General Awareness Quiz For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 14th January 2019

Dear Aspirants,

general-awareness-questions-for-ibps-clerk-main

General Awareness for IBPS Clerk Main 2018-19

Preparing for NIACL AO and IBPS Clerk Main Examinations!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and Lakshmi Vilas Bank PO Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank, Insurance and other competitive examinations.



Q1. Ananth Narayanan has resigned from his role. He was the CEO of ________.
Jabong
Flipkart
Snapdeal
Myntra
Walmart
Solution:
Flipkart-owned Myntra’s CEO Ananth Narayanan has resigned from his role with his position set to be abolished. Flipkart’s Amar Nagaram has been given the responsibility to head Myntra.

Q2. Which of the following city was hosted Khelo India Youth Games-2019 games?
Mohali
Pune
Kochi
New Delhi
Panaji
Solution:
Khelo India Youth Games-2019 held in Pune, Maharashtra.

Q3. Jagdish Thakkar recently passed away. He was a _______.
Poet
Politician
Activist
Scholar
Journalist
Solution:
Public Relations Officer (PRO) in the prime minister’s office and senior journalist Jagdish Thakkar passed away in New Delhi.

Q4. Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned from the ministry. He was Union Minister of State in the Ministry of __________________.
Human Resource Development
Agriculture and Farmers Welfare
Consumer Affairs, Food and Public Distribution
Electronics and Information Technology
Food Processing Industries
Solution:
Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned as Union Minister of State in the Ministry of Human Resource Development.

Q5. PFMS is a Central Plan Scheme monitoring system of the department of expenditure Ministry of Finance, Government of India. PFMS stands for-
Public Financial Management Sending
Public Financial Management Society
Public Financial Management System
Public Financial Management Service
Public Financial Management Scheme
Solution:
Public Financial Management System (PFMS) is a Central Plan Scheme monitoring system, of the department of expenditure, Ministry of Finance, Govt. of India.

Q6. SEBI was set up with the main purpose of keeping a check on malpractices and protect the interest of investors. What is the objectives of SEBI?
To regulate the activities of stock exchange.
To protect the rights of investors and ensuring safety to their investment.
To prevent fraudulent and malpractices by having balance between self regulation of business and its statutory regulations.
To regulate and develop a code of conduct for intermediaries such as brokers, underwriters, etc.
All of the above
Solution:
The overall objectives of SEBI are to protect the interest of investors and to promote the development of stock exchange and to regulate the activities of stock market. The objectives of SEBI are:
1. To regulate the activities of stock exchange.
2. To protect the rights of investors and ensuring safety to their investment.
3. To prevent fraudulent and malpractices by having balance between self regulation of business and its statutory regulations.
4. To regulate and develop a code of conduct for intermediaries such as brokers, underwriters, etc.

Q7. The NSFR will require banks to maintain a stable funding profile in relation to the composition of their assets and off-balance sheet activities. NSFR stands for-
Net Stable Funding Rate
Net Stable Funding Ratio
Net Stable Financial Ratio
Net System Funding Ratio
Net Service Funding Ratio
Solution:
The Net Stable Funding Ratio or NSFR will require banks to maintain a stable funding profile in relation to the composition of their assets and off-balance sheet activities.

Q8. Vanessa Ponce de Leon has won the coveted Miss World 2018 crown. She belongs to_____.
Mexico
Norway
The USA
The UK
Sweden
Solution:
Mexico’s Vanessa Ponce de Leon won the coveted Miss World 2018 crown at a grand event held in the Chinese city, Sanya. Thailand’s Nicolene Pichapa Limsnukan was declared the runner-up.

Q9. Human Rights Day is observed every year on ________.
18 July
10 July
25 November
10 December
8 December
Solution:
Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. #StandUp4HumanRights is the global campaign launched on for year 2018.

Q10. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at ______.
Chandigarh
Mohali
Dehradun
New Delhi
Chennai
Solution:
The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at Indian School of Business (ISB) in Mohali, Punjab. The conference was organized by Bhakra Beas Management Board (BBMB) under the aegis of the National Hydrology Project of the Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.

Q11. The Kannur international Airport-KIAL began its operations recently. It is situated in which of the following state?
Tamil Nadu
Karnataka
Andhra Pradesh
Telangana
None of the above option is the right answer
Solution:
The Kannur international Airport-KIAL in Kerala began its operations with Union minister for civil aviation Suresh Prabhu and Kerala Chief minister Pinarayi Vijayan jointly lighting the lamp inside the terminal building, marking the inauguration of the airport.

Q12. Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. In which state Kanger Ghati National Park located?
West Bengal
Jharkhand
Chhattisgarh
Odisha
Assam
Solution:
Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. Among the various protected areas in the country, the Kanger Valley National Park near Jagdalpur, Chhattisgarh.

Q13. Chapoli dam is situated in-
Goa
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Karnataka
Solution:
Chapoli dam is situated 1 km north-east of Chaudi in Canacona. It is 38kms from Margao and 70kms from Panaji, capital of Goa.

Q14. What is the capital city of Mali?
Ouagadougou
Praia
Lome
Niamey
Bamako
Solution:
Bamako is the capital and largest city of Mali.

Q15. Who has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best entertainment host/presenter category?
Amitabh Bacchan
Manish Paul
Salman Khan
Kapil Sharma
Sakshi Singh
Solution:
Salman Khan for Big Boss has won The Asian Academy Creative Awards (AAA’s) in Best entertainment host/presenter category.

               





You may also like to Read:
   

Print Friendly and PDF

No comments