Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 10th February

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India and Bangladesh have signed an MOU for training how many Bangladesh Civil Servants at the National Centre for Good Governance (NCGG) over the next 6 years? 
(a) 1500
(b) 1600
(c) 1800
(d) 2000
(e) 2200

S1. Ans.(c)
Sol. India and Bangladesh have signed an MOU for training 1800 Bangladesh Civil Servants at the National Centre for Good Governance (NCGG) an institute under the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DAR&PG), Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions, Govt. of India, over the next 6 years.

Q2. In a bid to recognize the outstanding performance and to promote a healthy competition by States/UTs, Urban Local Bodies, Beneficiaries and Housing Finance Corporations (under CLSS), Ministry of Housing and Urban Affairs has instituted an award under the Mission. Name the award. 
(a) PMAY (H) awards for Renovation and Innovation
(b) PMAY (U) awards for Implementation and Innovation
(c) PMAY (R) awards for Accomplishment and Innovation
(d) Both (a) and (b)
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. In a bid to recognize the outstanding performance and to promote a healthy competition by States/UTs, Urban Local Bodies, Beneficiaries and Housing Finance Corporations (under CLSS), Ministry of Housing and Urban Affairs has instituted the ‘PMAY (U) awards for Implementation and Innovation’ under the Mission.

Q3. The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the conservation of migratory species of wild animals (CMS) will be hosted by which of the following country? 
(a) South Africa
(b) Barcelona
(c) New Zealand
(d) India
(e) Brazil

S3. Ans.(d)
Sol. The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the conservation of migratory species of wild animals (CMS), an environmental treaty under the aegis of United Nations Environment Programme, is going to be hosted by India during 15th to 22nd February 2020 at Gandhinagar in Gujarat.

Q4. Name the Oscar-nominated British actor who passed away recently after a short illness aged 82. 
(a) Albert Finney
(b) Jacob Marley
(c) Frankenstein Roba
(d) Robert Macao
(e) Inherista Decora

S4. Ans.(a)
Sol. Oscar-nominated British actor Albert Finney passed away peacefully after a short illness. He aged 82. He was a five-time Oscar nominee who began his career at the Royal Shakespeare Company before making his mark in film.

Q5. To which among the following region, Jammu & Kashmir Government had granted a Divisional Status? 
(a) Srinagar Region
(b) Anantnag Region
(c) Ladakh Region
(d) Baramulla Region
(e) Leh Region

S5. Ans.(c)

Sol. While exercising powers conferred in Section 5 of Land Revenue Act, the State Government of Jammu and Kashmir issued a notification of creation of Ladakh as 3rd Division in the state.

Q6. Who is the present Governor of Jammu and Kashmir? 
(a) Kesri Nath Tripathi
(b) Satya Pal Malik
(c) NN Vohra
(d) BD Mishra
(e) VP Singh Badnor

S6. Ans.(b)
Sol. Satya Pal Malik is the present Governor of Jammu and Kashmir.

Q7. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) announced that it has signed a pact with which of the following government Agency to promote foreign investments in the country and Indian investments abroad? 
(a) Exchange India
(b) Make in India
(c) Product India
(d) Invest India
(e) Direct India

S7. Ans.(d)
Sol. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) announced that it has signed a pact with Invest India to promote foreign investments in the country and Indian investments abroad. Invest India is a government agency that promotes and facilitates investment in the country.

Q8. Union Minister of Textiles Smriti Irani launched the India Size project in _________. 
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Guwahati
(d) Gandhinagar
(e) Ajmer

S8. Ans.(b)

Sol. Union Minister of Textiles Smriti Irani launched the India Size project in Mumbai. A first-of-its-kind project in the history of the country, India Size aims to arrive at a standard Indian Size for the ready-to-wear clothing industry, on the lines of the standardized sizes available in countries such as the USA and the UK.

Q9. Union Minister of State for Tourism KJ Alphons inaugurated the 2nd ASEAN-India Youth Summit at Hotel Taj Vivanta in _________.
(a) Leh
(b) Gandhinagar
(c) Guwahati
(d) Bengaluru
(e) Kochi
S9. Ans.(c)

Sol. Union Minister of State for Tourism KJ Alphons and Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the 2nd ASEAN-India Youth Summit at Hotel Taj Vivanta in Guwahati.

Q10. The Reserve Bank of India raised the limit of collateral-free agricultural loans to Rs. 1.6 lakh from the current __________ with a view to help small and marginal farmers. 
(a) Rs. 1.5 lakh
(b) Rs. 1.0 lakh
(c) Rs. 1.3 lakh
(d) Rs. 1.4 lakh
(e) Rs. 1.2 lakh

S10. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India raised the limit of collateral-free agricultural loans to Rs. 1.6 lakh from the current Rs. 1 lakh with a view to help small and marginal farmers. The central bank also decided to set up an internal working group (IWG) to review agricultural credit and arrive at a workable policy solution.


हिंदी में पढ़िए 


You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness


Print Friendly and PDF

No comments