Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains : 3rd January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 3rd January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.





Q1. Who among the following has sworn in as Brazil’s new President?
Luiz Inácio Lula da Silva
Jair Bolsonaro
Michel Temer
Dilma Rousseff
None of the above option is the right answer
Solution:
Jair Bolsonaro was sworn in as Brazil’s President in a ceremony at Brazil’s National Congress Building. Bolsonaro is a former Army captain and admirer of the country’s 1964-1985 military dictatorship.

Q2. Which of the following organisation releases India's Financial Stability Report?
Finance Ministry
State Bank of India
Small Industries Development Bank of India
International Monetary Fund
Reserve Bank of India
Solution:
The Reserve Bank of India releases India's Financial Stability Report (FSR). The FSR reflects the collective assessment of the Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) on risks to financial stability, as also the resilience of the financial system. The Global Financial Stability Report (GFSR) is released by the International Monetary Fund (IMF).

Q3. As per the Financial Stability Report, gross non-performing assets (GNPA) ratio of scheduled commercial banks (SCBs) has declined from 11.5% in March 2018 to ______ in September 2018.
10.3%
11.1%
10.8%
11.3%
10.5%
Solution:
As per the Financial Stability Report, The asset quality of banks showed an improvement with the gross non-performing assets (GNPA) ratio of SCBs declining from 11.5% in March 2018 to 10.8% in September 2018. Under the baseline scenario, the GNPA ratio may decline from 10.8% in September 2018 to 10.3% in March 2019.

Q4. France has introduced its own tax, GAFA Tax on global internet and technology firms. What does F stands for in GAFA?
Fugitive
Farlando
Foreign
Finance
Facebook
Solution:
France has been pushing hard for a new so-called “GAFA tax” — named after Google, Apple, Facebook and Amazon — to ensure the global giants pay a fair share of taxes on their massive business operations in Europe.

Q5. Up to what amount of existing debt the Reserve Bank has allowed a one-time restructuring for the companies which have defaulted on payment, but the loans given to them have continued to be classified as standard assets?
Rs 20 crore
Rs 25 crore
Rs 15 crore
Rs 10 crore
Rs 50 crore
Solution:
Reserve Bank allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs 25 crore for the companies which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets.

Q6. Which of the following Payments Bank has been allowed to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban by the RBI?
Paytm Payments Bank
Airtel Payments Bank
Fino Payments Bank
India Post Payments Bank
None of the above option is the right answer
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has allowed Paytm Payments Bank to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban. Paytm Payments Bank stopped enrolling new customers in June 2018, following an audit by the RBI, which made certain observations about the process the company follows in acquiring new customers and its adherence to know-your-customer (KYC) norms.

Q7. Which pair of countries have officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).
North Korea and Pakistan
China and Russia
The United States and Canada
The United States and Israel
Israel and Palestine
Solution:
The United States and Israel officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of 2018. The countries had announced their decisions in 2017 of withdrawing from the agency, accusing it of bias against Israel.

Q8. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem and proposed to formulate a governing council. Who will chair this proposed governing council?
Secretary of the Corporate affairs ministry
Minister of MSME
Secretary of the MSME ministry
Minister of Heavy Industries and Public Enterprises
Secretary of the Heavy Industries and Public Enterprises ministry
Solution:
The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises (MSMEs). The ministry has also proposed to formulate a governing council that will be chaired by the secretary of the MSME ministry.

Q9. In which of the following state, Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative?
Odisha
Maharashtra
Goa
Delhi
Madhya Pradesh
Solution:
Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative saying it will go a long way in making Odisha’s 2.25 crore women empowered and self-reliant. Under the novel initiative, which will cover 93 blocks in 30 districts of Odisha, oil marketing companies (OMC) will set up 100 manufacturing units at the Common Service Centres (CSC) at an estimated cost of Rs 2.94 crore.

Q10. In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that India's GDP growth will be_______ in 2019.
7.3%
7.7%
8.1%
7.8%
7.5%
Solution:
In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that the GDP growth will be in the range of 7.5% in 2019.

Q11. With which of the following organisation, Allahabad Bank has signed a bancassurance pact to offer a holistic financial planning solution to consumers?
Life Insurance Corporation of India
SBI Life Insurance
Max Life Insurance
ICICI Prudential Life Insurance
Bajaj Allianz Life Insurance
Solution:
Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers.

Q12. Who has become the highest international wicket-taker across formats in 2018?
Jasprit Bumrah
Ishant Sharma
James Anderson
Dale Steyn
Rashid Khan
Solution:
The 25-year-old fast bowler Jasprit Bumrah became the highest international wicket-taker across formats in 2018. He took a total of 78 wickets in the calendar year. Bumrah surpassed South Africa’s Kagiso Rabada’s tally of 77 wickets to reach the milestone.

Q13. Who has been appointed the new Railway Board Chairman?
Vikram Bhargava
Sudhir Bhargava
V K Yadav
V S Reddy
Amitabh Chaudhry
Solution:
General Manager, South Central Railway, V K Yadav has been appointed the national transporter’s senior-most bureaucrat by the Appointments Committee of the Cabinet. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers.

Q14. Which country has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
Turkey
The United States
Austria
Israel
Qatar
Solution:
Qatar has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). The country had sent an official notification to the OPEC expressing its wish to pull out and to focus on its liquefied natural gas production in December.

Q15. Who is the new managing director and CEO of the Axis Bank?
Amitabh Chaudhry
Shikha Sharma
Sandeep Bakhshi
Deepak Parekh
Keki Mistry
Solution:
Axis Bank announced its Managing Director and CEO Shikha Sharma has retired from the post and Amitabh Chaudhry is the new managing director and CEO of the bank with effect from January 1, 2019.

Q16. The High-Level Committee (HLC) chaired by Union Home Minister Rajnath Singh approved additional assistance of __________ from the National Disaster Response Fund (NDRF) to Tamil Nadu, which was affected by cyclone ‘Gaja’ recently.
Rs 1,946.10 crore
Rs 1,245.15 crore
Rs 1,146.12 crore
Rs 1,546.80 crore
Rs 1,448.25 crore
Solution:
The High-Level Committee (HLC) chaired by Union Home Minister Rajnath Singh approved additional assistance of Rs 1,146.12 crore from the National Disaster Response Fund (NDRF) to Tamil Nadu, which was affected by cyclone ‘Gaja’ recently.

Q17. The completion of electrification in 100% households in 25 states has been completed at year end. Now, only 4 states are left. Which among the following is not in the list of those 4 states?
Assam
Rajasthan
Meghalaya
Chhattisgarh
All of the above are in the list of 4 states
Solution:
The country achieved yet another milestone in the power sector with the completion of electrification in 100% households in 25 states at year end. Now, only about 10.48 lakh households are left to be electrified in 4 states – Assam, Rajasthan, Meghalaya and Chhattisgarh.

Q18. Who is the present managing director and CEO of the Paytm Payments bank?
Vijay Shankar Sharma
Satish Kumar Gupta
Renu Satti
S K Gujral
Ajay Shankar Sharma
Solution:
Satish Kumar Gupta is the managing director and CEO of the Paytm Payments bank.

Q19. Who is the present MD and CEO of Allahabad Bank?
Aditya Puri
Sandeep Bakhshi
Shikha Sharma
S. S. Mallikarjuna Rao
Rana Kapoor
Solution:
MD and CEO of Allahabad Bank is S. S. Mallikarjuna Rao and its Headquarters is in Kolkata.

Q20. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises. Who is the present Minister of MSME?
Giriraj Singh
Narendra Singh Tomar
Kalraj Mishra
Maneka Gandhi
Bandaru Dattatreya
Solution:
Giriraj Singh is the present Minister of MSME.

               




You may also like to Read:


     

Print Friendly and PDF

No comments