GA for NIACL AO Main | 22nd January 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main and Karnataka Bank PO Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and NIACL AO Exam 2018-19. 



Q1. With which of the following country India held the first-ever meeting of High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges?
Israel
Nepal
China
Turkey
Maldives
Solution:
External Affair Minister Sushma Swaraj and her Chinese counterpart Wang Yi co-chaired the first-ever meeting of India-China High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges in New Delhi.

Q2. The government has decided to infuse an additional outlay to cash-starved public sector banks (PSBs). What is the additional amount decided by the government?
Rs 61,000 crore
Rs 41,000 crore
Rs 100,000 crore
Rs 33,000 crore
Rs 53,000 crore
Solution:
The government will infuse an additional Rs 41,000 crore into cash-starved public sector banks (PSBs). The outlay will go up from Rs. 65,000 crore to Rs. 1,06,000 crore in the current financial year to propel economic growth, cementing India’s position as the fastest growing economy of the world.

Q3. Who among the following has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team?
W V Raman
Kapil Dev
Anil Kumble
Rahul Dravid
Javagal Srinath
Solution:
W V Raman has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team. Raman is a vastly-experienced coach having been in charge of Tamil Nadu and India U-19 teams in the past.

Q4. Which of the following state has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018?
Bihar
Andhra Pradesh
Telangana
Goa
Gujarat
Solution:
Gujarat has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018. The National Report on States’ Startup Ranking was unveiled by Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry in New Delhi.

Q5. The Central government and the World Bank have signed ____________ loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
100 million dollar
200 million dollar
300 million dollar
400 million dollar
500 million dollar
Solution:
The Central government and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q6. The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to ______________.
7.1%
7.4%
7.2%
7.0%
7.3%
Solution:
The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to 7.4% from 6.7% in the previous year.

Q7. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme 'O-SMART’. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of ____________.
Rs 1505 crore
Rs 1724 crore
Rs 2134 crore
Rs 1623 crore
Rs 2457 crore
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme ‘Ocean Services, Technology, Observations, Resources Modelling and Science (O-SMART)’. The scheme encompasses a total of 16 sub-projects addressing ocean development activities such as Services, Technology, Resources, Observations and Science. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of Rs 1623 crore.

Q8. Lok Sabha passed the Consumer Protection Bill, 2018 that seeks to replace which of the following law?
Consumer Protection Bill 2016
Consumer Protection Act 1988
Consumer Protection Act 1986
Consumer Protection Bill 1996
Consumer Protection Act 2002
Solution:
The Lok Sabha passed the Consumer Protection Bill, 2018 that seeks to replace the Consumer Protection Act, 1986. The Bill enforces consumer rights and provides a mechanism for redressal of complaints regarding deficiencies in goods and services.

Q9. Who is the present Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution?
D.V. Sadananda Gowda
Ajay Tamta
Harsimrat Kaur Badal
Ram Vilas Paswan
Sharad Pawar
Solution:
Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution is Mr Ram Vilas Paswan.

Q10. Which of the following state/states has/have been recognised as Leaders as per the National Report on States’ Startup Ranking?
Andhra Pradesh
Bihar
Chhattisgarh
Telangana
All of the above
Solution:
Andhra Pradesh, Bihar, Chhatisgarh, Madhya Pradesh and Telangana have been recognised as Leaders. Gujarat has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018. The National Report on States’ Startup Ranking was unveiled by Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry in New Delhi.

Q11. Every year, the country celebrates National Mathematics Day on _______________.
December 20
December 22
December 13
December 17
December 15
Solution:
Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan. Born in 1887 in Erode, Tamil Nadu, the story of Ramanujan’s tryst with mathematics is one of the most engaging tales read, depicted and performed through various works of art.

Q12. The Mukutmanipur Dam is a dam in-
Madhya Pradesh
West Bengal
Assam
Odisha
Tamil Nadu
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district in West Bengal. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.

Q13. Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. In which state, Konar dam is situated?
Uttar Pradesh
West Bengal
Kerala
Gujarat
Jharkhand
Solution:
Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation in Jharkhand. It was constructed across the Konar River.

Q14. ___________ dam is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.
Tilaiya Dam
Chandil Dam
Getalsud Dam
Rengali Dam
Patora Dam
Solution:
Rengali dam is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.

Q15. India and Japan have signed Exchange of Notes and Loan Agreements on Japan’s Official Development Assistance Loan to India. These projects are ___________
Chennai Metro Project
Program for Japan-India Cooperative Actions towards Sustainable Development Goals in India
Only (a) (b) and (d)
Project for Dairy Development
Only (a) and (b)
Solution:
India and Japan have signed Exchange of Notes and Loan Agreements on Japan’s Official Development Assistance Loan to India. These 3 projects are:
(i) Chennai Metro Project (Phase 2) (I) for Japanese Yen (JPY) 75.519 billion,
(ii) Program for Japan-India Cooperative Actions towards Sustainable Development Goals in India for JPY 15.000 billion,
(iii) Project for Dairy Development for JPY 14.978 billion.

               

You may also like to Read:

    

No comments