ESIC UDC and Steno Exam: Current Affairs Questions | 16th April 2019

Dear Aspirants,

ESIC-UDC-and-Steno-Exam

Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam 2019 :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Who among the following became the first Indian to be appointed Chair of the International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.
CS Nayak
Vikramjit Singh
BK Nayak
Manu Shawney
PC Ghose
Solution:
Bibhu Kalyan Nayak became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee by the world governing body.

Q2. The theme for World Allergy Week 2019 is________________.
Share the message
Pollen Allergies –Adapting to a Changing Climate
An Itch That Rashes
Problem of Skin Allergy
The Global Problem of Food Allergy
Solution:
The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”.

Q3. India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Who among the following claimed the Gold medal in the 54 kg category?
Meena Kumari Maisnam
Pinki Rani
Mary Kom
Laishram Sarita Devi
Simranjit Kaur
Solution:
India bagged a Gold and two Silver medals at the Boxing World Cup at Cologne in Germany. Meena Kumari Maisnam (from Manipur) claimed the Gold medal in the 54 kg category.

Q4. In motor racing, who won the Chinese Grand Prix for a record sixth time in Formula One’s 1,000th world championship race?
Valtteri Bottas
Michael Schumacher
Sebastian Vettel
Sebastien Buemi
Lewis Hamilton
Solution:
In motor racing, Lewis Hamilton won the Chinese Grand Prix for a record sixth time. He seized the overall lead from his Mercedes teammate Valtteri Bottas in Formula One’s 1,000th world championship race.

Q5. Who among the following won the prestigious World Press Photo of the Year?
Robert Frank
Gafur Ranimov
Santosh Jha
John Moore
Vivian Maier
Solution:
An image of a little girl crying, as she and her mother have been taken into custody by US border officials in Texas won the prestigious World Press Photo of the Year. Veteran Getty photographer John Moore took the picture in the Rio Grande Valley in June 2018.

Q6. Who has completed one of the sport’s great all-time comebacks to end an 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket?
Lee Travino
Jason Day
Tiger Woods
Dustin Johnson
Rory McIlroy
Solution:
Famous Golfer Tiger Woods completed one of the sport’s great all-time comebacks to end an 11-year major title drought at the Masters by claiming a fifth Green Jacket.

Q7. Which country is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society?
UAE
USA
UK
India
Japan
Solution:
UAE is set to host the world’s foremost Artificial Intelligence (AI) Summit to empower global dialogue on the future of government, business and society. The inaugural ‘AI Everything’, AIE will take place at the Dubai World Trade Centre.

Q8. Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. He was a renowned_________.
Director
Poet
Actor
Activist
Doctor
Solution:
Renowned Hindi poet Pradeep Choubey passed away of a cardiac arrest. Choubey (70) was the younger brother of celebrated humorist, satirist, and poet Shail Chaturvedi.

Q9. Which of the following Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm?
FreeCharge
PhonePe
MobiKwik
Paytm
PayU
Solution:
PayU, Digital payments security and payment facilitator has acquired Wibmo, a US-based financial technology firm for USD 70 million (about Rs 484 crore) to assist the company scale-up its business.

Q10.Who was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge?
Najma Heptulla
Najma Akhtar
Sameena Shah
Anousheh Ansari
Shaheen Siddiqui
Solution:
Professor Najma Akhtar was appointed as the first woman vice-chancellor of Jamia Millia Islamia, making her the first woman to hold the charge.Manipur Governor Najma Heptulla is the university’s chancellor.

Q11. ______________ has been honoured with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali.
Dr Pradeep Kumar Singh
Dr. N K Chauhan
Dr. P K Singh
Dr. A K Singh
Dr. B K Nayak
Solution:
Dr. A K Singh, director at Life Sciences, DRDO has been honoured with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave at Chandigarh University, Mohali.

Q12. Who won the 43rd edition of the Paris Marathon men’s race?
Conor McGregor
Abrha Milaw
Floyd Mayweather
Steph Curry
Abram Durant
Solution:
Ethiopian athletes Gelete Burka (women’s race) and Abrha Milaw (men’s race) won the 43rd edition of the Paris Marathon. They led a record 60,000 participants to the finish line through the French capital.

Q13. Who won the 43rd edition of the Paris Marathon women’s race?
Gelete Burka
Irena Szewinska
Wilma Rudolph
Merlene Ottey
Carmelita Jeter
Solution:
Ethiopian athletes Gelete Burka (women’s race) and Abrha Milaw (men’s race) won the 43rd edition of the Paris Marathon. They led a record 60,000 participants to the finish line through the French capital.

Q14. The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from___ to ____ April.
14, 20
1, 7
7, 13
21, 27
23, 29
Solution:
The World Allergy Organization has organized the World Allergy Week 2019 globally from 7-13 April 2019. The theme for World Allergy Week 2019 is “The Global Problem of Food Allergy”

Q15. Bharti Airtel and the FICCI Ladies Organisation launched a carrier agnostic safety app named ______ which has been designed to empower women in the event of any distress or panic situation.
Safety Zone
Her Circle
Her Home
My Circle
She & Safety
Solution:
Bharti Airtel and the FICCI Ladies Organisation (FLO, the women business wing of apex trade body FICCI) launched a carrier agnostic safety app named ‘My Circle’ which has been designed to empower women in the event of any distress or panic situation.

               



ATTEMPT IN HINDI 






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments