Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 27th December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 27th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Indian firm India Ports Global Limited formally took over the operations of an Iranian port. What is the name of the port?
Shaheed Behesti port
Bandar Mahshahr port
Shaheed Samarinda port
Port of Ashdod
Ras Bahrgan port
Solution:
Indian firm India Ports Global Limited formally took over the operations of Chabahar’s Shaheed Behesti port in Iran, which opens a trade route between India and central Asia bypassing Pakistan.

Q2. The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. It will bear the signature of ________.
RBI Deputy Governor
Finance Secretary
Finance Minister
RBI Governor
President
Solution:
The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. Rs. 20 Note bears the signature of RBI Governor.

Q3. ‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’ has been launched in Uttarakhand. How many households will be benefited under the scheme?
11 lakh
23 lakh
49 lakh
29 lakh
15 lakh
Solution:
‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’ has been launched in Uttarakhand. Under the scheme, each household in the state will be able to avail medical treatment of up to 5 lakh rupees annually. The scheme will benefit 23 lakh households and cover 1,350 critical diseases.

Q4. Padma Shri awardee Sulagitti Narasamma passed away in Bengaluru. She was a well-known ________.
Sports person
Classical Singer
Dancer
Politician
Social worker
Solution:
Social worker and Padma Shri awardee Sulagitti Narasamma passed away in Bengaluru. She was 98 years old. Narasamma had helped deliver more than 15,000 babies, free of charge, in Krishnapura, a remote village in Pavagada Taluk in Karnataka. Narasamma was awarded multiple honors for performing the traditional deliveries during her 70 years of service.

Q5. Paddy Ashdown has died aged 77 after a short illness. He was a well-known _________.
Comedian
Politician
Quiz Master
Environmentalist
Rock Singer
Solution:
Centrist politician Paddy Ashdown has died aged 77 after a short illness. Ashdown, who was born in India and moved to Northern Ireland as a young child, headed up the Lib Dems for more than a decade.

Q6. The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, _________and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.
Iraq
Turkmenistan
Bangladesh
Pakistan
Afghanistan
Solution:
The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.

Q7. Union Home Minister Rajnath Singh released the list of best performing police stations. Which of the following police station topped the list?
Kalu, Bikaner
Campbell Bay, Andaman & Nicobar Islands
Farakka, Murshidabad
Thalan, Uttarkashi
Saket, Delhi
Solution:
Union Home Minister Rajnath Singh released the list of best performing police stations across the nation during the ongoing DGP conference. On the top of the rank-list stands Kalu police station of Bikaner, Rajasthan followed by Campbell Bay (Andaman & Nicobar Islands) and Farakka (Murshidabad, West Bengal) as 2nd and 3rd.

Q8. Who has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank?
Raman Chandra
Sanjay Mitra
P.V. Bharathi
B. P. Pathak
Bharti Shringla
Solution:
P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank. Bharathi is at present Executive Director, Canara Bank. She will replace Jai Kumar Garg.

Q9. Who among the following music composer has been Conferred with the Mohammed Rafi Award?
Sameer
Anu Malik
Laxmikant
Preetam
Anand Bakshi
Solution:
The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. Kudalkar, of the Laxmikant-Pyarelal duo, was given the Mohammed Rafi Lifetime Achievement Award consisting of 1 lakh rupees and a trophy.

Q10. Good Governance Day is celebrated every year on _______.
23 December
25 December
22 December
30 December
21 December
Solution:
Bharat Ratna and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday is celebrated as Good Governance Day across the country on 25 December.

Q11. The Samadhi of Bharat Ratna and Former Prime Minister Atal Behari Vajpayee was dedicated to the Nation. It is named as ______.
Adig Atal
Nirbhay Atal
Ajar- Amar -Atal
Amar Atal
Sadaiv Atal
Solution:
The Samadhi of Bharat Ratna and Former Prime Minister Atal Behari Vajpayee Sadaiv Atal was dedicated to the Nation. The Samadhi has been completed by CPWD at a cost of over ten crore rupees and the entire cost of construction has been borne by the Atal Smriti Nyas Society.

Q12. PM Narendra Modi inaugurated the Bogibeel bridge. It is built on _________.
Brahmaputra
Ganga
Narmada
Chandra
Koshi
Solution:
PM Narendra Modi inaugurated the Bogibeel bridge in Assam. The 4.94-kilometer long Bogibeel bridge on Brahmaputra river will connect the two northeast states of Assam and Arunachal Pradesh.

Q13. Who among the following singer has been Conferred with the Mohammed Rafi Award?
Anuradha Podwal
Sunidhi Chauhan
Lata Mangeshkar
Usha Timothy
Alka Yagnik
Solution:
The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. Timothy was honoured with the award and 51,000 rupees at a programme held in suburban Bandra.

Q14. Which of the following firm won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge, organized by DIPP, in sanitation sector?
REVY Environmental Solutions Pvt Ltd
Altersoft Innovations India Private Limited
TATA Trust
Infosys India Innovations
Microsoft Environmental Solutions
Solution:
Altersoft Innovations India Private Limited won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in sanitation sector. As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.

Q15. Which of the following firm won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge, organized by DIPP, in Water sector?
Maclec technical project laboratory pvt. Ltd
Altersoft Innovations India Private Limited
Sanshodhan An E-Waste Exchange Private Limited
Microsoft Environmental Solutions
REVY Environmental Solutions Pvt Ltd
Solution:
REVY Environmental Solutions Pvt Ltd won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in water sector.As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF

No comments