IBPS Reasoning Quiz (Data Sufficiency) for 2019 Exams: 23rd February 2019

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/2065/NIACL-AO-Mains-Prime-2019-Online-Test-Series-Special-Offer-Package

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Watch  Video Solution Here




Directions (1-5): Each of the questions below, consist a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read the three statements and Give answer.

Q1. There are seven persons i.e. A, B, C, M, K, T and L in a family. Find that K is paternal uncle of T?
I. M is brother of K and is married to L, who is mother of A. A is sister of T.
II. B is brother of A. C is the only son of K.
III. B is the only son of K, who is the brother-in-law of L. C is sister of B
If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
Solution:
Using statement I and III, we get our final relation.

Q2. Who among M, N, P, Q, R and S is the heaviest?
I. P is heavier than only two of them. S is heavier than R and Q.
II. R is lighter than both Q and N but N is heavier than P but lighter than both S and M.
III. S is lighter than M.
If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
Solution:
From statement I, II, III we get the following arrangement. M is the heaviest.

Q3. There are six persons A, B, C, D, E and F sitting in a row facing north. Who among the following sits 2nd to the right of C?
I. C sits 2nd to right of the one who sits at the left end of the row. A does not sit any of the extreme end.
II. A sits on the immediate left of B, who sits 4th to the right of C.
III. D sits 2nd to the left of E. D sits at one of the ends.
If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
Solution:
From II and III we get the final sitting arrangement in which F sits 2nd to the right of C.

Q4. How many sons does M have?
I. N is brother G. A is sister of N. K is mother of B.
II. G is the brother B, who is the son K.
III. M is married to K.
If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
Solution:
From statement II, and III, we get our final answer. M has two sons.

Q5. What does the code ‘lz’ stands for in the given coded language?
I. In a language, ‘Sun water roof’ is coded as ‘am nl or’ and ‘food room plate’ is coded as ‘st od wa’
II. In a language, ‘stem plant leave’ is coded as ‘er az op’ and ‘food plate water’ is coded as ‘od st nl’
III. In the language, ‘flower air Sun’ is coded as ‘pa am lz’ and ‘food plant leave’ is coded as ‘az od er’
If the data in statement I and II together are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not required to answer the question.
If the data in statement I and III together are sufficient to answer the question, while the data in statement II are not required to answer the question.
If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I are not required to answer the question.
If the data in all three statements I, II and III together are necessary to answer the question.
If the data in all the statements, I, II and III even together are not sufficient to answer the question.
Solution:
All the three statements are not sufficient to answer the question.

Directions (6-8): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer-

Q6. How is T related to K?
I. K is the only daughter of L and J.
II. R's sister J has married to T’s brother L, who is the only son of his parents.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q7. How is M related to N?
I. P, who has only two kids M and N, is the mother-in-law of Q, who is sister-in-law of N.
II. R, the sister-in-law of M, is the daughter-in-law of S, who has only two kids M and N.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q8. Which train did Sailesh catch to go to office?
I. Sailesh did not catch the 10.40 a.m. train or any train after that time.
II. Sailesh missed his usual train of 10.30 a.m. A train comes in every 5 minutes.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Directions (9-13): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer:

Q9. There are six members P, Q, R, S, T, and U in a family, how is T related to S?
I. S is son of R. P and U are child of Q. T is grandfather of P.
II. R is mother-in-law of Q, who is a female member. S has no brother.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both the statements I and II we can find that T is father of S.

Q10. What is the distance between point P and Q?
I. Point S is 4m away in east direction from point P. Point T is in 2m north of point S.
II. Point Q is in north-west of point T.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By combining both the statements together we cannot find the distance between point P and Q.

Q11. What will be the code of ‘Engineer’?
I. ‘some smarts are wise’ is written as ‘HV3 HH5 ZV2 DV3’ in that code language.
II. ‘scientists are genius’ is written as ‘HH9 ZV2 TH5’ in that code language.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement I or II-Engineer code will be VI7.

Q12. Who among A, B, C, D, E earns highest salary?
I. C’s salary is higher than A’s salary, whose salary is higher than E’s salary. D’s salary is in the denomination of 10.
II. C is not getting the salary as much as B and D get. The one who gets 2nd highest salary, his salary is 5568rs.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both the statements we can find that D’s salary is the highest salary.
D > B (5568) > C > A > E

Q13. M, N, O, P, R, and Q are sitting in a circular table. How many persons are facing opposite to the centre?
I. There is only one person sit between P and Q. R is not an immediate neighbour of Q, sits immediate left of P.
II. O sits second to the left of R. N is not an immediate neighbour of R, but faces outside the centre. O faces inside the centre.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both the statements we cannot find that how many persons are facing outside to the centre.

Directions (14-15): Each of the questions below consists of a question and some statements given below it. You have to decide the data provided in which of the statements are sufficient to answer the questions and choose your answer accordingly. 

Q14. B is in which direction with respect to A?
I. A is in north direction with respect to Z. Z is in north west direction from X. B is in west direction with respect to X.
II. Z is south direction from A. X is in south west direction from Z. B is in east direction from X.
III. X is in east direction from Z. B is in south direction from X. A is in north east direction from Z.
Only I and II
Only I and III
Any two of the three
All I, II and III
Data insufficient

Q15. A is in which direction with respect to B?
I. A is to the East of M who is south of N.
II. A is to the North-East of R.
III. M is in north of R, who is to the West of B.
Only I & II
Only III
Any two of three
All I, II & III are necessary
None of these

               




You may also like to Read:


              

Print Friendly and PDF

No comments