Current Affairs Questions for Competitive Exams: 12th March 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. 2019 Lok Sabha elections is going to be held in 7 phases from April 11 to May 19. This will be _________ Lok Sabha Elections.
19th
18th
15th
17th
16th
Solution:
2019 Lok Sabha elections or 17th General Election to be held in 7 phases from April 11 to May 19; counting on May 23.

Q2. Kavinder Singh Bisht in the 56kg-category struck gold while Shiva Thapa in the 60kg category and three others claimed silver medals to end a fine Indian campaign at the 38th GeeBee Boxing Tournament in-
Helsinki, Finland
Stockholm, Sweden
Reykjavik, Iceland
Tallinn, Estonia
Minsk, Belarus
Solution:
Kavinder Singh Bisht in the 56kg-category struck gold while Shiva Thapa in the 60kg category and three others claimed silver medals to end a fine Indian campaign at the 38th GeeBee Boxing Tournament in Helsinki, Finland.

Q3. Who has been named as Palestinian Prime Minister by President of Palestinian Authority recently?
Ismail Haniyeh
Yasser Arafat
Mahmoud Abbas
Benjamin Netanyahu
Mohammad Shtayyeh
Solution:
Mohammad Shtayyeh has been named as Palestinian Prime Minister by President of Palestinian Authority Mahmoud Abbas. A member of the West Bank’s dominant Fatah party is a long time ally of Abbas. The announcement came after Rami al-Hamdallah tendered his resignation from the post and of his unity government to President Mahmoud Abbas, underscoring the failure of Hamas and Fatah to implement a power-sharing deal.

Q4. The Supreme Court has ordered a court-monitored mediation in the Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case to arrive at a “permanent solution” to the politically and religiously sensitive issue. The five-judge constitution bench headed by CJI ________________ appointed a panel of 3 mediators.
Dipak Misra
HJ Kania
Ranjan Gogoi
Jagdish Singh Khehar Ahluwalia
TS Thakur
Solution:
The Supreme Court ordered a court-monitored mediation in the Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case to arrive at a “permanent solution” to the politically and religiously sensitive issue. The five-judge constitution bench headed by CJI Ranjan Gogoi appointed a panel of 3 mediators in the title suit with Retired Justice Kalifullah chairing the court-appointed and monitored mediation process. The other two members are spiritual leader Sri Sri Ravi Shankar and senior advocate Sriram Panchu.

Q5. Which of the following Indian organisation has signed a Cooperation Agreement with the International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group (WBG)?
Reserve Bank of India
Insolvency and Bankruptcy Board of India
Securities and Exchange Board of India
National Bank for Agriculture and Rural Development
Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has signed a Cooperation Agreement with the International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group (WBG). The agreement will enable IFC to assist IBBI to further build the capacity of insolvency professionals, and insolvency professional agencies for the purposes of the Code. The agreement was signed by K. R. Saji Kumar, Executive Director, IBBI and Jun Zhang, Country Manager, IFC India.

Q6. Korea Exim Bank has come forward to extend a ______________________ crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project.
Rs 6,700 crore
Rs 3,800 crore
Rs 2,300 crore
Rs 4,100 crore
Rs 1,900 crore
Solution:
Korea Exim Bank has come forward to extend a Rs 4,100 crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project. The state government had earlier sent a proposal in this regard to the Central government, which in turn forwarded it to Korea Exim Bank. Following this, the Bank deputed a team to Amaravati to hold talks with the state government.

Q7. Which bank has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate?
State Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
Solution:
State Bank of India has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate. By doing so, the bank will effectively link all loan rates to an external benchmark either directly or indirectly, thereby attempting to speed up the transmission of any changes in the benchmark monetary policy rate to depositors and borrowers.

Q8. Name the insurance company, which was awarded the coveted Golden Peacock Innovative Product Award – 2019, for their contextual micro insurance product –“Ola Ride Insurance”?
TATA AIG
IFFCO Tokio General Insurance Company Limited
Coverfox Insurance Broking Pvt. Ltd.
ICICI Lombard
ACKO General Insurance
Solution:
ACKO General Insurance a new-age digital insurance company was awarded the coveted Golden Peacock Innovative Product Award – 2019, for their contextual micro insurance product –“Ola Ride Insurance”. The award was presented to Mr. Biresh Giri, Appointed Actuary & CRO, Acko. The award ceremony was held in Dubai.

Q9. Which country has won the First Prize in the category of TV Cinema Spot at the prestigious international Golden City Gate Tourism Awards 2019?
China
Japan
India
USA
France
Solution:
The Ministry of Tourism, Government of India has won the First Prize in the category of TV Cinema Spot at the prestigious international Golden City Gate Tourism Awards 2019. The awards were received by Yogendra Tripathi, Secretary, Tourism at ITB, Berlin.

Q10. A 116-year-old woman Kane Tanaka, who loves playing the board game Othello is being honored as the world’s oldest living person by Guinness World Records. Kane Tanaka belong to which country?
Thailand
Japan
Singapore
Myanmar
Nepal
Solution:
A 116-year-old Japanese woman who loves playing the board game Othello is being honored as the world’s oldest living person by Guinness World Records. Kane Tanaka was born January 2, 1903, the seventh among eight children. The previous oldest living person was another Japanese woman, Chiyo Miyako, who died in July at age 117.

Q11. In which city, ‘Golden City Gate Tourism Awards 2019 was concluded?
Paris
New York
London
Rome
Berlin
Solution:
The Ministry of Tourism, Government of India has won the First Prize in the category of TV Cinema Spot at the prestigious international Golden City Gate Tourism Awards 2019. The awards were received by Yogendra Tripathi, Secretary, Tourism at ITB, Berlin.

Q12. India and Costa Rica signed two documents during Vice President Venkaiah Naidu’s first visit to the Central American nation. What is the capital city of Costa Rica?
Guatemala
Tegucigalpa
Managua
San Jose
Panama
Solution:
India and Costa Rica signed two documents during Vice President Venkaiah Naidu’s first visit to the Central American nation. The documents were signed and exchanged following talks between Naidu and Costa Rican President Carlos Alvarado Quesada. Costa Rica Capital: San Jose.

Q13. Which ministry will be organizing the 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships, in association with Confederation of Indian Industry and EXIM Bank of India in New Delhi?
Ministry of External Affairs
Ministry of Labour and Employment
Ministry of Commerce & Industry
Ministry of Information and Broadcasting
Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
Solution:
Ministry of Commerce & Industry will be organizing the 14th CII-EXIM Bank Conclave on India-Africa Project Partnerships, in association with Confederation of Indian Industry and EXIM Bank of India in New Delhi. The event will mark the deepening of India-Africa economic and business ties and pave the way for a whole range of cross-border project partnerships.

Q14. Which of the following state government has issued an ordinance increasing reservation quota for the Other Backward Classes (OBC) to 27% from the current 14% recently?
Gujarat
Madhya Pradesh
Kerala
Maharashtra
Rajasthan
Solution:
The Madhya Pradesh government issued an ordinance increasing reservation quota for the Other Backward Classes (OBC) to 27% from the current 14%. The announcement was made by the state’s Law and Legal Affairs Minister PC Sharma. The ordinance was issued and notified after it received the assent from the state’s Governor Anandiben Patel.

Q15. SBI has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark the Reserve Bank of India’s repo rate. Savings accounts with deposits above Rs _____________ lakh would be priced at 2.75% below the prevailing repo rate of 6.25%.
Rs. 1,00,000
Rs. 1,50,000
Rs. 50,000
Rs. 10,000
Rs. 2,00,000
Solution:
State Bank of India has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate. By doing so, the bank will effectively link all loan rates to an external benchmark either directly or indirectly, thereby attempting to speed up the transmission of any changes in the benchmark monetary policy rate to depositors and borrowers.

SBI announced the following changes:
Savings accounts with deposits above Rs 1 lakh would be priced at 2.75% below the prevailing repo rate of 6.25%. The effective rate works out to be 3.5%, which is unchanged from the prevailing rate on savings accounts. Cash credit accounts and overdraft facilities over Rs 1 lakh would be priced at 2.25% over the repo rate. At the prevailing repo rate of 6.25%, this would mean a floor price of 8.5%. For all other floating rate products, including retail and corporate loans, the impact of SBI’s decision to link savings account deposit rates to the repo rate will be felt indirectly. These loans will continue to be linked to the 1-year MCLR (marginal cost lending rate). For savings account holders with balances up to Rs 1 lakh and borrowers with cash credit and overdraft limits up to Rs 1 lakh, interest rates will remain fixed.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments