Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 1st December 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 1st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which country is facing a major malnutrition crisis as it holds almost a third of the world’s burden for growth inhibition, according to a global nutrition report?
Thailand
Pakistan
Nigeria
China
India
Solution:
India is facing a major malnutrition crisis as it holds almost a third of the world’s burden for growth inhibition, according to a global nutrition report. With 46.6 million children who are stunted, India tops the list of countries followed by Nigeria (13.9 million) and Pakistan (10.7 million). Stunting, or low height for age, is caused by long-term insufficient nutrient-intake and frequent infections. India also accounted for 25.5 million children who are wasted, followed by Nigeria (3.4 million) and Indonesia (3.3 million).

Q2. How many more States have achieved hundred percent household electrification under “Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana- Saubhagya” recently?
Five
Eight
Three
Fifteen
Twenty
Solution:
8 more States have achieved hundred percent household electrification under “Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana- Saubhagya”. The states are Madhya Pradesh, Tripura, Bihar, Jammu and Kashmir, Mizoram, Sikkim, Telangana, and West Bengal. 15 States now have 100 percent household electrification, according to Power Minister RK Singh. The government is hopeful of achieving the same for every household across the country by December-end.

Q3. Which Organisation has begun a series of Development Dialogues to engage experts, thought leaders and government stakeholders across key avenues of long-term social and economic development recently?
FICCI
NABARD
RBI
NITI Aayog
Finance Ministry
Solution:
NITI Aayog has begun a series of Development Dialogues to engage experts, thought leaders and government stakeholders across key avenues of long-term social and economic development. The first event was a conference on “Health Systems for A New India: Building Blocks”. The conference featured senior government functionaries and eminent national and international experts in the healthcare space.

Q4. The militaries of ______________________ and India, set to hold a joint 14-day drill ‘Hand in Hand’ in southwest China’s Chengdu city to improve their capabilities in fighting terrorism and promote mutual understanding.
China
USA
Japan
Singapore
Thailand
Solution:
The militaries of China and India, set to hold a joint 14-day drill ‘Hand in Hand’ in southwest China’s Chengdu city to improve their capabilities in fighting terrorism and promote mutual understanding. Each side will send 100 troops to take part in the 7th India and China joint military exercises which will focus on counter-terrorism operations, Defence Ministry spokesman Col Ren Guoqiang stated in a media briefing. The exercises will be held after a gap of one year as both the sides were locked in a 73-day standoff in Doklam in the Sikkim sector of the border in 2017.

Q5. Asia Pacific Screen Award (APSA) 2018 for Best Performance by an Actor (Male) went to ___________________ for Manto.
Rajkumar Rao
Ranveer Singh
Nawazuddin Siddiqui
Om Puri
Paresh Rawal
Solution:
Asia Pacific Screen Award (APSA) 2018 for Best Performance by an Actor (Male) went to Nawazuddin Siddiqui for Manto. Nandita Das, director of the movie herself received the prestigious International Federation of Film Producers Associations (FIAPF) Award for achievement in film in the Asia Pacific region.

Q6. The President of India Ram Nath Kovind has inaugurated the 2nd International Ambedkar Conclave in ________________ as part of the commemoration of Constitution Day.
Mumbai
Hyderabad
Chennai
Kolkata
New Delhi
Solution:
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 2nd International Ambedkar Conclave in New Delhi as part of the commemoration of Constitution Day. The Conclave is being organized by the Forum of SC and ST Legislators and Parliamentarians and the Dr. Ambedkar Chamber of Commerce.

Q7. How many States now have 100 percent household electrification, according to Power Minister RK Singh?
10
17
20
15
22
Solution:
8 more States have achieved hundred percent household electrification under “Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana- Saubhagya”. The states are Madhya Pradesh, Tripura, Bihar, Jammu and Kashmir, Mizoram, Sikkim, Telangana, and West Bengal. 15 States now have 100 percent household electrification, according to Power Minister RK Singh. The government is hopeful of achieving the same for every household across the country by December-end.

Q8. Who has received the prestigious International Federation of Film Producers Associations (FIAPF) Award for achievement in film in the Asia Pacific region?
Jatin Das
Subodh Maskara
Nandita Das
Konkona Sen Sharma
Kalki Koechlin
Solution:
Asia Pacific Screen Award (APSA) 2018 for Best Performance by an Actor (Male) went to Nawazuddin Siddiqui for Manto. Nandita Das, director of the movie herself received the prestigious International Federation of Film Producers Associations (FIAPF) Award for achievement in film in the Asia Pacific region.

Q9. The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) Plenary 2018, was held in _______________ in November 2018.
Russia
Belgium
USA
Canada
Japan
Solution:
The Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) Plenary 2018, was held in Brussels, Belgium, in November 2018. EU handed over the Chairmanship of KPCS to India from 1st January 2019. This year was the fifteenth anniversary of KPCS. The next Intersessional session is slated to be held in India as Chair. Botswana and the Russian Federation will serve as Vice-Chair during the period of 2019-2020.

Q10. Air forces of the United States and India are set to participate in a 12-day joint exercise ‘Cope India 2019’ at two air force stations in-?
West Bengal
Kerala
Assam
Odisha
Gujarat
Solution:
Air forces of the United States and India are set to participate in a 12-day joint exercise ‘Cope India 2019’ at two air force stations in West Bengal. The exercise will be held from December 3 to 14, at Air Station Kalaikunda and Air Station Arjan Singh (Panagarh).

               






Print Friendly and PDF

No comments