English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 3rd December 2018


English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.





Directions (1-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. On its first day, 2.0, starring Rajinikanth and Akshay Kumar, ............. a revenue of ₹80 crore across India.
spread
wasted
scattered
garnered
assemble
Solution:
'Garner' means gather or collect (something, especially information or approval).

Q2. Many families in India are especially strict when it comes to .............. moral values.
imbibing
abstaining
deserving
returning
Both (a) and (b)
Solution:
'Imbibe' means absorb or assimilate (ideas or knowledge). present participle: imbibing

Q3. One of the things that the interviewer examines during a job interview is whether the ................. employee bears good moral values.
aspire
stagnant
prospective
Both (a) and (b)
probably
Solution:
'Prospective' here means expected or expecting to be the specified thing in the future. Hence, it is correct in context of 'employee'

Q4. Moral values are the values and ethics that help us ........... a righteous life.
lead
spending
hinder
regret
disperse
Solution:
'Lead' here means have or experience (a particular way of life).

Q5. Midas loved his gold very much, but he loved his daughter more than his ...........
beloved
anything
Both (a) and (b)
family
riches
Solution:
'Riches' refers to material wealth.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. . If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q6. Once upon a time, a farmer had a goose that …….6...... a golden egg every day. The egg provided …..7...... money for the farmer and his wife for their day-to-day needs. The farmer and his wife were happy for a long time. But one day, the farmer got an idea and …...8…..., “Why should I take just one egg a day? Why can’t I take all of them at once and make a lot of money?” The foolish farmer’s wife also …...9….... and decided to cut the goose’s stomach for the eggs. As soon as they killed the bird and opened the goose’s stomach, to find …..10…... but guts and blood. The farmer, realizing his foolish mistake, cries over the lost resource!
producing
laid
develop
hid
None of these
Solution:
'Lay' means (of a female bird, insect, reptile, or amphibian) produce (an egg) from inside the body. 'Laid' is past participle of 'lay'.

Q7. Once upon a time, a farmer had a goose that …….6...... a golden egg every day. The egg provided …..7...... money for the farmer and his wife for their day-to-day needs. The farmer and his wife were happy for a long time. But one day, the farmer got an idea and …...8…..., “Why should I take just one egg a day? Why can’t I take all of them at once and make a lot of money?” The foolish farmer’s wife also …...9….... and decided to cut the goose’s stomach for the eggs. As soon as they killed the bird and opened the goose’s stomach, to find …..10…... but guts and blood. The farmer, realizing his foolish mistake, cries over the lost resource!
enough
high
bad
that
None of these
Solution:
'Enough' is contextually and grammatically correct here.

Q8. Once upon a time, a farmer had a goose that …….6...... a golden egg every day. The egg provided …..7...... money for the farmer and his wife for their day-to-day needs. The farmer and his wife were happy for a long time. But one day, the farmer got an idea and …...8…..., “Why should I take just one egg a day? Why can’t I take all of them at once and make a lot of money?” The foolish farmer’s wife also …...9….... and decided to cut the goose’s stomach for the eggs. As soon as they killed the bird and opened the goose’s stomach, to find …..10…... but guts and blood. The farmer, realizing his foolish mistake, cries over the lost resource!
think
ponder
thought
implement
None of these
Solution:
'Thought' is contextually and grammatically correct here.

Q9. Once upon a time, a farmer had a goose that …….6...... a golden egg every day. The egg provided …..7...... money for the farmer and his wife for their day-to-day needs. The farmer and his wife were happy for a long time. But one day, the farmer got an idea and …...8…..., “Why should I take just one egg a day? Why can’t I take all of them at once and make a lot of money?” The foolish farmer’s wife also …...9….... and decided to cut the goose’s stomach for the eggs. As soon as they killed the bird and opened the goose’s stomach, to find …..10…... but guts and blood. The farmer, realizing his foolish mistake, cries over the lost resource!
concur
rejoice
differed
agreed
None of these
Solution:
'Agree' means have the same opinion about something; concur.

Q10. Once upon a time, a farmer had a goose that …….6...... a golden egg every day. The egg provided …..7...... money for the farmer and his wife for their day-to-day needs. The farmer and his wife were happy for a long time. But one day, the farmer got an idea and …...8…..., “Why should I take just one egg a day? Why can’t I take all of them at once and make a lot of money?” The foolish farmer’s wife also …...9….... and decided to cut the goose’s stomach for the eggs. As soon as they killed the bird and opened the goose’s stomach, to find …..10…... but guts and blood. The farmer, realizing his foolish mistake, cries over the lost resource!
something
nothing
everything
anything
None of these
Solution:
'Nothing' is contextually and grammatically correct

Direction (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence and that part will be the answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

 Q11. I believe in good/ over evil and /I believe that we/ were what we think.
I believe in good
over evil and
I believe that we
were what we think
No Error
Solution:
The error is in the part given in option (d). The sentence is in present tense and so 'are' must be used in place of 'were'.

Q12. I remember my brother in law / handed me the book / 'The Secret' few years ago,/ but I never read it.
I remember my brother in law
handed me the book 
 'The Secret' few years ago,
but I never read it
No Error
Solution:
No Error

Q13. Have gone through a tough / separation from my husband after/ being together for 27 years, I was / in a really terrible space.
Have gone through a tough
separation from my husband after
being together for 27 years, I was
in a really terrible space
No Error
Solution:
Error is in the part given in option (a). 'Having' will be the gerund form of 'have' and should be used in place of 'have' to make the sentence correct.

Q14. One day out of the blue,/ an old friend from my youth/ contacted me on Facebook to meet up to /discussing my husband’s restaurant.
One day out of the blue,
an old friend from my youth
contacted me on Facebook to meet up to
discussing my husband’s restaurant.
No Error
Solution:
Error is in the part given in option (d). 'to' will be followed by first form of verb and so 'discussing' must be replaced by 'discuss'.

Q15. Crowded with students,/ photocopy shops and food joints,/ Delhi’s Hudson lane / is a busy area.
Crowded with students,
photocopy shops and food joints,
Delhi’s Hudson lane
is a busy area
No Error
Solution:
No Error

               
 

No comments