Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 25th December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 25thDecember 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who among the following has become the fastest Asian to cycle the globe?
Shivani Mehta
Shikha Sahai
Sakshi Chawla
Kalpana Kulkarni
Vedangi Kulkarni
Solution:
The 20-year old Indian woman Vedangi Kulkarni becomes the fastest Asian to cycle the globe. She had completed 29,000 kilometres’ distance required to qualify as bicycling across the globe. Vedangi spent 159 days peddling up to 300 kilometers a day in 14 countries.

Q2. The strategic surface-to-surface Agni-IV missile was flight tested from launch complex-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Dr Abdul Kalam Island, which was earlier known as __________.
Hanging Island
Wheeler Island
Belle Island
Pocock Island
Stewart Island
Solution:
India successfully test-fired its nuclear-capable long-range ballistic missile Agni-IV, with a strike range of 4,000 km, as part of a user trial by the Army. The strategic surface-to-surface Agni-IV missile was flight tested from launch complex-4 of the Integrated Test Range (ITR) at Dr Abdul Kalam Island, earlier known as Wheeler Island.

Q3. In which of the following state Prime Minister Modi inaugurated the Lalitgiri Archaeological Museum?
Odisha
Karnataka
Andhra Pradesh
Rajasthan
Kerala
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated several projects worth over Rs 14,500 cr during a day-long visit to Odisha. Prime Minister Modi inaugurated the Lalitgiri Archaeological Museum and released a commemorative coin and a postage stamp in memory of Paika Rebellion at a function in IIT Bhubaneswar.

Q4. Who among the following has been appointed as the Acting Secretary of Defense by US President Donald Trump?
Patrick Shanahan
Keith Donohue
Vincent Bedford
Ollie Lee Hudson
Rochelle Hudson
Solution:
US President Donald Trump announced that he would replace Defence Secretary Jim Mattis with his deputy Patrick Shanahan as acting Pentagon chief. Shanahan will assume charge of Acting Secretary of Defense from 1 January, 2019.

Q5. PM Narendra Modi announced the institution of a new Award for National Integration, which would be given for “outstanding efforts to further national integration”. Name the award.
Mahatma Gandhi Award for National Integration
Atal Bihari Vajpayee Award for National Integration
Deendayal Upadhyay Award for National Integration
APJ Abdul Kalam Award for National Integration
Sardar Patel Award for National Integration
Solution:
PM Narendra Modi announced the institution of ‘Sardar Patel Award for National Integration’, which would be given for “outstanding efforts to further national integration”.

Q6. In which of the following city defence minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Indian Navy’s Information Fusion Centre (IFC)?
Ahmedabad
Kochi
New Delhi
Gurugram
Dehradun
Solution:
Defence Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the Indian Navy’s Information Fusion Centre (IFC) in Gurugram that aims to collaborate with partner countries and multi-national agencies to develop maritime awareness and share information on vessels.

Q7. National Farmers’ Day (Kisan Diwas) is celebrated all over India in the honour of _________.
Rajendra Prasad
Chaudhary Charan Singh
Lal Bahadur Shastri
Chandrashekar
Jawahar Lal Nehru
Solution:
National Farmers’ Day (Kisan Diwas) 2018 was celebrated all over India on 23rd of December. It is celebrated in the honour of the former Prime Minister of India Chaudhary Charan Singh with the focus on the upliftment of the status of farmers.

Q8. Which of the following club has won the Club World Cup for a third consecutive year, and record fourth in total?
Real Madrid
Barcelona
Al Ain
Juventus
Mohan Bagan
Solution:
Spain’s Real Madrid won the Club World Cup for a third consecutive year, and record fourth in total, by beating Abu Dhabi side Al Ain in the final. Real now hold the record for most victories in the competition, which was first held in 2000, moving one clear of Spanish rivals Barcelona.

Q9. Under ‘transport‘ category, Indian Railways obtained 10 awards for the subsector railway station at the ‘National Energy Conservation Awards (NECA) 2018’. Which of the following station won the first prize under this category?
Prayagraj railway station
Deendayal Upadhyay railway station
New Delhi railway station
Dehradun railway station
Vidisha railway station
Solution:
Under ‘transport‘ category, Indian Railways obtained 10 awards for the subsector railway station. Vidisha railway station in Madhya Pradesh won the first prize.

Q10. Which of the following bank was conferred with SKOCH Award in ‘Banking and Finance (B&F) Silver Category’?
J&K Bank
UCO Bank
State Bank of India
IndusInd Bank
HDFC Bank
Solution:
Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu has conferred the Skoch Golden Jubilee Challenger Award at the 55th Skoch Summit in New Delhi. J&K Bank was conferred with SKOCH Award in ‘Banking and Finance (B&F) Silver Category’.

Q11. Who among the following was conferred with Skoch Chief Minister of the Year Award?
Trivender Singh Rawat
Arvind Kejriwal
Sarbananda Sonowal
Mamata Banerjee
Raghubar Das
Solution:
Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee was conferred with skoch Chief Minister of the Year Award.

Q12. Prime Minister Narendra Modi releases a ______rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee.
1000
100
75
50
150
Solution:
Prime Minister Narendra Modi releases a 100 rupees commemorative coin in honour of former Prime Minister and Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee. Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary, which falls on 25th December, is celebrated as ‘Good Governance Day’.

Q13. Burundi has declared the country’s new political capital. Name the city.
Gitega
Ngozi
Kabegi
Isale
Ruyigi
Solution:
Burundi declared the small central city of Gitega the country’s new political capital, in line with a presidential promise, made a decade ago.

Q14. The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based DPCR. What does C stands for in DPCR?
Clearing
Corporate
Corporation
Credit
Cheque
Solution:
The Reserve Bank of India has shortlisted six major IT companies, including TCS, Wipro and IBM India, to set up a wide-based digital Public Credit Registry (PCR) for capturing details of all borrowers and wilful defaulters.

Q15. Who among the following has been elected as the president of the Archery Association of India?
Uday Shankar Rao
WV Raman
Harsh Vardhan Shringla
Pranab Das
B V P Rao
Solution:
B V P Rao has been elected as the president of the Archery Association of India in the polls held under a High Court-appointed administrator. Rao, who represented Archery Association of Assam, beat Rupak Debroy of Tripura at the elections held at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Q16. Legendary singer Dipali Borthakur passed away. She was also popularly referred to as the____________.
Nightingale of Manipur
Nightingale of Tripura
Nightingale of North-East
Nightingale of Assam
Nightingale of Meghalaya
Solution:
Legendary Assamese singer Dipali Borthakur popularly referred to as the “Nightingale of Assam” passed away. She was 77. Borthakur had been suffering from a motor neuron disease for the last four decades.

Q17. Which state assembly has passed a bill which recommends life imprisonment for those involved in mob violence if it results in the death of a person?
Tripura
Manipur
Delhi
Meghalaya
Karnataka
Solution:
The Manipur Assembly has passed a bill which recommends life imprisonment for those involved in mob violence if it results in the death of a person. Chief Minister N Biren Singh, who also holds charge of the Home department, moved the ‘The Manipur Protection from Mob Violence Bill, 2018’ in the state Assembly.

Q18. National Consumer Day is celebrated every year on ____.
24th December
22nd December
28th December
25th December
23th December
Solution:
Every Year 24th December is observed as National Consumer Day with a specific theme in India.

Q19. Name the top three performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).
Karnataka, Madhya Pradesh and Uttarakhand
Andhra Pradesh, Goa and Karnataka
Delhi, Madhya Pradesh and Goa
Meghalaya, Himachal Pradesh and Delhi
Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and Madhya Pradesh
Solution:
Andhra Pradesh, Himachal Pradesh and Madhya Pradesh were the top three performing states under the maternity benefit programme Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).

Q20. What is the theme for the National Consumer Day 2018?
Complaints and Quickly Disposal
Quickly Disposal of Complaints
Handle the Consumer Complaints
Timely Disposal of Consumer Complaints
Consumer Is Everything
Solution:
Every Year 24th December is observed as National Consumer Day with a specific theme in India. This year the National Consumer Day is celebrated with the theme “Timely Disposal of Consumer Complaints”.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF

No comments