minister Rajnath Singh announced a pan-India single-number emergency mobile app ‘112 India’ and stated that it will have a special women safety feature ‘SHOUT’ to get immediate assistance from police and volunteers. It is connected to the Emergency Response Support System (ERSS).

Q11. Jammu and Kashmir Governor _______ launched the ambitious “Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)” scheme recently.
Lal Ji Tandon
N N Vohra
Satya Pal Malik
Ram Naik
Kalyan Singh
Solution:
Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik launched the ambitious “Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY)” scheme which would benefit over 31 lakh residents in the state.

Q12. Who became the first ever Indian individual medal winner in an international ultra-running event?
Manish Singh Rawat
Ullas Narayan
Ganapathi Krishnan
Gurpreet Singh
Arokia Rajiv
Solution:
Ullas Narayan became the first ever Indian individual medal winner in an international ultra running event by clinching a bronze in the 2018 International Association of Ultra Running (IAU) 24 Hour Asia & Oceania Championships in Taipei.

Q13. Who among the following was recently awarded by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)-India?
Inder kumar
Manoj Vajpayee
Arvind Kejriwal
Kapil Sharma
Imran Hussain
Solution:
Delhi Minister of Food Supplies, Environment and Forest and Elections Imran Hussain was awarded by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)-India for banning the Chinese Manjha, or the glass-coated kite strings, across Delhi.

Q14. ________ has appointed former IRDAI chief T.S. Vijayan as an additional director (Independent) for five years.
Yes Bank
UCO Bank
Bank of India
PNB
SBI
Solution:
Private sector lender Yes Bank Ltd appointed former IRDAI chief T.S. Vijayan as an additional director (Independent) for five years with immediate effect.

Q15. Who has been appointed as the new CEO of The International Association of Athletics Federations (IAAF)?
Usain Bolt
Michael Phelps
Milkha Singh
Jon Ridgeon
Katie Ledecky
Solution:
The International Association of Athletics Federations (IAAF) announced the appointment of Jon Ridgeon as its new CEO following approval by the IAAF Council on the first day of its 215th Council Meeting in Monaco. Ridgeon will take up the new role in March 2019.

               



Business Current Affairs




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF

No comments