Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 26th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the inter viewer's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Women’s Livelihood Bonds (WLBs), new social impact bonds exclusively for women, has been launched with an initial corpus of ________.
Rs 100 crore
Rs 300 crore
Rs 500 crore
Rs 750 crore
Rs 1000 crore
Solution:
World Bank, United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women), and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) launched new social impact bonds exclusively for women, called Women’s Livelihood Bonds (WLBs), with an initial corpus of Rs 300 crore.

Q2. Women’s Livelihood Bonds (WLBs), will enable individual women entrepreneurs in sectors like food processing, agriculture, services, and small units to borrow around Rs 50,000 to _______ at an annual interest rate of around 13% to 14% or less.
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 7.5 lakh
Rs 10 lakh
Rs 3 lakh
Solution:
Women’s Livelihood Bonds (WLBs) will enable individual women entrepreneurs in sectors like food processing, agriculture, services, and small units to borrow around Rs 50,000 to Rs 3 lakh at an annual interest rate of around 13% to 14% or less and have a tenure of 5 years.

Q3. External Affairs Minister Sushma Swaraj has been invited to deliver an address at the OIC in Abu Dhabi. OIC stands for_________
Oil Importing Countries
Organisation of Islamic Cooperation
Organisation of Oil Importing Countries
Organisation of Indian-ocean Countries
Organisation of Islamic Countries
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj has been invited to deliver an address at the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) in Abu Dhabi. This is the first time that a leader of the non-Muslim country has been invited to the OIC conference.

Q4. The Asian Hockey Federation has honored _________ with the 2018 Player of the Year award.
Sardar Singh
Amit Rohidas
Harmanpreet Singh
Manpreet Singh
Akashdeep Singh
Solution:
The Asian Hockey Federation has honored Indian skipper Manpreet Singh with the 2018 Player of the Year award. Women team’s striker Lalremsiami has bagged the Rising Player of The Year prize.

Q5. US President Donald Trump signed Space Policy Directive-4 (SPD-4) to______.
dealt with space traffic management
streamlined regulations for the commercial space sector
create US Space Force
directed NASA to get humans back to the Moon
detect Iran's space and atomic programs
Solution:
US President Donald Trump signed Space Policy Directive-4 (SPD-4), ordering the Pentagon to establish the Space Force as the 6th branch of the United States military, to go along with the Army, Navy, Air Force, Marines, and Coast Guard, in order to secure and extend American dominance of the space domain.

Q6. Thailand and the United States hosted the annual ________ military exercise, the biggest activity of its type in the Asia-Pacific region with 29 nations taking part as participants or observers.
Cobra Gold
Simbex
King Cobra
Slinex
Nomadic Elephant
Solution:
Thailand and the United States hosted the annual Cobra Gold military exercise, the biggest activity of its type in the Asia-Pacific region with 29 nations taking part as participants or observers. Apart from the 2 countries, 7 countries who participated in the exercise were India, Singapore, Japan, China, Indonesia, Malaysia and South Korea.

Q7. Which of the following state has become the first state to deploy specially-trained dogs to check smuggling of liquor?
Kerala
Punjab
Bihar
Goa
Uttar Pradesh
Solution:
Bihar has become the first state to deploy specially-trained dogs to check smuggling of liquor which continues to take place inspite of the total ban imposed in the state for the last 3 years.

Q8. Railway Minister Piyush Goyal launched _________Dashboard in New Delhi to keep people informed about the work going on in the Railways across the country.
Rail Drishti
Rail Ways
Rail Vikash
Rail Infra
Train Infra Tech
Solution:
Railway Minister Piyush Goyal launched Rail Drishti Dashboard in New Delhi. Mr Goyal stated that the Dashboard has been launched to keep people informed about the work going on in the Railways across the country.

Q9. Which of the following country has started to trade its new currency, the RTGS dollar?
Cuba
Venezuela
Vietnam
Sudan
Zimbabwe
Solution:
Zimbabwe started to trade its new currency, the RTGS dollar, two days after the central bank announced measures to try and resolve a chronic monetary crisis.

Q10. Which Indian state has become the first state in the country to get a second Coast Guard district headquarters?
Odisha
Kerala
Tamil Nadu
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Tamil Nadu became the first state in the country to get a second Coast Guard district headquarters - Thoothukudi. The first district headquarters is Chennai.

               
हिंदी में पढ़ें 



You may also like to Read:

            
         

Preparing for NIACL AO Phase-2: Fill this form for Study Material

Print Friendly and PDF

No comments